Milli Saraylar'ın en büyük halısının restorasyonu sona erdi

Yıldız Sarayı'nın en nadide yapılarından biri olan Yıldız Şale'deki tarihi halı, restorasyon işlemleri bitince tören salonunda serilmeye devam edecek.

Sultan 2. Abdülhamid Han zamanından kalma Yıldız Şale'nin yepyeni hale getirildiği dev halısı, tarihi salonda sergilenmeyi bekliyor. Yıldız Şale'nin 1 numaralı salonunda 468 metrekarelik Hereke halısının restorasyonu sona erdi. Bordürleri hariç 248 metrekare ile "Türkiye'nin en büyük yekpare dokuması" niteliğindeki tarihi halıda son rötuşlar yapıldı.

10 kişilik bir ekiple başlanan onarım işinde pandemiden dolayı 6 kişiyle devam ettiklerini söyleyen Mustafa Köksal, "İlk önce saraydan çıkardık. Bunun için aşağıda 500 metrekarelik özel bir havuz yeri yaptık. İlk önce halımızı yıkadık ve 2 ay içerisinde halıyı orada kuruttuk. Toz alma işlemleri de tamamlandıktan sonra burayı, özel olarak bu gördüğünüz mekanı tasarladık ve naklettik." dedi.

Köksal, iplerin doğal yöntemlerle boyanıp hasar görmemesi için restorasyonun yapıldığı mekanda hazırlandığını dile getirerek, onarımı ile ilgili şöyle dedi: "Tığ, makas, iğne, tarak ve özel olarak yapılmış kasnak dediğimiz aletlerle işlemlere başladık. Onarım yapılacak yerler, zamanla aşınmış tabii. 120 senedir bazı yerleri dökülmüş, güve yenikleri oluşmuş. İlk önce hasır dokusu yapılır yani normal bir insan vücudundaki doku gibi dokusu işlenir. Sonra iple o onarım yeri hav şeklinde doldurulur ve daha sonra, tesviye aşamasına geçilir."

Ünlü doktor Mehmet Öz kız kardeşi Nazlım Suna Öz'le bu kez kira kavgası başladı!

İLİŞKİLİ HABER

Ünlü doktor Mehmet Öz kız kardeşi Nazlım Suna Öz'le bu kez kira kavgası başladı!
Enis Arıkan ekranlara dönüyor! Camdaki Kız dizisiyle el sıkıştı

İLİŞKİLİ HABER

Enis Arıkan ekranlara dönüyor! Camdaki Kız dizisiyle el sıkıştı

BİR YORUM YAPIN 0