İSBİKE nedir, İSBİKE bisiklet nasıl kiralanır? İSBİKE kiralama ücretleri ne kadar?

İsbike, İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait bir bisiklet kiralama sistemidir. İspark’a bağlıdır. İsbike Bisiklet Kiralama Sistemi olarak ilk sistemdir. Akıllı bisiklet paylaşım sisteminden abone olarak daha hızlı ve daha kolay bir şekilde bisiklet kiralayabilirsiniz. Peki İSBIKE nedir, nerelerde bulunur? İSBİKE bisiklet nasıl alınır? Detaylar haberimizde:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi çevre bilincinin geliştirilmesi amacıyla akıllı bisiklet paylaşım sistemi (İSBIKE) uygulamasını 2009 yılında hayata geçirmişti. 2018 yılında İSBIKE’yi yaklaşık 250 bin kişi kadar kullandı. Akıllı bisiklet paylaşım sisteminden abone olarak daha hızlı ve daha kolay bir şekilde bisiklet kiralayabilirsiniz. Bisikletin eğlence ve spor amaçlı kullanılmasına ilave olarak bir ulaşım aracı olarak da kullanılmasını teşvik etmek amacıyla İSPARK, İSBIKE "Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi" ni İstanbul genelinde yaygınlaştırarak sağlıklı ve çevreci bir ulaşımı tüm bisiklet severlerin hizmetine sunmayı amaçlıyor. Peki İSBIKE nedir?  İSBİKE bisiklet nasıl alınır? İSBİKE hakkında tüm merak edilenler:

Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi ile bisiklet severler bisikletlerini kullanabilmek için insanlar yanlarında taşımak yerine istedikleri İSBIKE istasyonlarından bisiklet kiralayıp istedikleri  İSBİKE istasyonunda bırakabilir. İstanbul trafiğinde büyük bir önem taşıyan İSBİKE son dönemde birçok insan tarafından kullanılmaktadır. Yapılan bu sistemin amacı, 2 - 5 km uzunluğunda olan mesafeleri motorlu araç, toplu taşıma kullanmak zorunda kalmadan kolay bir şekilde gidilmesini sağlamaktır. Böylece toplu ulaşım üzerindeki yük ve çevreye zarar veren sera gazlarının etkisi azalacak, toplum daha sağlıklı ve daha çevreci bir ulaşım aracını kullanabilme imkanına sahip olacaktır.

İSBIKE KREDİ KARTI İLE KİRALAMA NASIL YAPILIR?

► Akıllı bisiklet paylaşım sistemini kredi kartı ile kullanmak isteyen bisiklet kullanıcıları  internet üzerinden online işlem yapmaya elverişli ve geçerli bir kredi kartına sahip olmaları gerekiyor.

Kiralama kiosk'undan 'bisiklet kirala' butonunu tıklayarak ilk olarak kaç adet bisiklet kiralamak istediğinizi, cep telefonuna ve bisiklet başına 50 TL’lik provizyon ücretinin tahsil edilebilmesi için kredi kartı bilgilerini girmeniz gerekiyor.

Kısa süreli bu işlemin ardından kredi kartı ile kiosk üzerindeki adımlarımı doğru şekilde tamamladıktan sonra sistemin verdiği 8 haneli şifre kullanılarak bisikleti kiralayabilirsiniz.

Cep telefonunuza gelen 8 haneli şifreyi park ünitesindeki tuş takımı yardımıyla girip giriş butonuna basmanız gerekiyor.

 Butona bastıktan sonra bisikletin kilidi açılacak ve kiralama işlemi başarılı bir şekilde gerçekleşecektir.

Bisikleti kullanmaya başlamadan önce bisikletin kullanılabilir durumda olup olmadığını (fren, vites, zincir, sele vb.) kontrol etmeyi unutmayın.

Aldığınız bisiklet arızalı ise bisikleti yerine kilitleyebilir ve aynı şifreyi kullanarak sağlam başka bir bisiklet alabilirsiniz.

Kiralamanın ilk 5 dakikası içinde yerine bıraktığınız veya değiştirdiğiniz bisikletlerden ücret tahsil edilmez.

 Bisikletleri teslim etmek istediğinizde herhangi bir İSBIKE istasyonuna / kiosk’una giderek bisikletler teslim edeilirsiniz.

Bisikletlerin doğru bir şekilde teslim edildiğinden emin olun. Bunun için bisiklet park yerine kilitlediğinde park ekranı üzerinde "Bisikletiniz Teslim Alınmıştır" yazısının çıktığından ve el ile bisikletin yerinden çıkmadığından emin olun.

Bisiklet kiralama ücreti "Kredi Kartı" kiralama bedeli üzerinden kullandığınız saate göre 50 TL’lik provizyon ücreti içinden tahsil edilmektedir.

► Geri kalan provizyon miktarı kredi kartınıza yaklaşık 2-7 gün içinde iadesi gerçekleşir.

İSBIKE ABONE NASIL OLUNUR?

► Akıllı bisiklet paylaşım sisteminden abone olarak daha hızlı ve daha kolay bir şekilde bisiklet kiralamak mümkün. Çünkü abonelik ile yapılan kiralama işleminde provizyon bedeli alınmadığı ve bankacılık işlemi yapmak zorunda kalınmadığı için daha hızlı ve kolay bir kiralama yapabilirsiniz.

► Bunun için yapacağınız tek şey isbike web adresinden veya mobil uygulama üzerinden sisteme üye olup abone talebini gerçekleştirmek olacktır. Abone ücreti (yıllık sistem aktivasyon, bakım ve onarım bedeli) ödenip hesabına bakiye yükledikten sonra (minimum 10 TL ve üzeri) mobil uygulama veya web sitesinden tek kullanımlık şifre ile hemen bisiklet kiralamaya başlayabilirsiniz.

İSBIKE ABONE ÇEŞİTLERİ

Avantajlı yıllık abonelik üyeliğinde bisiklet kiralama işleminin ilk 30 dakikası ücretsizdir.

30 dakikayı geçmediği sürece ilave bisiklet kiralama bedeli tahsil edilmez. Ancak sürenin aşılması durumunda ücret tarifesindeki fiyatlar üzerinden ücret tahsil ücreti alınır.

Avantajlı yıllık aboneler bisikleti teslim ettikten 2 saat sonra aynı gün içinde tekrar bisiklet kiralamak isterlerse yine 30 dakika ücretsiz bisiklet kullanabilirsiniz. Ancak bisikleti teslim edip 2 saat dolmadan tekrar bisiklet kiralanacak olursa ücretsiz kullanım hakkı tanınmayacaktır ve ücret tarifesindeki ücret üzerinden kullanım tahsil edilir.

Avantajlı yıllık aboneler kendi kiraladıkları bisikletlerin dışında 2 ilave bisiklet kiralama hakkında daha sahiptir. Ancak kiralanan bu ilave 2 bisikletin bedava 30 dakikalık kullanım hakları yoktur ve yıllık üye saat tarifesi üzerinden ücretlendirilir.

► Avantajlı yıllık aboneler ilave kiralanan bisikletler ve kendi kullandıkları bisikletin süre aşımları için hesaplarında asgari olarak 10 TL bakiye bulundurmaları gerekiyor. Bakiye 10 TL’nin altına düşerse abonelikleri bakiye yükleyinceye kadar bloke edilir.

Aboneliklerin geçerlilik süresi 1 yıl olup bu süre dolduğunda tekrar sistem aktivasyon ve bakım – onarım ücreti ödenmek zorundadır.

Üyeliğini güncellemeyen abonelerin pasif hale getirilir. Pasif hale getirilen aboneliklerin içindeki para bakiyesi silinmez, ancak para iadesi de yapılmaz. Standart aboneler yıllık sistem aktivasyon ve bakım – onarım ücreti tahsil edildikten ve hesaplarına bakiye yüklemesi yapıldıktan sonra abonelik aktif hale getirilerek sistemden bisiklet kiralanabilir. Standart aboneler kendi kiraladıkları bisikletlerin dışında 2 ilave bisiklet kiralama hakkında daha sahiptir. İlave olarak kiralanan bisikletlerin ücret tarifesi standart üye saat tarifesi üzerinden ücretlendirilir.

Standart aboneler ilave kiralanan bisikletler ve kendi kullandıkları bisikletler için hesaplarında asgari olarak 10 TL bakiye bulundurmaları gerekiyor. Bakiye 10 TL’nin altına düşerse abonelikleri ücret ödeninceye kadar bloke edilir. Aboneliklerin geçerlilik süresi 1 yıl olup bu süre dolduğunda tekrar sistem aktivasyon ve bakım – onarım ücreti ödenmek zorundadır. Üyeliğini güncellemeyen abonelerin abonelikleri pasif hale getirilir. Pasif hale getirilen abonelerin içindeki para bakiyesi silinmez, ancak para iadesi de yapılmaz.

En şık ve iddialı erkek giyim önerileri

İLİŞKİLİ HABER

En şık ve iddialı erkek giyim önerileri
MasterChef'te kullanılan makarna makineleri! Imperia makarna kesme makineleri

İLİŞKİLİ HABER

MasterChef'te kullanılan makarna makineleri! Imperia makarna kesme makineleri
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0