Oruç Baba kimdir? Oruç Baba türbesi nerede ve nasıl gidilir?

İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan ve her yıl binlerce ziyaretçiye kapılarını aralayan Oruç Baba türbesi, Ramazan ayında yoğun ilgi görüyor. Eğer Ramazan ayında manevi ufkunuzu güçlendirecek bir yere gitmek istiyorsanız Oruç Baba Türbesi aradığınız yer olabilir. Peki, Oruç Baba kimdir? Oruç Baba türbesi nerede? İşte Oruç Baba türbesi hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde...

On bir ayın sultanı Ramazan ayında her yer manevi açıdan da huzurla dolup taşıyor. Bolluk ve bereketin sembolü olan bu kutlu ayda sevdiklerimizle ve kendimizle daha fazla ilgilenmeye özen gösteriyoruz. Kimi zaman kalabalık iftar sofralarında dostlarımız ve ailelerimizle bir araya gelirken kimi zaman da İstanbul'un dört bir yanında yer alan cami ve türbeleri ziyaret ediyoruz. Her dönem yoğun bir ziyaretçi akınına uğrayan Oruç Baba Türbesi özellikle Ramazan ayının gelişiyle herkesin gözdesi haline geldi. Yalnızca İstanbul'dan değil pek çok şehirden kişinin ziyaret ettiği Oruç Baba Türbesi hakkında bilinmesi gereken detaylara gelin birlikte göz atalım.

ORUÇ BABA KİMDİR?

İstanbul'un en önemli türbeleri arasına adını yazdıran Oruç Baba Türbesine gitmek isteyen birçok kişi arama motorlarında Oruç Baba'ya dair araştırma yapıyor. Hakkında pek çok rivayet bulunan Oruç Baba, çok fakir bir hayat sürdüren ancak ibadetlerini tam ve eksiksiz yapan bir derviş olarak bilinmektedir.

Oruç Baba türbesi

Oruç Baba türbesi

Hatta öyle ki Oruç Baba çok fakir olduğu için orucunu ve sahurunu aynı anda yapmaktadır. Ayrıca Oruç Babanın iftarını zeytin, sirke ve ekmekle açtığı rivayet edildiği için pek çok kişi türbeyi ziyaret ederken yanlarında sirke, ekmek ve zeytin getirmektedir.

 Oruç Baba Türbesi Ramazan ayı

Oruç Baba Türbesi Ramazan ayı

Bir diğer rivayete göre ise; Oruç Baba 1453 yılında gerçekleşen İstanbul'un Fethine giden yolda bulunan kuşatmada asker olarak görev almıştır.

Oruç Baba Türbesinden kareler

Oruç Baba Türbesinden kareler

ORUÇ BABA TÜRBESİ ÖZELLİKLERİ NELERDİR? ORUÇ BABA TÜRBESİNE GİDENLER NELER YAPMALI?

İstanbul'un Fatih ilçesinin Şehremini semtinde yer alan Oruç Baba Türbesi, etrafı duvarlar ile çevrilerek kapatılmış bir kabristandır. Ramazan ayında sıklıkla ziyaret edilen türbeye dilediğiniz zaman diliminde gelerek ibadetlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Oruç Baba Türbesi özellikleri

Oruç Baba Türbesi özellikleri

Ramazan ayında oldukça kalabalık olan Oruç Baba Türbesine gelenler Oruç Baba’nın ruhuna Fatiha okuyarak onun yüzü suyu hürmetine Allah'tan rahmet ve bereket dilemektedir. Buraya çoğunlukla iftar saatlerinde gelen vatandaşlar zeytin, sirke ve ekmekle iftarlarını yapar ve dua ederler.

Oruç Baba Türbesi hakkında bilgiler

Oruç Baba Türbesi hakkında bilgiler

Oruç Baba Türbesi kitabesinde günümüz Türkçesi ile kısaca şu cümleler yazmaktadır:

"Şeyh Ahmet el-Mısrî daha önce Bedevî tarikatından olup Şeyh Zekâi Efendiye gelerek onun tarikatına girmiştir ve bütün ömrünü Oruç tutarak geçirmiştir. Ruhu için El-Fatiha 1241 (1825)."

ORUÇ BABA TÜRBESİNDE KİMLERİN KABRİ VAR?

Türbenin içerisinde halveti tarikatında Sinaniye kolu kurucusu olan Ümmi Sinan ile birlikte onun soyundan gelenlerin kabri bulunuyor. Bu nedenle türbenin bir diğer adı ise Ümmi Sinan'dır.

Oruç Baba türbesinde kimlerin kabri var

Oruç Baba türbesinde kimlerin kabri var

Bu türbede aynı zamanda Şabani dergahından olan Mustafa Zekai Efendi'nin de kabri bulunmaktadır.

Oruç Baba Türbesinde kabri olan kişiler

Oruç Baba Türbesinde kabri olan kişiler

ORUÇ BABA TÜRBESİNE NASIL GİDİLİR?

Oruç Baba Türbesi, Fatih ilçesinin Pazartekke semtinde yer almaktadır. Eğer toplu taşıma kullanarak buraya gelmek istiyorsanız; Bağcılar - Kabataş Tramvay Hattı'nı kullanabilirsiniz. Bu hat üzerinde bulunan Pazartekke durağında inerek Kürkçübaşı Sokak yoluna girdiğinizde Oruç Baba Türbesine ulaşabilirsiniz. Türbe, Turgut Özal Millet Caddesi'ne yürüme mesafesinde bulunmaktadır. Yine buraya Beyazıt, Eminönü ve Taksim otobüsleriyle de ulaşım sağlanabilmektedir.

Oruç Baba Türbesine nasıl gidilir

Oruç Baba Türbesine nasıl gidilir

BİR YORUM YAPIN 0