Prof. Dr. Osman Müfütoğlu: Doğru yaptık...

Sık sık "tam kapanma" önerisinde bulunan Prof. Dr. Osman Müftüoğlu bugünkü Hürriyet'teki köşe yazısında "Doğru yaptık..." diyerek alınan yeni kararları destekledi.

Son alınan kararlar ve konulan kısıtlamaların pandemiyle mücadelede yeni bir adım olduğu kesindir. Yanlış olanı mart başında çıkılan ve hatalı olduğu baştan zaten belli olan yoldur.

Özellikle bulaşıcılığı dillere destan olmuş yeni bir virüsün, “İngiliz mutantı”nın ülkemize henüz yeni girdiği ama müthiş bir hızla yayılma eğiliminde olduğu net ve açık olarak ortadayken, o kararlar kesinlikle alınmamalıydı. Bu düşüncemi kararların hemen ertesi günü yazdığım “Doğru mu yaptık?” başlıklı yazımda da açıklamıştım. O başlığı bugün “Doğru yaptık!” şeklinde değiştirmekten son derece memnun ve mutluyum. Nedeni şudur: Bu savaşı mutlaka ama mutlaka kazanmak zorundayız.

İYİ YAPTIK!

Çok ciddi bir yanlıştan biraz gecikerek de olsa nihayet vazgeçtik... Şimdi yeniden tıpkı 2020 Mart ayında olduğu gibi ulusal bir bilince, bize yakışan bir katılıma, muazzam bir işbirliğine ihtiyacımız var... Yeni ve yeniden “MOTİVASYON AŞI”larımızı yaptırmış olarak mücadeleye DEVAM... COVID değil BİZ kazanacağız...

BANA GÖRE
MOTİVASYON AŞISINA DA İHTİYACIMIZ VAR

MART başında o kararlar alınırken doğru olanı, bulaşıcılığı neredeyse 3-4 katına çıkmış bu yeni mutant virüsle etkili bir mücadele için “aşırı açılma”(!) yerine, tedbirleri “biraz daha esnetme” yani hiç olmazsa “kademeli esnetme” yöntemini devreye sokmak olmalıydı. Neyse... Olan oldu. Gelin şimdi yine 9. Cumhurbaşkanımız rahmetli Süleyman Demirel’in o ünlü cümlesini, “Arkanıza bakarak önünüzü göremezsiniz” tavsiyesini hatırlayalım ve yeniden önümüze bakalım. Ayrıca, “Hata kimde idi?” tartışmalarını bir kenara bırakıp halkımıza Sinovac ve BioNTech aşıları yanında bir de “motivasyon aşısı” yapmaya başlayalım. Kısacası şimdi ihtiyacımız olan en önemli şey, “yeni bir heves ve yeni bir nefes” ile tıpkı 2020 Mart ayında olduğu gibi topyekûn bir pandemi mücadelesini yeniden başlatmaktır.

OKUR SORUSU
AŞI PASAPORTU VERİLECEK Mİ

COVID-19 aşılarının tökezleyerek de olsa her ülkede yavaş yavaş yaygınlaşması “aşı pasaportu” konusunu son günlerde yeniden sağlık gündeminin ilk maddelerinden biri haline getirdi. Özellikle seyahat özgürlüğü için kıvrananlar yaptırdıkları aşılardan sonra edinebilecekleri bu pasaportlar sayesinde daha rahat gezip dolaşabileceklerini düşünüyorlar. Haklılar ama bu pasaportlarla ilgili endişelerin sayısı da bir hayli fazla. Bu nedenle de tartışmalar ve sorular bitip tükenmek bilmiyor. Peki nedir mi o sorular? Buyurun...

AŞI PASAPORTU SORUSU 1: Mesela mevcut aşılardan hiçbirinin sizi bir virüs taşıyıcısı olmaktan koruyamaması hepimiz için önemli bir endişe kaynağı.

AŞI PASAPORTU SORUSU 2: Diğer taraftan her gün neredeyse bir yenisi saptanan farklı virüs varyantlarına karşı aşıların sağlayacağı korumanın güvenilirliği de önemli bir soru işareti olarak karşımızda duruyor. Zira, oluşabilecek yeni virüs mutasyonlarının -hatta mevcut mutasyonların- aşılanmış kişileri ne ölçüde koruyabileceği henüz bilinmiyor.

AŞI PASAPORTU SORUSU 3: Mühim bir tartışma konusu da şu: Aşıların hepsine Amerika’nın aşı otoritesi FDA ve Avrupa’nın aşı otoritesi EMA henüz onay vermiş değil. Mesela ülkemizde uygulanan Çin’in Sinovac aşısı ve uygulamaya konulması düşünülen Rusya’nın Sputnik V aşısı için bize verilebilecek bir ulusal aşı pasaportunun uluslararası geçerliliğinin olup olmayacağını da bilmiyoruz.

AŞI PASAPORTU SORUSU 4: Diğer taraftan hastalığı geçirdikleri ve bağışıklık kazandıkları için aşılanmayanların da durumu henüz net ve açık değil.

AŞI PASAPORTU SORUSU 5: Aşı pasaportlarının uygulanan aşılara göre mi, yoksa COVID-19’a karşı oluşan antikorlara güvenerek mi verileceği konusu da henüz karara bağlanmış görünmüyor. Ayrıca aşı pasaportunun “bir ayrıcalık tartışması”na yol açabilmesi ihtimali de önemli bir ayrıntı. Kısacası bu aşı pasaportu meselesi daha çok tartışılır. Eskilerin deyimiyle bu pilav daha çok su kaldırır!

Osman Müftüoğlu: Yarından itibaren ‘tam kapanma’ya yakın önlemler gerekiyor

İLİŞKİLİ HABER

Osman Müftüoğlu: Yarından itibaren ‘tam kapanma’ya yakın önlemler gerekiyor
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 3

terds 3 yıl önce

çok şükür kalp hastalığı normal ölüm, diğer hastalıklar kalmadı.sadece korona var. halimiz şu: akıllıya 40 defa deli dersen 41. de kendini psikolojil olarak deli hisseder.bizim halimiz bu!

Vatandaş 27 3 yıl önce

Bu ülkede bu kadar sorumsuz cahil ve vatan haini olduğu için bu virüs kolay kolay bitmez

muhafız1969 3 yıl önce

Ramazanı şerifin 3. günü 2 gündür eve giderken özellikle fırın önleri sicak almak için bekleyen yüzlerce kişi işte sana virüsün en çok sevdiği durum çok dikkatli davranmak gerekir fırıncılar para kazanacağız sevdasıyla hem kendilerinin hem müşterilerin sağlıkları tehlikeye atmasın