Ferdi Merter kimdir? Aslen nerelidir ve kaç yaşındadır?

Geçirdiği kötü kazanın ardından 4 aydır tedavi gören usta oyuncu Ferdi Merter, tedavi sürecinde fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan Ferdi Merter, sevenlerini üzdü. Peki Ferdi Merter kimdir? Aslen nerelidir ve kaç yaşındadır. Merak edenler için hayatı ve biyografisi...

Bir çok sinema ve dizi filminde yer alan ekranların tanınan yüzü 78 yaşındaki Ferdi Merter, Şubat ayında düşüp kalçasını kırmıştı. Evde tedavisi devam eden usta oyuncu geçtiğimiz gün fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan usta oyuncu merak edilen isimler arasına girdi. Ferdi Merter kimdir? Hayatı ve biyografisi...

ferdi merter

ferdi merter

FERDİ MERTER KİMDİR?

Ferdi Merter, 19 Haziran 1939 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Babası oyuncu Renan Fosforoğlu, annesi oyuncu Muazzez Arçay'dır. Babası Renan Fosforoğlu’nun ikinci eşi Mualla Fırat eski sinema sanatçısı, ondan olan oğlu oyuncu Enis Fosforoğlu ile kardeştir.

Ferdi Merter, lise eğitimini İtalya'da tamamlamış ardından Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümünde eğitim görmüştür. 1963 yılında vatani görevini yerine getirmek için Sivas'a gitmiştir. Askerliğini yapmasının ardından halen evli olduğu eşi Cansın Hanım ile evlenmiştir.

ferdi merter

ferdi merter

Usta oyuncu, ilk kez 1940 yılında Tosun Paşa filminde kamera karşısına geçmiş ardından yaklaşık 20 filmde çocuk ve genç oyuncu olarak devam etmiştir. 1945 yılında Yeşilçam'da dublaj sanatçılığı yapmaya başlamış Ferdi ismini dublaj hocası olan Ferdi Tayfur'dan (dublaj sanatçısı) almıştır. 

Ferdi Merter, 1962-2004 yılları arasında Devlet Tiyatrolarında oyuncu, yönetmen, edebi kurul üyesi, disiplin kurulu üyesi, baş rejisörlük, Ankara ve Adana Devlet tiyatrolarında sanat yönetmenliği yapmış, Ankara Sanat Tiyatrosu'nda çalışmıştır.

ferdi merter

ferdi merter

1976 - 1980 yılları arasında Devlet Tiyatroları Çalışanları Derneğinde Başkanlık yapan Ferdi Merter, Devlet Tiyatroları adına Yerinden Yönetim Yas Tasarısı projesini başlatmıştır. Türkiye Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği yönetim kurulunda görev yapan Merter, ayrıca Tiyatro Yazarları Derneği başkanı olup, seslendirme çalışmaları yaptı ve çeşitli sinema ve dizi filmlerde rol aldı. "Ferdi Merter Sanat Akademisi"’ni ve 2004’de oyuncu olan kızı Almula Merter 'le birlikte Çığır Sahne’yi kurdu. Sinema alanında yönetmenlik ve senaryo yazarlığı çalışmalarında bulunan Ferdi Merter'in yazdığı beş kitap yayınlanmıştır. 

Hayatı boyunca başarılı sinema, dizi ve tiyatro alanında rol alarak oyunculuk alanında ciddi başarılar gösteren Ferdi Merter, en son Star Tv ekranlarında yayınlanan Kiralık Aşk dizisi ile izleyici karşısına çıkmıştır.

ferdi merter

ferdi merter

Ferdi Merter'in rol aldığı dizi ve filmler;

Kiralık Aşk – 2015
Vay Başıma Gelenler 2,5 – 2014
Kolpaçino: Bomba – 2011
Kurtlar Vadisi Pusu – 2011- – Beyefendi
Kaptan – 2007
Acı Hayat – 2005 – Sefa Kervancıoğlu
Cumhuriyet – 1998 – Recep Peker
Kurtuluş – 1996 – Petros Protopapadakis
Kuruluş / Osmancık – 1987
Kurt ve Kuzu – 1983
Şeytan – 1974
Turist Ömer Uzay Yolunda – 1973
Ayrı Dünyalar – 1969
İhtiras Kurbanları – 1966
Asi Evlat – 1958
İhtiras Kurbanları – 1953

Usta oyuncu Ferdi Merter'den kötü haber!

İLİŞKİLİ HABER

Usta oyuncu Ferdi Merter'den kötü haber!

BİR YORUM YAPIN 1

erdal erman amasya 5 yıl önce

çok geçmişler olsun