Dihan Eryurt Google'de Doodle oldu! Dilhan Eryut kimdir?

NASA'da görev alarak bu kurumda çalışan ilk Tür bilim kadını olan Dilhan Eryurt, arama motoru Google'de Doodle oldu. Araştırmalarıyla Güneş'in ve yıldızların evrimi çalışmalarına katkıda bulunan Eryurt, ODTÜ'de de astrofizik anabilim dalını kurdu. Dilhan Eryurt Doodle'nı görenler, Dilhan Eryurt kimdir sorusunun yanıtını merak etmeye başladılar.

Google, NASA'da görev yapan ilk Türk bilim kadını Dilhan Eryurt'u Doodle yaptı. Dünyada da tanınan bir isim olan Eryurt, Doodle olması sebebiyle merak konusu oldu. İşte Dilhan Eryurt hakkında merak edilenler.

29 Kasım 1926 tarihinde İzmir'de dünyaya geldi. Ankara Kız Lisesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Yüksek Matematik ve Astronomi Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Astronomi merakı üzerine akademiden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi’nde bir astronomi bölümü açmakla görevli olan Prof. Dr. Tevfik Okyar Kabakçıoğlu’na asistanlık yapmaya başladı. Bu mesleğini 2 yıl boyunca hiç maaş almadan sürdürdü. 1953 yılında okulu Ankara Üniversitesi'nde Astrofizik Doktorası'nı yaptı. Astrofizik, yıldızların yapı ve gelişimleri, güneş modelleri ve neutrino problemleri üzerine araştırmalar yaptı.

National Academy of Sciences bursunu alıp NASA’nın New York’ta bulunan Goddard Uzay Araştırma Enstitüsü’nde çalışmaya başladı. Doçentliğini Ankara Üniversitesi Astrofizik Anabilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. A. E. Kreirken’in danışmanlığında tamamladı. 1959 yılında Uluslararası Atom Enerji Ajansı tarafından verilen bir bursla Kanada'ya gitti ve burada 2 yıl kaldı. Yaptığı çalışmalarla adını dünyaya duyurdu. 13 Eylül 2012'de Ankara'da vefat etti. 

Seyfi Dursunoğlu son yolculuğuna uğurlandı

İLİŞKİLİ HABER

Seyfi Dursunoğlu son yolculuğuna uğurlandı

BİR YORUM YAPIN 0