Kanser hücrelerinin büyümesini durduran buluşa Türk imzası

Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biomühendislik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih Kocabaş, kanserin büyümesini önleyen 'İlaç yapılı MEIS İnhibitörleri' çalışması sayesinde "Uluslararası Hemotoloji-Onkoloji Ödülü'nü alan ilk Türk akademisyen oldu.

Doç. Dr. Fatih Kocabaş'ın bilimsel çalışması kanserin büyümek ve yayılmak için kullandığı MEIS proteinlerinin gelişiminin ilaçla durdurulması temeline dayanıyor. Fatih Kocabaş çalışması hakkında şunları söylüyor: MEIS proteini, ilk olarak fare lösemi hayvan modelinde keşfedilmiş kansere neden olan protein. Son on yılda yapılan çalışmalar, MEIS’in hücresel metabolizma, redoks durum ve tümör oluşumunda önemli rollere sahip olduğunu gösterdi. MEIS kanserin oksijensiz glikoliz ile şekeri kullanmasını sağladığı düşünülüyor. Ayrıca bu protein diğer obox proteinleri (PBX ve HOXA9) ile birlikte, lösemide hematopoietik transformasyona neden olduğu ve bir onkojen olarak etki ettiği bulundu. Söz konusu protein konvansiyonel kemoterapilere dirençli olduğu saptandı.

İNSANLAR KANSERE YAKALANMADAN TEDAVİ OLACAKLAR

Gelecekte kanser hastalığının tedavisinde farklı gelişmeler olacağını anlatan Kocabaş, sözlerine şunları ekledi. “İlaçlar veya hücresel tedavilerle kanserin önüne büyük ölçüde geçilecektir. Ancak kesin çare, belki de başka bir açıdan baktığımızda ortaya çıkacak. Belki de kanseri henüz gelişmeden, genetik olarak tespit edilmesi ve önü alınamaz hale gelmeden durdurulması gündeme gelecek. Bu mekanizma ile paralel hareket edip insanlar daha kanser olmadan tedaviye alacağız.”

 

Kiralık Aşk dizisinde oynayan Oğuzhan Tükenmez hayatını kaybetti

İLİŞKİLİ HABER

Kiralık Aşk dizisinde oynayan Oğuzhan Tükenmez hayatını kaybetti
Alicia Keys 'Halkalı şeker' türküsüyle yüzerse...

İLİŞKİLİ HABER

Alicia Keys 'Halkalı şeker' türküsüyle yüzerse...

BİR YORUM YAPIN 0