Bocuk Gecesi nedir? Bocuk gecesi nerede yapılıyor 2020

Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca köyünde, kışın en soğuk gecesinde kutlanıyor. Görünüşten Cadılar Bayramı gibi anlaşılsa da bu geleneksel etkinliğin tarihi antik çağlarda dayanıyor. Peki, Edirne'de yapılan Bocuk Gecesi etkinliği nedir? İşte, Bocuk Gecesi hakkında bilgi 2020...

Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı 950 nüfuslu Çamlıca köyünde her yıl düzenlenen ve eski bir Balkan geleneği; "Bocuk Gecesi" etkinliği bu yıl 18 Ocak'ta yapılıyor. Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Bocuk Gecesi hakkında açıklamada bulunarak, insanların bu etkinlikle alakalı ön yargılı olmamalarını da dile getirdi. Peki, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu açıklamalarına göre Bocuk Gecesi nedir? Neden yapılır?

Bocuk Gecesi Edirne

Bocuk Gecesi Edirne

"BALKAN GELENEĞİDİR!"

Bocuk etkinliği üzerinde titizlikle çalışıldığını dile getiren Helvacıoğlu, "Bunun 'Cadılar Bayramı' olarak nitelendirilmemesi için önlemler aldık. Bocuk, bin yıllık bir Balkan geleneğidir. Etkinliğin konseptini geleneğe göre düzenledik" sözleriyle etkinliğin konseptinden bahsetti.

Bocuk Gecesi

Bocuk Gecesi

"MÜSLÜMANLAR O GECE KABAK TATLISI YER"

"Bin yıl önce Balkanlar'da bir arada yaşayan Müslüman ve Hristiyanlar, soğuktan ve kötülüklerden korkmamak için gelenek üretmişler. Müslümanlar o gece kabak tatlısı yiyormuş, Hristiyanlar da domuz. Ortak bir yaşam, ortak gelenek ama yiyecekler farklı. Bu gelenek günümüze kadar süregeldi" sözleriyle eski adetlerden bahsetti.

Bocuk Gecesi

Bocuk Gecesi

"40 BİN MİSAFİR AĞIRLANACAK!"

Bocuk Gecesi Edirne

Bocuk Gecesi Edirne

"Biz de bunu Çamlıca köyümüzde devam ettiriyoruz. Bocuk Gecesi etkinliği her yıl büyüyerek devam ediyor. Yurt içi ve yurt dışından büyük ilgi var. Amacımız, gelecek yıl bu etkinliği 2 gün, 1 gece şeklinde gerçekleştirmek. Ünlü turizm firmalarından dönüşler alıyoruz, bu yıl 37 firma köye tur getirecek. Bocuk Gecesi'nde 40 bin misafiri ağırlamayı amaçlıyoruz" şeklinde geceye dair ayrıntılı açıklamalarda bulundu.

Bocuk Gecesi

Bocuk Gecesi

PEKİ BOCUK GECESİNDE NE YAPILIYOR?

Kışın en soğuk gecesinde kutlanan Bocuk Gecesi'nde her evde mutlaka kabak pişiriliyor, bunun yanı sıra kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı ve ceviz yeniliyor. Gençler korkunç maskeler giyerek komşuları "Bocuk Geliyor" diye korkutuyor.

Sarımsak kokusu nasıl çıkar? Sarımsak kokusunu elden çıkarmanın kolay yolları

İLİŞKİLİ HABER

Sarımsak kokusu nasıl çıkar? Sarımsak kokusunu elden çıkarmanın kolay yolları

BİR YORUM YAPIN 0