Onun sayesinde Ay'a adım attılar

1960'larda devlet arası uzay yarışın önemli eserlerinden olan Apolla 11, değerli bilim insanları kazandırdı.

Ülkeler arasındaki enformasyon savaşının Ay macerası için dönemin mühendis ve bilim adamları bir araya gelerek yarışa girmişti. Yarışa girenlerin arasında Margaret Heafield Hamilton da vardı.

Bilgisayar bilimcisi ve sistem mühendisi olan iş kadını Margaret Heafield Hamilton, Apollo Uzay Programı'nın kokpit yazılımlarını tasarlayan laboratuvarın başkanlığını yürütmüş. Hamilton, uzmanlığı sayesinde Apollo 11'in Ay'a inişinde meydana gelen sorun nedeniyle görevin iptal olmasını önlemişti.

Bilgisayarlara randevu radar sisteminin gönderdiği veriler ağır gelince inişe 3 dakika kala uyarı vermeye başlamış. Hamilton sorunla bizzat ilgilenerek sorunu çözmüş. Bu başarı sayesinde Apollo 11 görev için Ay'a inmiş.

Margeret Hamilton, 1986 yılında Hamilton Teknolojileri firmasını kurararak CEO olarak başına geçmiş. Firmadaki bütün ürünleri bizzat Hamilton'un yazılım ve sistemlerine dayanmaktadır. Bilim insanı Hamilton başarıları sayesinde 1986 yılında Augusta Ada Lovelace Ödülü'ne, 2003 yılında ise NASA Sıradışı Uzay Çalışması Ödülü'ne, 2009 yılında da Earlham Koleji Sıradışı Mezun Ödülü'ne layık görülmüş.

 

BİR YORUM YAPIN 0