Hasım ne demek, hasım olmak ne anlama geliyor? Hasım kelimesinin anlamı nedir

Ülkemizde toplum tarafından çok sık kullanılan Hasım kelimesi birçok Arapça'dan dilimize yerleşmiştir. Hasım kelimesinin anlamı genellikle düşman olarak bilinir. Bu kapsamda kullanılan hasım ve hısım kelimelerinin anlamları bazen karıştırılıyor. Düşmanları ifade etmek için kullanılan hasım kelimesi tam olarak nedir, hasım olmak ne demek detaylarıyla birlikte haberimizde bulabilirsiniz.

Hasım kelimesi dilimize Arapça'dan gelmiş olup düşman anlamına gelir. Bir işte, yarışta veya davada karşı taraf, dâvâlı, rakip anlamlarına geliyor. Hasım kelimesi özellikle pek çok farklı edebi eserde ve yazılı kaynakta karşılaşılan bir kelimedir. Ayrıca gündelik yaşam içerisinde Türkçede hala yaygın olarak kullanılan sözcükler arasındadır. Peki, hasım ne demek? Hasım olmak nedir? Hasım kelimesi TDK sözlük anlamı.

Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman hasım kelimesine karşılık olarak iki farklı anlam çıkmaktadır. Kökeni Arapçaya dayanan bu kelime daha çok yaygın şekilde, 'düşman' olarak değerlendirilir.

Hasım ne demek

Hasım ne demek

HASIM NE DEMEK?

Türkçede yerleşik olarak kullanılan yaygın sözcükler arasında hasım geliyor. Bu kelime iki farklı anlamı üzerinden değerlendirilse dahi, bir anlamı daha çok ön plana çıkıyor.

⇒ Düşman

⇒ Bir oyun veya dava ve yarışta karşı taraf

Ortak şekilde her iki anlamda karşı tarafı göstermektedir. Yani bir rakibi ya da bir düşmana işaret eder. Ancak özellikle hasım kelimesi düşman ifadesi ile daha fazla tercih edilmektedir.

"Hasmım bugün İstanbul'a gelmiş."

Yukarıdaki cümlede görüldüğü gibi düşmanının İstanbul'a geldiğini anlatmaktadır. Şimdi aynı zamanda diğer anlamı üzerinden de örnek vermek gerekirse;

"O yalnız hasmıyla değil, sirk halkıyla güreşiyor." H. E. Adıvar

Bu iki anlamı üzerinde hasım kelimesini amaca göre farklı yerlerde kullanılabiliyor. Özellikle birçok değişik ve edebi eser ve yazılı kaynakların yanı sıra, aynı zamanda artık televizyon dizileri ile filmlerde kullanılmaktadır. 

Nişastadan kurumayan oyun hamuru tarifi! Eğlenceli hamur oyunları ve şekilleri

İLİŞKİLİ HABER

Nişastadan kurumayan oyun hamuru tarifi! Eğlenceli hamur oyunları ve şekilleri
Raşit Bağzıbağlı koleksiyonundan sonbahar davet elbiseleri! Raşit Bağzıbağlı kimdir?

İLİŞKİLİ HABER

Raşit Bağzıbağlı koleksiyonundan sonbahar davet elbiseleri! Raşit Bağzıbağlı kimdir?
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0