Taksim Camii açıldı! Taksim Camii nerede ve nasıl gidilir? Taksim Camii özellikleri

Yapımı tamamlanan İstanbul Taksim Camii, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı. Bugün kılınmakta olan ilk namazla ibadete açılan Taksim Camii'nin mimari özelliklerini ve ulaşım vb. konularda hakkında tüm bilinmesi gerekenleri haberimizde derledik.

İlk temeli 17 Şubat 2017'de atılan ve inşaatı 4 yılı aşkın bir süredir devam eden İstanbul Taksim Camii'nde çalışmalar tamamlandı. 28 Mayıs Cuma günü ibadete açılan camiide ilk namaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla kılındı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin mimarları da olan Şefik Birkiye ile Selim Dalaman'ın imzasını taşıyan camii, 4 bin  kişilik bir cemaati ağırlayabilecek genişlikte bulunuyor. Camii açılış öncesi yapılan çekimle havadan da görüntülendi.

İlk ezanın okunduğu camiide kılınan namaza binlerce vatandaş da katıldı. Açılış töreni, namazın kılımının ardından gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan açılış töreninde, 'Taksim Camii, Ayasofya'ya bir selam, İstanbul'un Fethi'ne bir hediyedir.' dedi. Top Down uygulamasının uygulandığı ilk ve tek camii olması, mühendislik açısından diğer camiilerden ayrılmasını sağlıyor.

  • Camiinin girişinde, abdesthaneleri, zemini ve aynı zamanda tavanında 8 köşeli Selçuklu motiflerine yer verildi.
     
  • Camii sadece ibadet amacıyla kullanılmayacak.
     
  • Burada aynı zamanda konferans ve sergi salonları da bulunuyor.
     

Sokak yasağının olmadığı süreçte camiiyi ziyarete gitmek isteyenler için, camii hakkında ulaşım bilgilerini ve mimari yapısı hakkındaki tüm detayları haberimizde derledik.

TAKSİM CAMİİ NEREDE VE NASIL GİDİLİR?

İstanbul Taksim Camii'nin açık adresi şu şekildedir. Eğer aracınızla gelecekseniz konu uygulamasına ekleyeceğiniz adres; Gümüşsuyu / Taksim Caddesi / 2 B / 34437 Beyoğlu'dur.

TAKSİM CAMİİ'NİN YAKININDAN GEÇEN TOPLU ULAŞIMLAR

Taksim Camii'nin yakınından geçen otobüs, dolmuş-minibüs, tren ve metro hatları şu şekildedir:

Otobüs Hatları:

- 32 T / Cevatpaşa - Taksim Hattı

- 46 Ç / Kağıthane - Çağlayan Hattı

- 48 T / Hamidiye Mahallesi - Taksim Hattı

- 55 T / Gaziosmanpaşa - Taksim Hattı

- 66 / Gülbağ - Eminönü Hattı

- 72 T / Yeşilköy - Taksim Hattı

- 92 T / Bağcılar Devlet Hastanesi - Taksim Hattı

- SG-2 / Taksim - Sabiha Gökçen Havalimanı Hattı

Tren Hattı: - Marmaray

Metro Hattı: - M2

Dolmuş Hattı:  D-11 / D-31 / D-36

TAKSİM CAMİİ'NİN ÖZELLİKLERİ

Camiinin ana mekanı kubbe gök yazısında Fatiha suresi, ana mekan kubbe kasnağında ise Al‐i İmran suresi yer alıyor. Ana mekanın orta kuşağında Bakara suresinin 285. ve 286. ayetleri aynı zamanda Haşr suresinin 20-24. ayetleri yer alıyordu.

Giriş kubbesinin göbek yazısında ise İhlas, giriş kubbesi kasnak yazısında da Ayet-el Kürsi yer alıyor. Ana kapı üstü yazısında Nisa suresinin 103'üncü ayetinin son kısmı ve İstiklal giriş kapısı üstü yazısında da Ra'd suresinin 24'üncü ayeti yer almaktadır.

Camiinin zemin üstünde bina yüksekliği 20 nokta 70 metre, ana kubbesinde yüksekliği ise 9 nokta 6 metredir. Camiinin çapı ise 28 metre olarak tasarlandı. Türkiye'deki en yüksek mihraplardan birine sahip olan camiinin mihrabı 9 metre 45 santimetredir.

Camiinin zemini için Manisa'dan özel olarak dokunmuş bir halı getirildi. Yün olan halının metrekaresi 3 bin 500'dür. Çapı 12 metre, yüksekliği ise 20 metre olan 60 ışıklı dev avize de camiinin içerisine yerleştirildi.

Taksim Camii'nin toplamda 4 girişi bulunuyor. İç alan kısmında 6 hat levha bulunuyor ve bu hat levhalarında Allah, Muhammed, Ebubekir, Ömer, Osman, Ali isimleri yer alıyor.

8.5 metre yüksekliğinde bulunan mihrabın yüzeyinde Esma'ül Hüsna, mihrabın ortasında ise Kelime-i Tevhid yazılıyor. Alt bölümünde ise Cin suresinin 18. ayeti olan, "Şüphesiz, mescitler yalnız Allah'ındır. Allah ile beraber hiçbir kimseye yalvarmayınız." Türkçe mealiyle yer alıyor.

Camii için özel tasarlanan minber ve kürsünün üzerinde ise Esma'ül Hüsna ismi özel olarak işlendi.

Sınav stresi ve kaygısına son! Uzmanlardan çok önemli tüyolar

İLİŞKİLİ HABER

Sınav stresi ve kaygısına son! Uzmanlardan çok önemli tüyolar
Balkonlara özel salıncak koltuk modelleri ve fiyatları 2021

İLİŞKİLİ HABER

Balkonlara özel salıncak koltuk modelleri ve fiyatları 2021

BİR YORUM YAPIN 0