Düğün ve bayramların vazgeçilmezi "muska lokum" üretiyor

Antalya'nın Korkuteli ilçesinde lokum dükkanı bulunan 28 yaşındaki Ender Can Bozkurt, yarım asır önce babasının açtığı dükkanı işletmeye devam ediyor. Dükkanda ürettiği muska lokumlar, vatandaşlar ve turistlerden oldukça ilgi görüyor.

İlçe'nin eski caddelerinden İstiklal'de bulunan muska lokumu dükkanı, yörede düğün ve bayramların vazgeçilmezi durumunda. Lokum için şeker, nişasta, su ve limon tuzu karıştırılarak, kazanlarda 1,5 saat kaynatılıyor. Kıvamına gelen malzeme, tahta kasalara dökülerek soğuması için bekleniyor. Üçgen şeklinde dilimlenen lokumlar, paketlenerek satışa sunuluyor. 

muska lokum

muska lokum

 

"GEÇMİŞTEKİ DAMAK TADINI BOZMADIK" 

Bozkurt, dükkanın 2. kuşak işletmecisi olarak, sıfır katkıyla geleneksek üretime aynen devam ettiğini belirtti. Babası İlhami Bozkurt'un, ürettiği lokumlarla Antalya bölgesinde ünlendiğini anlatarak, bölgenin en eski esnaflarından olduklarını belirtti. Geleneksek üretimin devamı hakkında şunları söyledi: 

"Artık eski dükkanları pek göremiyoruz. İnsanlar ikinci, üçüncü kuşaktan sonra işlerini yapmamaya başlıyor. Zamanında kuyumcular, basmacılar, kumaşçılar ve zahirecileri görebiliyorduk, o nesli artık göremiyoruz. Ama biz aynı şekilde devam ediyoruz. Bizim özelliğimiz, dedelerimizden ve babamızdan nasıl gördüysek aynı lokumu yapıyoruz. Zerre kadar katkı maddesi olmayan lokumlarımızda Burdur şekeri kullanıyoruz. Sıfır katkıyla yayla suyu, şeker ve nişastayla muska lokumu yapıyoruz."

muska lokum

muska lokum

Üretimde tamamen doğal malzemeler ve doğal yöntemleri kullandıklarını ifade eden Bozkurt, 

"Korkuteli'mizin suyu ve havasından kaynaklı, ürettiğimiz lokumlarda tam kıvamı yakalıyoruz. Dışında kıtırımsı, içerisinde ise yumuşak bir yapı olan lokumlar her yörede olmuyor. Dolayısıyla her yerde lokum üretiliyor fakat bu kıvam tutturulamıyor."

diyerek, başarının bölgeyle de alakasının olduğuna vurgu yaptı. 

 

"BİSKÜVİ ARASI KISTIRMA LOKUM"

Ürettikleri muska lokumun özel bir yeme şekli olduğunu belirten Bozkurt, iki bisküvi arasına lokum konulmasıyla hazırlanan yiyecekle adı özdeşleşen "kıstırma" geleneğinin yıllardır sürdürüldüğünü dile getirdi. 

muska lokum

muska lokum

Bursa'da evcil hayvan otelinde bayram yoğunluğu!

İLİŞKİLİ HABER

Bursa'da evcil hayvan otelinde bayram yoğunluğu!
Yeni evli çiftin sokak ortasında kavgası kameralara takıldı

İLİŞKİLİ HABER

Yeni evli çiftin sokak ortasında kavgası kameralara takıldı

BİR YORUM YAPIN 0