Akıncılar kimdir, ne zaman kuruldu? Osmanlı'da Akıncılar'ın önemi

Atv'nin yeni dizisi Akıncılar, Osmanlı Dönemi'nde varlıklarını sürdüren Akıncılar hakkında büyük bir merak uyandırdı. Birçok kişi Akıncılar kimdir, ne zaman kuruldu? Osmanlı'da Akıncılar'ın önemi nedir? Akıncılar hakkında bilinmesi gerekenleri, haberimizde derledik.

Akıncılar, Osmanlı İmparatorluğu'nun askerî teşkilâtında yer alan ve suvari birliklerdir. Bu birlikler, sınır bölgelerinde yer alıp düşman ülkelerine akın ve baskınlar tertiplerler ve yıpratma harekâtında bulunurlardı. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk yıllarında "Gaziler" olarak geçen bu birlik zamanla Akıncı adını almıştır. Osmanlı Akıncıları, farklı bölgelerde bulunurlardı ve her bir birliğin başında  kumandan bulunmaktaydı. Bin kişinin başında bulunan kumandana binbaşı, yüz kişinin başında bulunana yüzbaşı, on kişinin başında bulunana ise onbaşı denirdi.

OSMANLI'DA AKINCI AİLELERİ

Akıncılar içerisinde, bulundukları bölgelerde geniş bir ün ve unvana sahip olan, akıncılığı babadan oğula sürdüren aileler bulunmaktaydı. Bu aileler içerisinde en bilinenleri, Bosna ve çevresinde yer alan Malkoçoğlu ailesidir. Diğer Akıncılar ise sırasıyla; Arnavutluk ve Dalmaçya bölgesinde bulunan Gazi Evrenos ve oğulları, Mora ve Yunanistan'da bulunan Gazi Turhan Bey ve oğulları ile Bulgaristan'da bulunan Gazi Mihal Bey ve oğullarıdır. 

TÜRK SİNEMASI'NDA AKINCILAR

Bir sistem haline gelen ve Avrupa fetihlerinde büyük bir öneme sahip olan Akıncılık, edebiyat ve sinemada da kendisine yer bulmuştur. Özellikle, Cüneyt Arkın'ın canlandırdığı Malkoçoğlu serisi filmler Malkoçoğlu Ailesi'nin tanınmasında büyük etki etmiştir.

Değerbilir nasıl yazılır? TDK doğru yazımı değer bilir mi, değerbilir mi?

İLİŞKİLİ HABER

Değerbilir nasıl yazılır? TDK doğru yazımı değer bilir mi, değerbilir mi?
BİM'den 5-6 Ocak tarihlerinde alınabilecek elektronik ürünler!

İLİŞKİLİ HABER

BİM'den 5-6 Ocak tarihlerinde alınabilecek elektronik ürünler!

BİR YORUM YAPIN 0