Dijital Aşı Pasaportu nedir, nasıl alınır? Dijital Aşı Pasaportu'na geçen ülkeler

Koronavirüs salgını sonrasında büyük zarar gören ve durma noktasına gelen seyahat turizmini canlandırmak için geliştirilen Dijital Aşı Pasaportu, son dönemin ayrıntıları en çok merak edilen kavramlarından oldu. Bazı ülkelerin geçiş sağladığı Dijital Aşı Pasaportu ile ilgili bilinmesi gerekenleri, haberimizde derledik.

Covid-19 salgınıyla birlikte hayatımıza giren Dijital Aşı Pasaportu sayesinde, Covid-19 aşısı olmuş olan kişiler tespit edilebilecek. Bu, aşı olanlar için dijital bir belge görevi görecek. Amaç; durma noktasına gelen seyahat ve tatil turizmini yeniden canlandırıp harekete geçirmek. Bu pasaportlar sayesinde ülkeler, ziyaretçilerin geçmişleri hakkında da detaylı bilgiye ulaşmış olacaklar. Çin'in geliştirdiği Sınovac, Türk bilim insanları Prof. Dr. Özlem Türeci ve eşi Prof. Uğur Şahin'in geliştirdikleri Biontec-Phizer ve Oxford'un geliştirdiği Astra Zeneca aşıları sonrasında ülkeler aşı programlarına başladılar.

Türkiye, programlı ve sistematik ilerleyen aşı takvimi sayesinde şu ana kadar 6.588.795 kişiyi aşıladı ve 2. doz aşılamalara da bir yandan başladı.

DİJİTAL AŞI PASAPORTU HANGİ ÜLKELERDE VAR?

Pasaport ilk olarak Körfez ülkesi Bahreyn'de uygulanmaya başladı. Ülkede hali hazırda aşılama çalışmaları da devam ediyor. Geliştirilen BeAware uygulaması sayesinde gelecek olan yolcuların isimleri, doğum tarihleri, uyrukları ve hangi aşıyı oldukları öğrenilebiliyor.

Bu uygulamada ülkeye giriş yapabilmeniz için 2 doz aşınızı da olmanız gerekiyor. Ayrıca antikor oluşumu için de 2 hafta beklemeniz şart koşuluyor. Eğer aşı sertifikanız gerçek değilse bu, uygulamadaki QR kod sayesinde rahat bir şekilde ortaya çıkabiliyor.

Uygulamaya geçen/geçecek olan diğer ülkeler ise Danimarka, İzlanda ve İsveç. Danimarka, bu ay sonunda ilk adımı atmaya hazırlanırken İzlanda da ise aşı sertifikaları dağıtılmaya başlandı. Öte yandan İsveç ise uygulama için yaz sezonunu bekleme kararı aldı.

Çölyak hastalığı nedir? Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir? Çölyak tedavisi var mıdır?

İLİŞKİLİ HABER

Çölyak hastalığı nedir? Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir? Çölyak tedavisi var mıdır?
Zayıflamanın sırrı 'New York diyetinde! Kilo verdiren New York diyet listesi

İLİŞKİLİ HABER

Zayıflamanın sırrı 'New York diyetinde! Kilo verdiren New York diyet listesi

BİR YORUM YAPIN 1

ABDULLAH 3 yıl önce

Onların istediği aşıyı olmadıysan o pasaportun da bir anlamı yok diyecekler yakında. Bir kenara yazabilirsiniz. Geçen sene bunları söyleyenlere felaket tellalı senarist diyorlardı