100 çiftten 23'ü akraba evliliği olduğu ortaya çıktı!

Uzm. Dr. Erkan Akkuş, akraba evliliklerinin genetik hastalıklardaki önemine dikkat çekerek, "Avrupa’da her bin evlilikten beşi akraba evliliğiyken, Türkiye’de her yüz evliliğin yirmi üçü akraba evliliği" dedi.

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü'nün Hoca Ahmet Yesevî Kültür Sanat Sezonu etkinlikleri kapsamında düzenlediği "Nadir Hastalıklar" seminer dizisinin ilk programı Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleşti. Programda, Türkiye’de iki binde bir görülen ve 'yetim hastalıklar' olarak da bilinen nadir hastalıkların tanınması ve toplumun bilinçlendirilmesine katkı sağlanması amacıyla her ay bir nadir hastalık, uzmanlar eşliğinde ele alınıyor. Nadir Hastalıklar Ağı ve Esenler Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi iş birliğinde gerçekleşen programda, Çocuk Hastalıkları Doktoru Uzm. Dr. Erkan Akkuş ve Uzm. Dr. Mahmut Caner Us, nadir hastalıklar ve korunma yolları hakkında vatandaşlara bilgi verdi.

akraba evliliği

akraba evliliği

Uzm. Dr. Erkan Akkuş, "İnsan vücudunda otuz beş binden fazla gen var. Akraba evliliklerinde gen aktarımı fazla olduğu için, sağlıksız genler ve dolayısıyla genetik hastalıkların aktarımı çok daha kolay oluyor. Akraba evlilikleri Türkiye’de çok fazla. Avrupa’da her bin evlilikten beşi akraba evliliğiyken, Türkiye’de her yüz evliliğin yirmi üçü akraba evliliği. Sağlık Bakanlığı’nın da üzerinde durduğu gündemlerden bir tanesi tarama testleri ve akraba evliliği. ‘Bunu nasıl azaltırız?’ diye çalışma yapıyorlar” şeklinde konuştu.

Aktaş, "Bu zaman diliminde anneye folik asit desteği vermek, bebekte görülen bel açıklığı, kafada sinir sisteminin kemikle kapalı olmasına bağlı hastalıkları engelleyebiliyor. Bunun için de gebeliğin planlı gebelik olması, annenin beslenmesini koruyarak gebe kalması gerekiyor. Anne eğer iyi beslenmiyorsa, çocuk da iyi beslenmiyor demektir. Hastalıkların bazılarını engellemek çok kolay, bunun için sadece kadınlara iyi bakmak yeterli" dedi.

Hollywood yıldızı Richard Gere 9 ayda ikinci kez baba oluyor!

İLİŞKİLİ HABER

Hollywood yıldızı Richard Gere 9 ayda ikinci kez baba oluyor!
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0