Prof. Dr. Müftüoğlu: En çok Canan Karatay’ı üzeceğini biliyorum ama...

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü yazısında Prof. Canan Karatay’ın karşı çıktığı kolestrol ilaçlarının Koronavirüs üzerindeki etkisine ilişkin Princeton Üniversitesi’nin araştırmasına yer verdi. Müftüoğlu “Canan Karatay hocayı üzeceğini biliyorum. Ama araştırma sağlam bir yerden” dedi.

Hürriyet gazetesi baş yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, 'Normalleşme ne zaman?' başlıklı bugünkü yazısında "Kolesterol ilaçları virüsten koruyor mu?" sorusunu yönelterek araştırmaya ilişkin şunları kaydetti:

“Yukarıdaki başlığın kolesterol ilacı karşıtları, en çok da Canan Karatay hocayı üzeceğini biliyorum. Ama araştırma sağlam bir yerden, Princeton Üniversitesi’nden gelince, haberi dikkate almak gerekiyor. Haber şu: Bilindiği gibi yeni koronavirüs hücreye girebilmek, yani bizi hasta edebilmek için hücre zarını geçmek zorunda. Princeton’daki çalışma bu geçişin önemli belirleyicilerinden birinin de kolesterol olduğunu gösteriyor. Araştırmanın sonuçlarına bakılırsa kolesterol düşürücü ilaçları (statinler) kullananlar, bu ilaçları kullanmayı reddedenlere oranla bir parça daha şanslılar. Zira hücre duvarındaki yoğun kolesterol molekülü birikimi, virüsün hücre duvarına tutunmasını ve duvarı geçip hücreye girmesini kolaylaştırıyor.

Bir başka deyişle virüs, yeteri kadar kolesterol yoksa hücre duvarının koruyucu engelini aşamazken, kolesterolü bol bulunca işini daha kolay yapıyor. Princeton Üniversitesi’nde yapılan bu ön çalışmanın tabii ki başka araştırmalarla da desteklenmesi lazım. Ama anlaşılan o ki kolesterol yüksekliğinden damarlarımız hoşlanmasa da bu sorun virüsü memnun edebilen bir gelişme.”

Uygun fiyata alışveriş yapılabilecek antika pazarları ve spot çarşıları

İLİŞKİLİ HABER

Uygun fiyata alışveriş yapılabilecek antika pazarları ve spot çarşıları
Emrah: Ben gelmem hologramım gelsin!

İLİŞKİLİ HABER

Emrah: Ben gelmem hologramım gelsin!
“Sefirin Kızı” dizi ekibi denize düşen 2 kişiyi kurtardı

İLİŞKİLİ HABER

“Sefirin Kızı” dizi ekibi denize düşen 2 kişiyi kurtardı
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 20

Kul 3 yıl önce

Hiç korona dan evde olen duydunuz Mu.hastanede ölüyor lar.kim öldürüyor. İlaçlar.

Toplam 1 beğeni

zafer gülten 3 yıl önce

ne demişler,söz gümüşse sükut altındır.Canan Hanım çok konuştuğu ve araştırmadan sadece bir yerden duyduğu,göz ucu ile gördüğü,kitap ve internetten öğrendiği şeyleri söylediği için çoğu zaman kendide yanılıyor,ona inananlarıda yanıltıyor.mesala bir bitkiyi canlı üstünde denemeden,sonuçlarını beklemeden ,sadece bi yerden duyup okumakla bu bitki falan hastalığa iyi geliyor dersen yanılırsın,doğruyu bulmak için o hastalığa muzdarip kişiye o bitkiyi verip sonucu görecen.

sabit 3 yıl önce

canan karatay hocaya selam olsun saygilar olsun

Toplam 1 beğeni

Dr. 3 yıl önce

Ne vırusmus be tutunuyo uçuyor yapışiyor ölmüyor hertasın altından yenıbır tanı çıkıyor bu dünyada hıcmi vırus görülmemiş bee

Kasım 3 yıl önce

Bizim araştırmacılar başkalarının araştırmasını tercüme etmekten başka işe yaradığı zaman, İnşallah Daha iyi olacağız. Canan Karatay, Anadoluda gördüğü gerçekleri ekrana taşıyor. Aslında yeni fazla bir şey söylemiyor, bizi aslımıza yönlendiriyor. Onu haksız bulanlar bu kadar çok hastane olmasına rağmen neden her yer tıklım tıklım ve bir giren bir daha kurtulamıyor. Bir hastalık tedavi edilirken 2 hastalık ortaya çıkıyor.

Toplam 11 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun