Dolandırıcılar bunu da yaptı! SMA kampanyalarına el attılar

SMA’lı çocukların aileleri gen tedavisi için “Bir umut” diyerek yardım kampanyaları düzenliyor. Ancak dolandırıcılar bunu fırsat bildi.

HABERE AİT GALERİ İÇİN TIKLAYIN GÖR

SMA hastası çocukları için umutlarını gen tedavisine bağlayan aileler, ABD'de 2.4 milyon dolar (17 milyon 650 bin lira), Avrupa'da 2.1 milyon euro (19 milyon lira) olan dünyanın en pahalı tedavisine ulaşabilmek için birbiri ardına kampanyalar düzenliyor. Kiminin kampanyası ünlüler ve iş insanları tarafından büyük destek görüyor, kiminin ise elini tutan yok. Kimi aileler ise yardım kampanyalarını 'go fund me' (internet üzerinden bağış toplama sitesi) yönetimiyle yurt dışı kaynaklı yürütüyor.

Ülkemizde 'Yardım Toplama Kanunu' kapsamında kampanyalarda valilik izni gerekiyor. İzin olmadan ailelerin IBAN numarası paylaşması yasak. Aileler çocuklarını kurtarmak için bir şeyler yapmaya çalışırken, kampanyalara dolandırıcılar el attı. Son dönemde SMA'lı çocukların fotoğraflarını kullanarak sahte hesap açan dolandırıcılar, yardımseverlerden para toplayınca kampanyalar da mercek altına alındı. Ankara'da SMA ile mücadele eden 23 aylık Öykü Elmalıca ve SMA Tip 2 ile mücadele eden 28 aylık Mira Lina Pala'nın fotoğraflarını kullanarak sahte hesap açan dolandırıcılar, yardımseverlerden para topladı. Durumu fark eden aileler, geçtiğimiz kasım ayında suç duyurusunda bulundu. Kötü niyetli insanlar yüzünden mağdur olduklarını anlatan aileler Sabah.com.tr'ye konuştu:

Ozan Öztürk (SMA Tip 1 hastası 17 aylık Eylül Öztürk'ün babası): Eylül'e gen tedavisi için Macaristan'a başvurduk. Bizi tedavi için kabul ettiler. 2.1 milyon euro tutan tedavinin kampanya ile 1 milyon 380 bin euro'sunu topladık. Ancak, son dönemde kötü niyetli kişiler, SMA kampanyalarını hedef aldı. IBAN paylaşımı yasaklandı. Kampanyalar valilik izni olmadan yapılamayacak. Önceden de böyleydi ama dolandırıcılık olaylarından sonra kampanyalar mercek alına alındı. Kampanya durma noktasına geldi. Bir yanda dolandırıcılar, bir yanda umut ettiğimiz tedaviyle ilgili söylenenler.

 Tuğçe Kurttekin (SMA Tip 1 hastası Poyraz Ali'nin (3) annesi: Poyraz Ali 6 aylık iken SMA teşhisi konuldu. Poyraz Ali şu anda 12 kilo. 1.5 kilo daha alırsa şansını kaybedecekti. Kampanyada çok şükür tedavi parasını topladık. Gen tedavisi için gidecek. Şu anda biz de diğer aileler gibi evraklarımızı hazırlıyoruz. Spinraza adlı ilaçla çok olumlu yanıtlar aldık. Şimdi de yüzde 1 şansımız var ise bunun peşinden gidiyoruz. İşe yarayacak mı yaramayacak mı deneyeceğiz.

Babil'in İlay'ı Birce Akalay'ın dizisi bitti, rotayı Bodrum'a çevirdi!

İLİŞKİLİ HABER

Babil'in İlay'ı Birce Akalay'ın dizisi bitti, rotayı Bodrum'a çevirdi!
Hülya Avşar, dizi setine spor salonu kurdurtuyor!

İLİŞKİLİ HABER

Hülya Avşar, dizi setine spor salonu kurdurtuyor!
Survivor 2021 yarışmacılarının son paylaşımları!

İLİŞKİLİ HABER

Survivor 2021 yarışmacılarının son paylaşımları!
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 5

okan 3 yıl önce

Allah şifa versin. "Yüzde 1 şansımız varsa da gideceğiz" sözü herşeyi özetlemiş. Tabii ki dolandırıcılığa da izin vermemek lazım. Ama kendinizi o anne babanın yerine koyun. yüzde 1 için neler yapmazdınız ki...

Toplam 1 beğeni

efe 3 yıl önce

dolandırıcıların da cirit attığı bir ortam. bu nedenle devletin içinde olmadığı hiçbir derneğe kişiye bağış yapmam ben. sma hastalarına diyerek pkk ya para toplanmadığı ne malum?

esas 3 yıl önce

Deneme yani kobaylık. Allah kolaylık versin ama gen tedavisinin karaciğer yetmezliği ve Trombosit düşüklüğü yaptığı ispatlanmış ama işe yaradığı henüz ispatlanmamış. Devlet ispatlı tedavileri karşılıyormuş.

gurhan 3 yıl önce

Al işte bu adamları yakalasan hapiste bunlara yatak yemek verecek devlet bir de. Sonra bu adam çıkınca ıslah mı olacak. Ver polise vur yetkisini sonra da silah çekti deyip gebert gitsin. Kimse üzülmez zaten bunların arkasından da.

Toplam 1 beğeni

vatandaş 3 yıl önce

dDni inancı Allah korkusu hesap korkusu merhameti olmayan alçaklar her şey yapıyor iyiki cehennem var...

Toplam 1 beğeni