Karslı kadınlar Ramazan'da tandırları imece usulü yakıyor

Kars'ın Altıngedik Köyü'nde yaşayan kadınlar, tandır geleneğini devam ettiriyorlar. Kadınlar yaptıkları ekmekleri köylerinde dağıtıyorlar.

Anadolu'da yüzyıllar boyu kullanılan tandırlar, bu Ramazan'da da Anadolu kadınları tarafından lezzetli iftar ve sahur yemeklerinin hazırlanması için kullanılıyor. Kars'ın Kağızman ilçesinde bulunan Altıngedik Köyü'nde yaşayan kadınlar, geceden mayaladıkları hamurlarını iş birliği edip pişiriyorlar ve hazırladıkları ekmekleri yaşadıkları köyde dağıtıyorlar. Kadınlar arasında yer alan Songül Kaya Avcıoğlu, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

'Sabah erkenden hamuru hazırlıyoruz. Tandırı yakıp, bir süre bekliyoruz. Tandır hazır olduğunda komşuların yardımıyla ekmeği pişirmeye başlıyoruz. Bazen yağlı ekmek hazırlıyoruz. Ekmeği paylaşmak ayrı bir güzellik katıyor. Ekmeğimizi komşularımıza paylaşıyoruz. Bir aile ekmek pişirdiğinde 15 aile o ekmekten faydalanır. Paylaşmayı çok seviyoruz.

Atalarımız bunları hayatta kalma savaşı vererek yapmışlar ama günümüzde kültür olarak kaldı. Gelecek kuşaklara bunu aktarmak için elimizden geleni yapıyoruz. Biz bunu severek yapıyoruz, huzur buluyoruz.'

Pişirmek için erken saatlerde işe koyulduklarını belirten Fatma Avcıoğlu, 'Tek kişi olunca çok zor oluyor. Komşular olarak birbirimize yardımcı oluyoruz. Ramazan'da ekmek, kete yapıyoruz. Severek yapıyoruz, zorlanmıyoruz. Yardımlaşarak yaptığımız için çok güzel oluyor. Pişen ekmeği de dağıtıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Şener Şen'in canlandırdığı Maho Ağa karakterinin konağı müze oluyor

İLİŞKİLİ HABER

Şener Şen'in canlandırdığı Maho Ağa karakterinin konağı müze oluyor

BİR YORUM YAPIN 0