Cumhuriyetin iz bırakan kadınları

Cumhuriyetimizin 94.üncü yaşını kutladığımız bu günlerde tarihimizde derin izler bırakmış 5 kadını sizler için araştırdık....

İşte sanatta, sporda, siyasette, eğitimde ve daha bir çok alanda tarihimizde çığır açan eserlerle adını duyduğumuz 5 Cumhuriyet Kadını...

İşte kimi bilim alanında kimi de söylediği şarkılarıyla gönüllerimize taht kuran Cumhuriyet Kadınlarımız...

1-Cumhuriyet’in asi kızı: Halide Edip ADIVAR (1884-1964)

Ülkemizde genellikle "roman yazarı" olarak bilinir. Ancak yaşadığı dönemlerin büyük dönüşüm dönemlerinde hem rol oynamış hem de o dönemde yaşananları kitaplarında ele almıştır. Milli Mücadele fikrinin gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır. Tam bir Cumhuriyet Kadını olan Halide Edip, 1964 yılında hayata gözlerini kapamıştır.

2-Benzemez kimse ona: Müzeyyen SENAR (1918-2015)

Cumhuriyet'ten yıl önce doğmuş, Mondros Anlaşması'ndan bir kaç önce. Klasik Türk Musikisi’nin sembol isimlerinden olan Müzeyyen hanım aslen Bursalı. ‘Türk sanat müziği’ denince akla gelen ilk isimlerden biridir. 

3- 8 bin saat uçan kadın: Sabiha GÖKÇEN (1913-2001)

Dünya tarihinin ilk savaş pilotu olarak adını tarihe yazdıran Sabiha Gökçen, aynı zamanda Atatürk’ün manevi kızlarından biri.  32 muhabere uçuşuyla toplamda 8 bin saat civarında uçuş gerçekleştirdi. 

4-Cumhuriyet’in Hanımefendisi: Mevhibe İNÖNÜ (1916-1973)

Mevhibe Hanım , Cumhuriyet yıllarının Hanımefendisi olarak bilinirdi. İsmet İnönü ile uzun yıllar mutlu bir evliliği vardı.Kendisi hem sevgi dolu bir anne hemde sevimli bir büyükanne olarak 1992 yılında vefat etmiş. 

5-Görkemli bir gerçek: Mualla EYUBOĞLU (1919-2009)

Türkiye'nin ilk kadın mimarlarından olup Cumhuriyet’in kuruluş yıllarının ilginç bir temsilcisidir. Güzel Sanatlar Akedemesini bitirip ressam olarak emzun olmasına rağmen ‘Köy Enstitüleri’ denilen eğitim seferberliğine katılmaya karar vermiştir. Tam bir Anadolu aşığı olan Mualla Hanım, yirmiden fazla Köy Enstitüsü’nün kuruluşunda çalışmıştır.

 

 

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 1

Harzemsah 6 yıl önce

Maddi olabilir ya manevi. Bir şahsın kıymeti harbiyesini batılılar gibi sadece maddi şeylerle mi ölçmeliyiz. Neden diriliş çok izleniyor ve çoğumuz gurur duyuyoruz. Bizi biz yapan islami ve örfi değerlerimizdir. Bu ikiside olmadıktan ne olursa olsunlar hiç bir kıymete haiz olamazlar..

Toplam 1 beğeni