Türk ve Avrupa futbolunun önemli ismi Lale Orta

Lale Orta, yaşamını futbola adamış ve bu alanda adını hem Türkiye hem de Avrupa futbol tarihine altın harflerle yazdıran bir isim olmuştur. Uzmanlık alanında doktora da yazan Orta, 'futbol erkek sporudur' savının çürümesinde en büyük öncü isimlerden biri olmuştur.

Türk spor tarihinde adını unutulmaz arasına katmış birçok önemli kadın bulunuyor. Lale Orta da bu isimlerden sadece birisi. Birçok hemcinsinin aksine, meslek olarak çok başka bir alanda ilerleyen ve 'futbol bir erkek sporudur' savının çürümesinde büyük bir başarıya imza atan Orta, sadece Türkiye değil Avrupa'da da önemli konuma gelmiştir. Peki bugün oyuncu Ahmet Orta ile evli olan ve Okan Üniversitesi'nde bölüm başkanlığı yapan Lale Orta'nın futbolla tanışması ve bu alanda yükselişi nasıl olmuştur? 1960 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Orta, Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun olduğunda 26 yaşındaydı. Ancak lisans üstü eğitimini spor alanında yapmak istediğinden, okulunun Spor Yönetimi bölümünde yüksek lisansını tamamladı. Tezi, 'Türk Spor Teşkilatı İçinde Futbol Hakemliği Statüsü' üzerine tamamladı.

Kendini akademik alanda geliştirmeye devam eden Orta, okulunun Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı'nda doktorasını tamamladı. Bu başarısıyla Türk ve Dünya futbolunda Futbol Organizasyonları'na yönelik Analitik Bir Yaklaşım tezi hazırlayan ilk kadın futbol doktoru oldu.

Başarıları bununla kalmadı. Türkiye’nin ilk kadın futbol takımı olan Dostlukspor’da kaleci ve kaptan mevkinde futbolculuk yaptı. Profesyonel liglerde antrenörlük ve teknik direktörlük yapma statüsüne sahip ilk kadın futbol antrenörü oldu.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün açtığı spor okullarında ve İstanbul Bölge Karması'nda antrenörlük yaptı. Süper ligde maç anlatan ilk kadın spor spikeri oldu. Aynı zamanda Avrupa'nın ilk FIFA kokartlı hakemidir.

Survivor 2021'e hazırlanan Başpehlivan İsmail Balaban, Muhittin Böcek'i ziyaret etti

İLİŞKİLİ HABER

Survivor 2021'e hazırlanan Başpehlivan İsmail Balaban, Muhittin Böcek'i ziyaret etti
A101'den satın alabileceğiniz elektronik ürünler

İLİŞKİLİ HABER

A101'den satın alabileceğiniz elektronik ürünler

BİR YORUM YAPIN 0