Göz ardı edilen bir şiddet türü: Psikolojik şiddet

Okulda, aile içinde, iş yerinden ya da arkadaş çevresinde yaygın olarak gözlenen psikolojik şiddet zamanla kişilerde farklı psikolojik sorunların doğmasına neden oluyor.

Psikolojik şiddet arkadaş çevresinden aile içi ilişkilere kadar birçok alanda kendini gösteren çoğu zamanda göz ardı edilen bir şiddet türüdür. Psikolojik şiddet sürekliliği olan ve kişileri ruhen yoran hatta daha ciddi psikolojik sorunlara yol açabilen bir şiddettir.

Psikolojik şiddet bağırma, küfür etme, başka insanların içinde küçük düşürme, kişiye kendini yetersiz hissettirme şeklinde gözlemlenir. Bunların dışında kişinin sevdiği bir eşyaya ya da hayvana zarar vermek, istediği insanlarla görüştürmemek, sürekli kontrol altında tutmak, başkaları ile kıyaslamakta psikolojik şiddetin türleri olarak karşımıza çıkar.

Psikolojik şiddet uygulayan kişiler karşısındaki kişi üzerinde otorite kurmaya çalışmaktadır. Şiddet uygulayan kişi  genellikle kurbandan ekonomik ve sosyal olarak daha üstün durumdadır. Kurban ile şiddet uygulayan kişiler arasından bir güç dengesizliği söz konusudur.

Psikolojik şiddet büyük oranda tehdit içerir. Şiddet uygulayan kişiler kendi öz saygısını kazanmak için başkalarını küçük düşürmeye çalışırlar. Bu şiddet türünde kadının kadına güzellik algısı üzerinden uyguladığı şiddet, arkadaşlar arasında dalga geçme, patronun işçisine mobbing uygulaması gibi toplumun her kesimine sirayet etmiş bir durum söz konusudur.

Bunların dışında yapılan araştırmalar göre okula giden çocukların yüzde 60 ila yüzde 80’i nin psikolojik şiddete maruz kaldığı tahmin edilmektedir. Okullarda yaşanan psikolojik şiddet genellikle göz ardı edilmekte ve önemsenmemektedir.

Bu gibi vakalarda şiddet önemsenmemekte ve bazen doğal bile karşılanmaktadır. Yapılan araştırmalarda kalabalık bir insan topluluğundan psikolojik şiddet uygulayan kişiye etraftaki topluluğun müdahale etmediği görülmüştür.

Bu şekilde şiddete maruz kalan kişilerde obsesif kompulsif bozukluk gibi bozukluklar ortaya çıkabilir bu durum başka psikolojik sorunlarında ortaya çıkmasına neden olabilir.

Matt'ten Türkiye övgüsü

İLİŞKİLİ HABER

Matt'ten Türkiye övgüsü

BİR YORUM YAPIN 1

Gokhan tuncer 6 yıl önce

Ya ben deilimde babam manyaksa ne yapicam. Karimi durmadan rahatsiz ediyor. Gunde on kere ariyor. Tesekkurler