Evin balkonunda yetiştirilebilecek meyve - sebze ağaçları nelerdir?

Şehirlerdeki modern site hayatı doğal hayata özlemi artırıyor. Bu özlemi kendi imkanlarıyla dindirmek isteyen vatandaşlar evin balkonunda yetiştirilebilecek meyve ağalarının neler olduğunu araştırıyor. İşte o ağaçlar...

Modern apartman hayatı, doğal hayata özlemi katlayarak arttırıyor. Bahçe işleri ile uğraşmanın mümkün olmadığı bu betondan dünyada kendi sebze ve meyvelerinizi yetiştirmeniz ise imkansız değil. Balkon, teras veya pencere kenarında kendi meyve sebze bahçenizi kolayca oluşturabilir ve dalından kopardığınız doğal yiyeceklerin tadını çıkarabilirsiniz. Saksıda yetiştirebileceğiniz birçok farklı sebze ve meyve bulunuyor. Özellikle gelişen teknoloji ile birlikte meyve ağaçları da bodurlaştı, evlerimizin balkonlarına kadar girdi. Bodur olarak üretilen bu ağaçları dikip büyüttünüz mü, meyve toplama zahmeti bile ortadan kalkıyor, elinizi uzatıp koparıyorsunuz. Bugüne kadar balkonlarda limon, mandalina, turunç gibi narenciye ağaçları yetiştiriliyordu, şimdi bunlara kiraz, nektari, kayısı, elma, incir, nar, armut eklendi.

DOMATESLERİNİZİ KENDİNİZ YETİŞTİRİN!

Domates kuşkusuz Türkiye’de ve dünyada en sevilen ve en lezzetli sebzelerden biri. Doğal domates ise tadına doyulmaz bir lezzet. Saksıda domates yetiştirebilmek için ihtiyacınız olan şey geniş bir saksı, toprak ve domates fidanları. Domatesleri aşırı güneş ışığı altında bırakmayın ve kurumasına izin vermeden düzenli olarak sulayın. Yaklaşık bir ay içerisinde kendi yetiştirdiğiniz domatesler ile sofranızı süsleyebilirsiniz.

ÇEŞİT ÇEŞİT BİBER EKİN!

Dalından koparılmış taze biberlerin güzelliği, tadı ve kokusu oldukça çekici. Evinizin balkonun biber yetiştirmemek için ise hiçbir nedeniniz bulunmuyor. Geniş bir saksıya dikeceğiniz fidanları sulayın ve onlar ile düzenli olarak konuşun. Biber fidanlarınız kısa sürede sizi sevindirecek meyvelerini verecek.

LİMON YALNIZCA AĞAÇTA YETİŞMEZ

İmkansız gibi görünse de saksıda limon yetiştirebilirsiniz. Bunun için derin bir saksı kullanın ve çiçeğinizi soğuktan koruyun. Limon çiçekleri açıldıktan kısa süre sonra ortaya çıkan meyveler içinizi açacak ve pencerenizin kenarından büyüleyici limon kokuları evinize yayılacak.

SAKSIDA YETİŞEN TAZE ÇİLEKLER OLMAZSA OLMAZ!

Çilek de saksıda yetiştirilebilen bir diğer meyve. Güzel görüntüsünün yanı sıra saksıda elleriniz ile büyüttüğünüz çilekler lezzetleri ile sizi oldukça şaşırtacak. Organik ve tatlı çileklerinizi dalından koparıp yiyebileceğiniz gibi onları harika kokan bir tencere reçel haline de getirebilirsiniz.

ORGANİK TAZE SALATALIK!

Bahar ayları arasında ekilmesi gereken salatalık için geniş bir saksı gerekiyor. Daha sonra tohumları düzenli olarak sulayın ve güneş ışığından faydalanmasını sağlayın. Salatalıkların güvenilir firmaların melez tohumlarından ekilmesi iyi olur. Bu cinslere fideler fazla uzamaz. Her çiçekten bir meyve vererek geleneksel türlerden çok daha fazla ürün sağlar. Ayrıca uzun ömürlü ve hastalıklara dayanıklıdır. Saksı rüzgar almayan, güneşli bir yere konur. Bitki henüz büyümeden destek çubukları sağlanır. Salatalıklar böceklenmez ancak 2 haftada bir mantar ilacı yapılması iyi olur.

TAZE SOĞAN YETİŞTİRİN

İlkbahar başında saksıya ekeceğiniz soğan tohumları yaz aylarında taze soğana dönüşerek yemeye hazır hale gelir. Balkonunuzda veya terasınızda düzenli olarak sulayarak büyüteceğiniz soğanların tadına doyamayacaksınız.

YAZ AYLARININ VAZGEÇİLMEZİ KAVUN

Saksı kavunu olarak bilinen tür kavunu balkonunuzda veya terasınızda kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Kumlu toprağı ve derin saksıları seven kavunu baharda ekerseniz yazın ortalarında yiyebilirsiniz.

BODUR KİRAZ, BODUR ELMA

Biraz daha profesyonellik isterler. İkinci yılınızda pek ala evde meyve almanız mümkün olabilir. Şimdilik bu kadarı yeni başlayacaklar için yeter bile. Dar bir alanda bu sebze ve meyveleri yetiştirmek ev ekonominize çok fazla bir katkı sağlamaz. Ama toprakla haşır neşir olmak ve sevdiklerinize sağlıklı sebzeler yedirebilmek bunu bir hobiden çok yaşam biçiminiz haline bile getirebilir.

VERİM ALABİLMEK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Alan Ayırmalısınız!

4 mevsim yetiştiricilik yapmak istiyorsak kapalı bir balkona ya da terasa ihtiyacımız var. Yoksa sadece bahar-yaz aylarında da yetiştiricilik yapabiliriz. Öncelikle alanın ne kadarlık bir kısmını gözden çıkaracağımızı ve ne kadar saksıya ihtiyacımız olabileceğini hesap etmek gerek. Arından buraya su ve toprak taşımak için gerekli şartların olup olmadığına bakılmalı. Bazen çatı katlarına su ve toprak götürmek zahmetli olabiliyor. Bir diğer önemli konu ise fidanları rüzgardan koruyabilmek, bunun için balkonda ya da terasınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekebilir.

Işığı İhmal Etmeyin

Sebze ve meyveler yeterli ışık olmadan çok zor büyür, belki de büyümez. Bu yüzden konumlandırmanızı buna göre yapın.

Saksıları Alacağız

Saksılar bir defaya mahsus bir gider olarak görülebilir. Ama evde kullanılmayan büyük plastik kaplar ya da tahta kasalar da çok güzel bir şekilde saksı görevi görebilir. Tek yapmanız gereken en dibe drenaj giderleri açmak olmalı.

Saksı seçiminde ise en önemli detay saksının mümkün olduğunca derin ve büyük olması. Sebze fidanları için en az 30-35 santimetre gibi bir derinlik gerekecektir. Daha fazlası, daha sağlıklı ve verimli olur.

Tohum mu Fide Mi Alacağız?

Tohum yetiştiriciliği ilk deneyimleriniz için biraz sizi zorlayabilir. Çok çabuk gelişim görülemeyeceği için de ilk aşamalarda sabırsız davranmanıza ve keyfinizi kaçırmanıza da sebep olabilir. Bunun için önceliğimiz fidelerden yana olmalı.

Toprak Almamız Gerek

Toprağı dışarından alırsak, kısa sürede fideleri sertleşip sıkıştırabilir. Ayrıca içerisinde zararlı otlar ve canlılar da olabilir. Bu yüzden bu eksiğimizi daha önce bitki yetiştirilmemiş olan hazır dış mekan topraklarından alarak temin edeceğiz.

Ekim Yapacağız

Amatör de olsa, profesyonel de olsa bu işin en güzel yanı bir canlıya hayat vermek üzere onu toprağa emanet etmeniz, bir de emeklerin karşılığını toplayıp sofraya getirmek ya da ikram/hediye etmek. Ancak aynı heyecanı meyve ve sebzeleri de toplarken almak için dikkat edilmesi gerekenler var.

- Fideler birbirini örtmeyecek şekilde aralıklı dikilmeli.

- Can suyu vermek ihmal edilmemeli.

- Aynı saksıya mümkünse aynı türler ekilmeli ki, su ihtiyaçları aynı anda giderilebilsin.

- Saksının deliklerine delikleri kapatmayacak şekilde taşlar yerleştirebilirsek, deliklerin çamurla kapanmasını da engellemiş oluruz.

- Ekim mümkünse sabah erkenden, serin saatlerde yapılmalıdır.

BİR YORUM YAPIN 0