Bakanlık harekete geçti! Bu ürünler artık üretilmeyecek

Tarım ve Orman Bakanlığı, nar ve narın kullanıldığı ürünlerle ilgili harekete geçti. Bakanlık tarafından hazırlanan taslak yönetmeliğe göre, nar ekşisi izlenimi veren nar sosu, nar aromalı sos, narlı sos vb. ürünlerin üretimine izin verilmeyecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmasına yönelik Yönetmelik Taslağı hazırlandı. Hazırlanan taslağın Resmi Gazete'de yayımlanması halinde; nar ekşisi, nar, nar suyu ve nar suyu konsantresi dışında bir gıda bileşeni eklenmeyecek. Nar ekşisi olmadığı halde nar ekşisiymiş izlenimi veren ürünler ise nar aromalı sos, narlı sos ve nar ekşili sos vb. isimlerle üretilemeyecek. 

Taslakta yer alan bir diğer hükümde; alkollü içkilerde kullanımakta olan aroma vericiler ile ilgili ilişkin düzenleme yapılıyor. Düzenlemeye göre; uluslararası alanda kabul görmüş olan kokteyl, alkollü içki ve bunların aromalarıyla birlikte denatüran madde olsa dahi tersiyer bütil alkol, alkollü içkiler için aroma verici madde ya da bileşen olarak eklenemeyecek ayrıca ürün isimlendirilmesinde de kullanılamayacak. Bir alkollü içkinin ana aroma maddesi ile o içkiye ait/özgü görseller de başka bir içkiyi işaret edecek şekilde yer alamayacak.

Bu düzenleme sayesinde sanayi tipi üretimde kullanılması gereken bütil alkolün, gıda sanayisinde de kullanılması önlenmiş olacak. Yönetmelik taslağın, kamuoyu görüşünün alınmasından sonra yayımlanması bekleniyor. Bu süreçte aynı zamanda üreticilere geçiş süreci tanınması öngörülüyor.

Salep nasıl yazılır? Tdk Sözlük'te sahlep mi yoksa salep olarak mı yazıyor?

İLİŞKİLİ HABER

Salep nasıl yazılır? Tdk Sözlük'te sahlep mi yoksa salep olarak mı yazıyor?

BİR YORUM YAPIN 0