Osman Müftüoğlu'ndan açıklama: Yeni bir başlangıç için...

Hürriyet Gazetesi yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, uzunca bir aradan sonra bugün itibarıyla yeniden “kademeli bir açılma” dönemini ve yapılması gerekenleri köşesinde kaleme aldı.

İçerisinde bulunduğumuz süreci köşesine taşıyan Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, "Umalım ki bu yeni dönemde de daha önce 3 kez üst üste tekrarladığımız hataları yine tekrarlamayız. Ve umalım ki gerçekten bir bedensel, ruhsal, sosyal ve ekonomik çöküntüye dönüşme sürecine giren pandeminin bundan sonraki virajlarında yeni kaoslar, yeni savrulmalar yaşamayız dedi.

KAYIP ORANI YÜZDE 2’Yİ GEÇİYOR!

Rakamlara bakılırsa bugüne kadar dünya genelinde her 1 milyon kişiden 400’ü COVID-19’a yakalanıp hayatını kaybetmiş. Vaka sayısı ise toplamda dünya genelinde 160 milyonu geçmiş, kaybedilen toplam insan sayısı da 3 milyon 400 binli rakamlara yaklaşmış. Bir başka deyişle son rakamlara göre COVID-19 vakalarının yüzde 2.07’si ölümle neticelenmiş. Anlamı şudur: COVID-19 öyle griple, nezleyle kıyaslanabilecek bir hastalık değil. Maalesef çok daha belalı bir sorunla karşı karşıyayız.

TEK DOZ AŞI YETERLİ Mİ?

JOHNSON & JOHNSON’ın ürettiği aşı dışında kalan diğer tüm aşılarda ardı ardına 2 doz uygulama en etkili sonucu veriyor. Bununla birlikte çoğu ülkede ilk doz aşısını yaptıran birçok insan 2. doz aşı randevusuna gitmiyor. Bu oran ABD’de yüzde 8’i bulmuş durumda. Peki, doğru mu yapılıyor? Tek dozla yetinmek işi çözer mi? Bu soruların net ve açık yanıtı şu: Yukarıda da belirttiğim gibi Johnson & Johnson aşısı dışında kalan bütün aşılarda 2. dozu yaptırmak daha uzun ve daha güvenli bir koruma sağlıyor.

BIONTECH’TE 2 DOZ ARASI SÜRE NE OLMALI?

BIONTECH aşısını üreten firmanın bilimsel sorumlusu Prof. Dr. Uğur Şahin Hoca aşının 2 dozu arasındaki süre için başlangıçta 2-4 haftalık bir zaman dilimini önermişti. Daha sonraki uygulamalardan alınan sonuçlar ise BioNTech aşısının 2 dozunun uygulanması arasındaki sürenin 6-8 haftaya kadar da uzatılabileceğini gösterdi. BioNTech aşısının 2 dozu arasındaki süre ülkeden ülkeye değişebiliyor. Çoğu ülke aşılamanın daha hızlı tamamlanabilmesi için 2 doz arasındaki süreyi 6-8 haftaya çoktan çıkarmış durumda. Örneğin Almanya’da 2 doz arasındaki sürenin 6 hafta olması tavsiye ediliyor. Başlangıçta 2 doz arası süreyi 4 hafta olarak belirleyen Fransa da benzer bir uygulamaya geçti, 1. doz ile 2. doz arasındaki süreyi 6 haftaya çıkardı. ABD ise farklı bir uygulamayı tercih ediyor: 2. dozu en geç 3-4 hafta içerisinde tamamlamayı hedefliyor.

Sürpriz Bandırma Vapuru kararı! 19 Mayıs'tan itibaren sanal gezilebilecek

İLİŞKİLİ HABER

Sürpriz Bandırma Vapuru kararı! 19 Mayıs'tan itibaren sanal gezilebilecek
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 3

İSMET 2 yıl önce

sn müftüoğlu hocam her zaman nazik ve motive edici sözlerle bizlere moral takviyesinde bulunmuştur.ALLAH RAZI OLSUN

hik met 2 yıl önce

bundan sonraki tam kapanma planlanmalı. vaka sıfıra inene kadar tam kapanma devam etmeli.

erken açılma 2 yıl önce

ÇOK ERKEN AÇILDIK. GEREKSİZ YERE TAMAM TURZİM AMA PEKALA DA HAZİRAN IN 15 İ KADAR DAYANABİLİRDİK. 15 HAZİRANDAN SONRA DA KADEMELİ VEYA KISITLI AÇILABİLİRDİK. VAKALAR 5000 ALTINA İNMEYİ BEKLİYORUZ. AMA ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE 30.000 40.000 E ÇIKABİLİR.dişimizi sıktık ülkece biraz daha sıkabilirdik. erken açıkdık.saatleri birazda sınırlı yapmalıyız. akşam 21 değil de 19 olmalı gibi daha sıkı tedbirli açılma olmalı