Amanoslar nerede? Amanos dağları (Nur dağları) nereye bağlı?

Nur Dağları ve Gavur Dağları olarak da bilinen Amanos Dağları, Kahramanmaraş'taki Sır Baraj Gölü'nden başlayıp Hatay ilinin Samandağ kıyılarına doğru uzanıyor. Amanos dağları nerede bulunuyor. Amanos hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Detaylar haberimizde...

Amonos dağları Akdeniz bölgesinin doğusunda, Dış Toroslar’ın güneybatıya doğru uzantısı boyunca yer alan sıradağlar olarak bilinir. Kahramanmaraş yakınındaki Ahır dağının güneyinden başlayarak İskenderun Körfezinin doğusundaki Hızır Burnuna kadar uzanır. Amanos Dağları, yaklaşık 1500-2200 m yükseklikte dik yamaçlı sıradağlar halinde uzanırlar. Amanos dağlarının en yüksek noktası Düldül dağıdır. Eski dönemlerde tarihi çağlarda önemli geçitlere sahne olmuştur. Toprakkale-İskenderun demiryolunun geçtiği, Dara olarak da bilinen "Amanos Geçidi" ve İskenderun’un kuzeyindeki "Sakaltutan" bölgenin en önemli geçitleridir. 175 km uzunlukta yer alan sıralı dağlar kıvrımlı-kırıklı yapılı dağların orta bölümündeki alçalan alanda "Suriye kapısı" olarak da bilinen Belen Geçidi yer almaktadır.

Amanos dağları, Kahramanmaraş, Ahır Dağı'nın güneyinden başlayarak Asi Nehri'nin Akdeniz'e döküldüğü Samandağ deltasında son buluyor. Bittiği noktanın karşısında Suriye sınırındaki meşhur Kel Dağı bulunuyor. Sıradağların büyük bir kısmı Hatay'da yer alırken Amik Ovası ile Akdeniz'i birbirinden ayırmaktadır. Amanos Dağlarında akdeniz iklimi yaşanır. Yaz aylarında çoğu yüksek yerler serin geçer.

En iyi muhafazakar tatil rotaları? Türkiye'nin en iyi 5 muhafazakar oteli

İLİŞKİLİ HABER

En iyi muhafazakar tatil rotaları? Türkiye'nin en iyi 5 muhafazakar oteli
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0