Osmanlı'da kırık güllü mezarlık ne anlama geliyor? Kırık güllü mezarlık nerede

Osmanlı Dönemi'nden günümüze taşınan 'kırık gül' sembolü, anlamının ne olduğu konusunda en çok merak edilenlerdendir. Dönemin yaşam kültürünü temsil eden sembollerden biri olan kırık güller, mezarlık taşlarında bulunurdu. Peki Osmanlı'da kırık güllü mezarlık ne anlama gelmektedir? Günümüzde kırık güllü mezarlıklar nerededir? İşte yanıtı.

Osmanlı Devleti'nden günümüze kültürel ve sosyolojik pek çok değer taşınmıştır. Ancak değişen yaşam şartları ve şehir yapıları, artık pek çok simgenin fark edilmesine engel olabilmektedir. Fark edilenlerin ise anlamı bilinememektedir. Kullanım amaçlarıyla o dönemin sosyolojik yapısı ve insani değerlerini ortaya koyan bu simgeler içerisinde son dönemde en çok dikkat çeken kırık gül ve duvak simgeleridir. Mezar taşlarının başında yer alan kırık gül ve duvak, kullanılma amacını öğrenenleri oldukça duygulandırıyor. Halen bazı mezarların üzerinde görülebilen bu simgeler, Osmanlı Dönemi'nde çok önemli ve kıymetli bir temsil görevini görmekteydi. Peki kırık gül ve duvak simgeleri, mezar taşlarında bir arada niçin kullanılmaktaydı? 

OSMANLI'DA KIRIK GÜLLÜ MEZARLIK NE ANLAMA GELİYOR?

Osmanlı Dönemi'nde genç yaşta vefat etmiş olan genç kızların mezar taşları yapılırken, baş kısmına duvak şekli sembolize edilip ayak taşına da kırık gül simgesi/ işlemesi konulurdu. Bu duvak ve kırık gül simgelerini gören kişiler bilirlerdi ki, mezarda yatan genç bir kızdır. 

'GENÇLİĞİNİN BAHARINDA' TANIMINI SİMGELEMEKTEYDİ

Sanat, mana ve inceliğin iç içe geçtiği bu mezar taşların üzerinde yer alan kırık gül goncası, 'gençliğinin baharında' tanımını simgelemekteydi. Osmanlı'da kadın mezar taşları, bir kadının letafetini ve ince karakterini temsil eden buket, çiçek ve bahar dalları gibi simgeleri üzerinde taşımaktaydı.

Mezarda yatan kişinin kim olduğunu ince detaylarla belirten simgelelerden biri de servi motifidir. Servi içerisinde yer alan bir servi motifini taşıyan mezar taşı, doğum sırasında vefat eden kadınları ve doğurdukları kız çocukları temsil etmekteydi. 

KIRIK GÜLLÜ MEZARLIK NEREDE?

İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan Süleymaniye Camii'ne gelenler, camiinin ön kısmında yer alan ve Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan'ın da mezarlarının yer aldığı külliye haziresini ziyaret ederler.

Burada en dikkat çeken ise, genç bir kız mezarını temsil eden duvak ve kırık gül simgelerini taşıyan mezarlık taşıdır. Süleymaniye Camii'nde bulunan bu mezar taşı, Selanik eşrafından Mustafa Fevzi Bey'in henüz 17 yaşında vefat etmiş olan kızı Fatıma Müşerref Hanım'a aittir.  

Bebek müjdesi en güzel nasıl verilir? Hamileliği eşe açıklamanın en eğlenceli yolları

İLİŞKİLİ HABER

Bebek müjdesi en güzel nasıl verilir? Hamileliği eşe açıklamanın en eğlenceli yolları

BİR YORUM YAPIN 0