Kurtuba Camii nerededir? Kurtuba Camii mimari özellikleri nelerdir?

İspanya'nın Cordoba şehri içerisinde yer alan Kurtuba Camii günümüzde Cordoba Ketadrali olarak hizmet vermektedir. Göz kamaştıran mimarisi ve huzur veren atmosferiyle dikkat çeken bu eşsiz cami, her yıl milyonlarca turistin uğrak noktası oluyor. Peki, Kurtuba Camii nerede, nasıl gidilir, tarihi nedir? Tüm bu sorularınızın cevabı için yazımızı okumaya devam edin.

Geçmişe kısa bir yolculuk imkânı sunan tarihsel yapılardan biri de Kurtuba Camii. İhtişamlı ve görkemli duruşuyla her dönem ilgi çekici olan Kurtuba Camii, İspanya'nın Cordoba şehrinin sınırları içerisinde yer almaktadır. Hem Hristiyan hem de İslam halkı için önemli bir yere sahip olan Kurtuba Camii, UNESCO tarafından 1984 yılında Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Bu tarihi yapı yüzyıllardır tüm ihtişamıyla görenleri hayran bırakmaya devam ediyor. Günümüzde Cordoba Katedrali olarak hizmet veren camiye İspanyollar, İspanyolcada mescit anlamına gelen "Mezquita" demektedir. Gelin, bu eşsiz yapıyı birlikte yakından tanıyalım...

Kurtuba Camii

Kurtuba Camii

KURTUBA CAMİİ NE ZAMAN YAPILMIŞTIR?

Caminin esas adının Kurtuba Ulu Camii olduğu bilinmektedir. Endülüs Emevi Devleti kurucusu ve hükümdarı I. Abdurrahman tarafından yaptırılmıştır. Devlet kurulduktan sonra bu yabancı topraklara İslam'ın en güzel ve en büyük camisini yaptırmak I. Abdurrahman'ın dileğiydi. Ne var ki caminin inşaatında I. Abdurrahman'ın kendisinin de çalıştığı kayıtlara geçmiştir. O dönemde mimarlığa imzasını atan Hernan Ruiz, Hernan Ruiz III, Diego de Ochoa Praves ve Juan de Ochoa Praves tarafından tasarlanmıştır. Caminin yapımında doğudan özel taşlar ve çok kaliteli mermerler getirilmiştir. 

Kurtuba Camiiden kareler

Kurtuba Camiiden kareler

Vadil-Kebir nehri yakınlarında yer alan caminin inşasına 786 yılında başlanmıştır. Caminin inşası yaklaşık 1 yıl kadar sürse de I.Abdurrahmanın ölümünü ardından tahta geçen oğlu I. Hişam camiyi 90 metre kadar daha büyütmüştür. Cordoba, o tarihlerde sürekli büyüyen ve gelişen oldukça zengin bir şehir olduğu için camiye eklemeler yapılmaya devam edilmiştir. Sonraki süreçlerde de yapılan yeniliklerle Kurtuba Ulu Camii'nin son halini alması 10 yıl kadar sürmüştür.

Farklı zaman dilimlerinde yapılan değişiklikler ve eklemelerle cami üzerinde Arap, Gotik ve Rönesans etkileri mevcuttur. Çok eşsiz bir yapı olan Kurtuba Camii'de Roma, Arap ve Hristiyan mimarinin izlerini de görülmektedir.

KURTUBA CAMİİ MİMARİ ÖZELLİKLERİ 

Cami 10 m yüksekliğinde 1419 sütuna sahipti. O dönemdeki mermer sütunların göz kamaştırıcı görüntüsü İslam mimarisindeki yaratıcılığın adeta canlı bir örneğiydi. Ancak 1523 yılında Hristiyan İspanyolların işgali sırasında bu sütunların bir kısmı yıkılmıştır. Şuan da 860 sütun oluşan camide sütunların kemerle destelenmiş olması camiye iki katlı bir görüntü katmıştır. Kemerlerin üst kısmı yarım ay, alt bölümü ise at nalı şeklindedir. Bu kemerler, yıl boyu güneş ışınlarının içeriye girmesi konusunda etkilidir.

Kurtuba Camii özellikleri

Kurtuba Camii özellikleri

Caminin orta kubbesi ise; birbiri üzerinden geçen toplam 8 küçük kubbeden meydana gelen orta kubbede ahşap işçiliği kullanılmıştır. Orta kubbede beyaz ve kırmızı renkler kullanırken; tavan ve duvar işlemelerinde mozaik işlemeciliği kullanılmıştır. Kurtuba Camii’nin minaresi kare şeklinde olmakla beraber; uzunluğu 8,48 metredir. 14 metre yüksekliğe sahip mihrabın duvarları altın işlemeleriyle göz kamaştırıcı bir güzelliğe sahip. Değerli mermer ve süslü tahtalar ise caminin zeminini oluşturmaktadır. Ahşap bölümler için Lübnan'dan kıymetli ağaçlar getirilmiştir. Dışarıdan bakıldığında sade bir görünümü olan bu görkemli cami herkesin görmesi gereken tarihi yapılardan biridir. Kurtuba Camii Samerra Ulu Camii ve Ebu Dülef Camii’nin ardından boyut açısından en büyük İslam yapısıdır.

Kurtuba Camii hakkında detaylar

Kurtuba Camii hakkında detaylar

KURTUBA CAMİİ'YE NASIL GİDİLİR?

Kurtuba Camii, İspanya'nın Cordoba şehrinde yer almaktadır. Türkiye'den Cordoba'ya gitmek için İspanya'nın Sevilla ve Malaga veya Madrid'e olan uçak seferlerini kullanmak gerekmektedir. Sonrasında buradan aktarma yaparak Cordoba'ya ulaşabilirsiniz. Şehir merkezinde bulunan cami, günümüzde görkemli ve anıtsal haliyle dikkatleri üzerine toplamaktadır. Şehir merkezinde kalacağınız otele göre; tren, toplu taşıma araçları kullanabileceğiniz gibi yürüyerek de camiye ulaşabilirsiniz.

Kurtuba Camii ulaşım

Kurtuba Camii ulaşım

KURTUBA CAMİİ İBADETE AÇIK MI?

Cami yapıldıktan 1 yıl sonra ibadete açılmıştır. Ancak 1236 yılında sırasıyla Katolik kilisesine sonrasında da katedrale dönüştürülmüştür. Şuan da anıt statüsü ile turistik olarak kullanılmaktadır.

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0