Yakutlar Türk mü? Dünyanın en soğuk bölgesi Yakutsk nerede? Yakutsk hakkında

Yakutistan başkenti olan ve dünyanın en soğuk bölgesi olmasıyla meşhur olan Yakutsk hakkında merak edilen pek çok bilgi bulunuyor. Bunların başında da Yakutlar'ın Türk olup olmadıkları sorusu geliyor. Yaşam şekliyle de merak konusu olan Yakutsk hakkında merak edilen tüm soruların yanıtlarını haberimizde derledik.

Bir Rusya şehri olan Yakutsk, bölgenin hatta dünyanın en soğuk şehirlerindendir. Sahip olduğu düşük hava sıcaklığıyla bölge ortalama olarak -71 dereceyi dahi görmektedir. Rusya Federasyonu'nu oluşturan federel cumhuriyetlerden biridir. Bölgenin tamamını Yakutlar oluşturmaktadır. Yakutlar ile ilgili sıklıkla yapılan araştırma ise o'nların Türk olup olmadıkları sorusudur. Yakutlar, dünya üzerinde var olan Türk halklarından biridir. Yani Yakutsk halkını Türkler oluşturmaktadır. Dünyanın en büyük yüz ölçümüne sahip özerk bölgesi olan Yakutsk, 1632 yılında Lena Nehri kıyısında kurulmuştur. Yakutistan'ın başkentidir. 

Toplamda 210 bin kişilik bir nüfusa sahip olan bölgede sıcaklık derecesi en fazla 25 derece olabiliyor. Bölge halkı için -30 bile ideal sıcaklık olarak kabul ediliyor. Soğuğu sebebiyle sosyal hayat durma noktasına gelebiliyor ancak ülkenin sosyolojik yapısı, bu iklim şartlarına uygun durumda olduğu için herhangi bir sorun yaşanmıyor.

Ülkenin en büyük maddi kaynağı ise yer altı rezervleridir. Dünya pırlanta rezervlerinin yüzde 20'si burada bulunmaktadır. Altın vb. pek çok kıymetli maden de burada çıkarılmaktadır.

Ülkedeki tek kayıp ise tarım yapılamıyor olmasıdır. Gıda olarak en çok balık ve et tüketiliyor. Etçil bir toplum olan Yakutlar da buzdolabı kültürü de bulunmamakta. Market vb. yerlerde en çok balık ve et satılıyor ve bu ürünler de doğal halleriyle satışa sunuluyor.

Donmuş toprağı eritmek ise hayli güç oluyor. Toprağı eritmek için kömür yakılıyor. Birkaç saat sonra ise toprak eriyor ve yaklaşık 15 cm. kadar toprak kazılabiliyor. Yine mezar kazmak için de aynı işlem uygulanıyor.

Aynı işlem buz dağları için de uygulanıyor. Buz dağları özellikle arabaların üstünü tamamıyla kaplıyor. Bu durum da buz eritiliyor ve arabalar yeniden çalıştırılmaya çalışılıyor. Bu nedenle bazı evlerde araçların donmaması için garajlara ısıtma sistemi kurulmuştur. 

BİR YORUM YAPIN 0