Ameliyat sırasında fenalaşan Prof. Dr. Oğuz Basut yaptığı büyük davranışla takdir topladı

Bursa'da tükürük bezi tümör ameliyatı sırasında fenalaşan Prof. Dr. Oğuz Basut, radikal bir karar alarak ayağına serum taktırıp ameliyatına devam etti. Ameliyattan çekilen bir görüntüsü sosyal medyada ilgi gören ve tebrik mesajları alan Basut, o an yaşadıklarını ve süreci anlattı.

Bursa’da yaşayan Prof. Dr. Oğuz Basut, 20'li yaşlarındaki bir genç kızın tükürük bezi tümörü ameliyatını gerçekleştirdiği sırada tansiyon düşmesi sonucu fenalaştı. Sağlık durumu sebebiyle ameliyatı bırakabilecek durumda olan Basut çalışmaya devam etti ancak operasyon sırasında yeniden fenalaştı. Ameliyatı yarıda bırakmak istemeyen doktor, sağ ayağına serum taktırarak operasyona devam etti ve başarılı bir şekilde sonuçlandırdı. Yaptığı bu davranışla tüm sağlık çalışanlarına örnek olan kahraman doktor,  '20 yaşlarında genç bir kızımızdı. Komplike ve karışık bir vakaydı, operasyonu bırakamazdım.' dedi.

Basut'un ameliyat sırasında çekilen bir fotoğrafı da sosyal medyada paylaşıldı. Yoğun ilgi gören ve tebrik mesajları alan kahraman doktora bir teşekkür de Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz'dan geldi. Kılavuz bu fotoğrafı paylaşıp, Prof. Dr. Oğuz Basut’a teşekkürlerini iletti. Bursa Uludağ Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Basut İHA'ya verdiği röportajda, yaşadığı o kırılma anı ve kararma verme sürecini şu sözlerle anlattı:

'Bizim için normal bir gündü. Bir gün öncesinde besin zehirlenmesi geçirmiştim ve sıvı kaybım olmuştu. Hatta bir gün öncesinde serum da alarak kendimi toparladım. Ertesi gün sabah kritik bir ameliyatım vardı. Genç bir kız, tükürük bezi tümörü ameliyatıydı, oldukça komplike ve karışıktı. Kendimi iyi hissettiğim için ameliyata başladım. Başladıktan bir süre sonra tansiyonumun düşmeye başladığını fark ettim. Gözlerim kaymaya başladı ve kendim bu durumu hissettim. Ameliyatı bırakacak bir pozisyonda değildim. Genç bir kız ve tümör ameliyatı kritik özelliği olan yüz siniriliği ile ilgili olan ameliyattı. Aklıma o an kendime serum takmak geldi. O an ellerim meşgul olduğu için mecburen ayağımdan serum taktırdım ve ameliyata devam ettim. Serum takıldıktan sonra kendimi çok daha iyi hissettim. Ameliyatı normal yaptım.

Bu özel bir durum değil aslında, bütün sağlıkçılar emin olun benzer durumda aynı şeyleri yapardı. Biraz da artık yorulduğumuzun mesajını vermek istedik. Pandemi sürecinde hepimiz çok yoruldu. Herkesin kurallara dikkat etmesi bu açıdan son derece önemli. Bizlerin de takat gücü zorlanmaya başladı. Hep beraber olmazsak bu süreci atlatamayacağız. Onun için de herkesi dikkat etmeye devam etmek durumundayım. Hemen dışarıda olan arkadaşlara söyledim ve hemen ayağıma serum takın dedim. Sıvıyı takviye edecek şekilde özelliği olan serumu ayağıma taktırdım o 5 dakika sonra tansiyonum normalleşmeye başlattı. Tabiri caizse bitim kanlandı, kendime geldim ve ameliyatı sorunsuz tamamladım. Zaten kendimi kötü hissetsem, hastayı riske edecek en ufak bir harekette bulunmam.

Kendimi iyi hissettiğim için de başarılı bir ameliyat oldu. Bizler ameliyatları oturarak yapıyoruz. Gözümüzde özel gözlükler olduğu oturdum ve ayağımı çapraz koydum bir taburenin üzerine. Ameliyat sonrasında biraz belim ağrıdı ama bence sonuca değerdi. Yarın hastam bana kontrole gelecek. Bu olaylardan belki hasta kızımızın haberi yok. Ona da bilgilendirme yapacağız. Çok özverili çalıştığını ve bu konuda tüm milletimizin bize destek olmasını, kurallara riayet etmesini rica ediyorum. Bu mesleğe yeni başlayan meslektaşlarımın da iyi bir kulvarda olduklarını söyleyebilirim. Ama tüm meslekler gibi bizim mesleğimde çok onurludur. Ama hangi meslekte olursanız olsun kendine göre zorlukları vardır ve her meslek bana göre kutsaldır.'

Ali Saydam: Allah aşkına kurtarın bizi bu azaptan

İLİŞKİLİ HABER

Ali Saydam: Allah aşkına kurtarın bizi bu azaptan

BİR YORUM YAPIN 17

Halim Mutlu 2 yıl önce

Ya sayın hocam Allah bin kere razı olsun senden.Yarım bıraksaydın senin yerine devam edecek doktor yapamayabilirdi.Çocuğun hayatı tehlikeye girmesin diye devam etmişsin .Allah selamet versin .

Berat 2 yıl önce

Yüreğine saglık

selman 2 yıl önce

İşini hakkıyla yapan kamu yada özel çalışanlarımız. Allah onların bütün dünyevi ve ahiret sıkıntılarını gidersin. Dualarımız hep onlarla...

ssz 2 yıl önce

ALLAH sizleri başımızdan eksik etmesin hocam.

Gurur duydum 2 yıl önce

Prof Dr. Oğuz BASUT; Sizi Türkiye adına, candan tebrik ederim. Kucak dolusu selamlar.

Yorumların Tümünü Okuyun