Uyanış Büyük Selçuklu'da yer alan Kuvel Kalesi nerededir? Kuvel Kalesi'nin tarihteki önemi

Son dönemin en popüler tarihi yapılarından Kuvel Kalesi, tarihi ve stratejik önemi nedeniyle özellikle Türk savaş tarihinde ayrı bir konumda yer alıyor. Peki Uyanış Büyük Selçuklu'da yer alan Kuvel Kalesi nerededir ve Kol Kalesi olarak da bilinen Kuvel Kalesi'nin tarihteki önemi nedir? Kim tarafından kaç yılında fethedilmiştir? Kuvel Kalesi hakkında tüm detaylar haberimizde.

Tarih boyunca pek çok hükümdarlığa ev sahipliği yapmış olan ve stratejik bir önemi bulunan Kuvel kalesi, son dönemde tarihi yapısı ve fethedilme hikayesiyle en çok merak edilen yapılar arasında yer alıyor. Sayısız savaş görmüş olan bu kale, Gürcistan-Türkiye sınırında yer alan önemli bir tarihi-kültürel kaledir. Kolköy adını taşıyan köyde bulunuyor olmasından dolayı Kol Kalesi olarak da bilinmektedir. Büyük Selçuklu Devleti için önemli bir konumda olan Kuvel Kalesi'yle ilgili tüm bilinmesi gerekenleri ve tarihi önemini haberimizde derledik.

Melikşah Kuvel kalesine sefer başlattı! Uyanış: Büyük Selçuklu 34. bölüm fragmanıİLİŞKİLİ HABERMelikşah Kuvel kalesine sefer başlattı! Uyanış: Büyük Selçuklu 34. bölüm fragmanı

  • TRT1 dizisi Uyanış Büyük Selçuklu'da Kuvel Kalesi'ne yer verilmektedir.
     
  • Dizide Selçuklu Hükümdarlığı Dönemi anlatılmaktadır.
     
  • Kale dizide Bizans'a ait gösterilmektedir ancak gerçekte Bizans'ın elinden alınmamıştır.
     

KUVEL KALESİ NEREDEDİR?

Kale, Türkiye sınırları içerisinde bulunan Yalnızçam Dağları'nın zirvesinde bulunmaktadır. Günümüzde büyük bir bölümü harap olmuş olan kale tam olarak Ardahan'ın Posof ilçesinde bulunan Kolköy köyünde yer almaktadır.

KUVEL KALESİ'NİN TARİHİ ÖNEMİ

Orta Çağdan kalma bir Gürcü kalesi olan Kuvel'in varlığı kaynaklarda ilk kez 10. yüzyıldan itibaren görülmeye başlanmıştı. 16. yüzyılda Osmanlı Devleti'nin hakimiyetine geçmiştir.

1040'lı yıllarda dönemin ünlü isyancı Gürcü savaş ağası olan IV. Liparit tarafından kontrol altına alınmıştır. 1059 yılında ise dönemin Gürcistan Kralı IV. Bagrat tarafından yok edildi.

1065 yılında Selçuklular Devleti Sultanı Alp Arslan tarafından ele geçilirmiştir. İlerleyen yıllarda el değiştiren ve bu nedenle çokça savaş ve mücadele görmüş olan kalenin, Memlüklüler Dönemi'nde Gürcistan Kralı II. Giorgi'nin elinden alınmış ve Türklerin yönetimine geçtiği de ön görülmektedir. 16. yüzyılda Osmanlı Devleti'nin eline geçmesiyle de geçmiş önemini kaybetmiş ve yeni bir değer kazanmıştır.

Sadakatsiz neden yok? Sadakatsiz dizisinin sezon finali tarihi değişti

İLİŞKİLİ HABER

Sadakatsiz neden yok? Sadakatsiz dizisinin sezon finali tarihi değişti

BİR YORUM YAPIN 1

Kovlu 2 yıl önce

Resim Gümüşhane Kov Kalesine aittir.