Müslüman Türk Devletleri'nin tek kadın sultanı Raziye Begüm Sultan!

İslam Dünyası'nda hükümdarlık yapan kadın sayısı oldukça azdır. Bu isimler arasında yer alan Raziye Begüm Sultan, tahta çıkış hikayesiyle tarihteki yerini alıyor. Peki Raziye Begüm Sultan tahta nasıl çıkmıştır? Raziye Sultan'ın hükümdarlık döneminde yaptıkları nelerdir?

Hindistan'da hüküm sürmüş olan Türk devleti Delhi Sultanlığı, tarihe önemli kişilerin adını kazımıştır. Bu isimlerden birisi de Raziye Begüm Sultan olmuştur. İslam Tarihi'nde tahta geçip hükümdarlık yapan ender kadın komutanlardan biri olan Raziye Begüm Sultan, 1236 yılında İltutmuş hükümdar tarafından veliahd tayin edilmiştir. İltutmuş bu konuyu, 'Oğullarım gençlik eğlencelerine dalmışlardır. Hiç birisinde ülkeyi idare edecek kabiliyet yoktur, ölümümden sonra oğullarımdan hiç birinin veliahtlığa kızım kadar lâyık olmadıkları görülecektir.' sözleriyle açıklamıştır. Ancak İltutmuş'un vasiyeti yerine getirilmemiş yerine oğullarından Rükneddin Firuz getirilmiştir. Rükneddin Firuz, babasını haklı çıkarmıştır. Sonunda vasiyet yerine getirilmiş ve Râziye Begüm, Sultan ilan edilmiştir.

RAZİYE BEGÜM SULTAN HÜKÜMDARLIK DÖNEMİ

Hükümdarlığı döneminde zorluklarla karşılaşan Raziye Begüm Sultan, bu dönemde kendisine karşı ayaklananlar ile de mücadele etmiştir. Şirin-i Dihlevi mahlasıyla şiir de yazan Sultan, tarihte Raziye Sultan ismiyle de bilinmektedir. Delhi'de adına türbe bulunmaktadır. Müslüman Türk Devletleri'nin tek kadın sultanı olarak kabul edilmektedir.

Bir dönem esir düşen Sultan, Behram Şah'ın ordusuyla mücadele etmiş ancak kaybetmiştir. İbn-i Batuta’ya göre bu mağlubiyetin ardından Raziye Begüm Sultan, esir olmamak için kaçmış ancak fakir bir Hindur Rençber tarafından öldürülmüştür.

Fakat başka bir iddiaya göre, kaybettiği Behram Şah’ın makamına götürülmüş ve burada öldürülmüştür.

Raziye Begüm Sultan türbesi

Raziye Begüm Sultan türbesi

OSMANLI'DA RAZİYE İSMİ

Osmanlı Devleti'nde de Raziye adını taşıyan Sultanlar bulunmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman'ın küçük kızı Raziye Sultan, en bilinenleri arasındadır. Raziye Sultan, Mahidevran Sultan'ın iki kızından en küçüğüdür. Mahidevran Sultan'ın Fatma adında bir kızı da vardır. 

Raziye Sultan kendisini devlet ve harem işlerinden hep uzak tutmuş, halka bağış ve yardımlarda bulunmuştur. Bu nedenle hep Tasasız Raziye adıyla anılmıştır. Ömrünün son zamanlarını, annesiyle beraber Bursa'da geçirmiştir.

Şiddetli geçimsizlik boşanma davası açma! Hangi durumlar şiddetli geçimsizlik sayılıyor?

İLİŞKİLİ HABER

Şiddetli geçimsizlik boşanma davası açma! Hangi durumlar şiddetli geçimsizlik sayılıyor?
Leonardo Dicaprio'nun kilolu halleri şaşırttı!

İLİŞKİLİ HABER

Leonardo Dicaprio'nun kilolu halleri şaşırttı!

BİR YORUM YAPIN 4

Tarih sever 3 yıl önce

Kanuni Sultan Süleyman'ın Raziye ve Fatma isimlerinde iki kızı varmış meğer. Dizide de sadece Mihrimah Sultan'ı göstermişlerdi.

Doğan 3 yıl önce

Türbeyi türkiye ye getirelim doğrusu bu

Vatansever 3 yıl önce

ALLAH RAHMET EYLESİN... Nadir Sultanlardanmış.. Öğrenmiş olduk.

Toplam 1 beğeni

ist 3 yıl önce

Olurmu birde eski Başbakan Sayın Tansu Çiller var.

Toplam 1 beğeni