Şantiyenin güvenliğinden Sibel Hanım sorumlu...

Önceden erkeklere ait sanılan birçok iş, artık kadınlar tarafından da yapılabiliyor.

İnşaat şantiyeleri kadınların henüz tam bulunmadığı alanlardan biri. Ancak Sinem Bingöl bu alanlarda olanlardan biri.

Sinem Bingöl, bir konut sektörünün inşaat şantiyesinde iş güvenliği uzmanı olarak görev yapıyor. İnşaat şantiyelerinde iş güvenliği uzmanı olarak görev yapmak çok rastlanan bir durum değil.

İstatistikler Türkiye'de kadınların inşaatlarda binde iki veya üç oranında çalışma hayatına katıldığını gösteriyor. Sinem Bingöl, şantiye hayatının hiç bir zaman sabit olmadığını, iş güvenliği uzmanlarının sahada bulunarak işçilerin çalışmalarındaki ve ortamdaki tehlike ve riskleri tespit etmek zorunda olduğunu, sonra da fotoğraf çekerek yerinde müdaheleler yaptıklarını belirtiyor.

Bingöl, mesai saatlerinin 08.00-18.00 arasında işçilerle birlikte, ya da ofiste işlerin dökümantasyonuyla geçtiğini söylüyor.

Bingöl, inşaat şantiyeleri gibi erkek egemen alanların kadınlara çoğunlukla kapalı tutulmasına tepki göstererek, bazı mesleklerin kadınlara layık görülmemesinin aynı zamanda bir toplumsal israf olduğunu belirtti.

Sinem Bingöl, bir makinanın, bir bilgisayarın başında, bir klinikte hastanın başında ya da şantiyede inşaatın başında üretime katılabilecek milyonlarca kadının, erkek işsizlerle birlikte, fakat onlardan yüksek oranda işsizlik nedeniyle ev emeğine mahkum edilmesinin büyük israf olduğunu. Kadınların iş gücü katılımı konusunda OECD ülkeleri arasında sonunda sırada yer almanın üzücü olduğunu söyledi.

 

BİR YORUM YAPIN 0