LYS öncesi adaylar nasıl beslenmeli?

Üniversite adaylarının geleceğine yön verecek olan LYS sınavına girmeden önce nasıl beslenmesi gerekir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Gizem Köse, öğrenciler için öneride bulundu.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için kırmızı meyve tüketin

Sınava sayılı günlerin kalması stres seviyesini arttırır. Buna bağlı olarak da bağışıklı sistemi zayıflayabilir. Köse, "Özellikle hava sıcaklıklarının da dengesiz olmasıyla bağışıklık sistemini güçlendirmekte fayda vardır. Bu duruma karşı alınabilecek ilk önlem ise kırmızı meyve tüketimini arttırmaktır. Hafta boyunca özellikle konsantrasyonu arttıran kırmızı meyveler tercih edilmelidir.Çilek, kiraz, yabanmersini gibi antioksidanlardan zengin meyveler bolca C vitamini içerdiği için öğrencilere direnç kazandırır" dedi.

Balığı ihmal etmeyin

Her en kadar balık tüketiminin uzun dönemde dikkatli ve odaklanmayı arttırdığı söylense de son haftada özellikle balığın beyin bölgesinin tüketilmesi odağın arttırılmasını sağlayabilir. 

Kafein odaklanmada sorun yaşatıyor

Sıvan haftasında kafein azaltılarak su tüketimi arttırılmalıdır. Yapılan çalışmalarda kafein alımı yüksek olan öğrencilerde odaklanmada sorun yaşadığı görülmüştür.

Beslenme ve uyku düzeninizi değiştirmeyin

Sınav günler kalan farklı ya da içeriği farklı ürünleri denemekten kaçının. Bu dönemde beslenme alışkanlıkları değiştirilmeden devam edilmeli ve uyku düzenine dikkat edilmelidir.

Sınavdan bir gün önce de akşam yemeğini hafif geçirmeye dikkat edin. Ayrıca son ara öğün olarak uykudan 2 saat önce taze meyve ve ceviz tercih edilebilir. Kaliteli bir uyku için sınav öncesi ağır yemek ve paketli gıdalardan uzak durulmalıdır.

Sınav sabahı mutlaka kahvaltı yapın

Sınav öncesi stresi azaltmak için iyi bir kahvaltı şarttır. Ancak kahvaltıda daha önce tadı bilinmeyen ürünler tüketilmemeli. Standart kahvaltı menüsünün yanına pekmez gibi mineralden zengin besinler eklenebilir. Kahvaltı da yumurta yemek sınav esnasında kan şekerinin sabit kalmasını sağlar. Kahvaltı çay ya da kahve yerine 1 bardak süt içilmelidir. Süt, protein içeriğiyle acıkmayı geciktirir ve sınav esnasında yaşanan anksiyeteye bağlı olarak gelişebilecek açlığı önler.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0