Ege ovalarında domates kurutma mesaisi başladı

Ege'nin engebesiz ovalarında kurutulmak üzere yayılan domatesler, büyük bir gelir kaynağına dönüşüyor.

Bakınca kızıl bir denizi andıran yayılmış domatesler, uzaktan görsel bir şölen gibi görünüyor. Bu kurutulan domateslerin bereketli bir gelir kapısı olacağı öngörülüyor. 

Türkiye'de son yıllarda ihracatı hızla artan ve ABD - Avrupa pazarlarından yoğun talep gören tarımsal ürünlerden olan kurutulmuş domatesten bu yıl ümit büyük. Bereketli bir üretim ve satım sezonu olması bekleniyor. 

Ege Bölgesi'nde kurutulmuş domates üretim merkezlerinden Torbalı'da temmuzda hasat edilen domatesler, beyaz örtülere serilmeye başlandı.

domates

domates

BEYAZ ÖRTÜ ÜZERİNDE RENKLİ GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKARTIYOR

Yaklaşık bir hafta boyunca kurutulması gereken domatesler, müşterilerin taleplerine göre kükürtlü veya tuzlu olarak hazırlanıyor. Ortadan ikiye ayrılarak beyaz örtülere serilen milyonlarca domates, yukarıdan bakıldığında çok güzel bir görüntü açığa çıkartıyor. Bu domatesler 60'ın üzerinde ülkeye ihraç ediliyor.

domates

domates

KURU DOMATES TESCİLLENECEK

Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, bu sezon Torbalı'da yaklaşık 40 bin dönüm alanda domates ekimi yapıldığını, bunun yüzde 80'inin salçalık, yüzde 20'sinin ise kurutmalık olarak değerlendirileceğini söyledi.

domates

domates

EŞİ OLMAYAN GÜNEŞ AÇISI VE NEM ORANI

Domatesleri kurutmak için Torbalı'nın, başka hiçbir yerde bulunmayan bir güneş ışığı açısına ve nem oranına sahip olduğunu dile getiren Olgun, 

"Bu güneş açısı ve nem oranı dünyanın başka yerinde yok. Ayrıca bizim ovamızda yetişen domatesler, güneşin altında kurutuluyor ve yine buradaki fabrikalarda işlenip dünya pazarlarına gönderiliyor." 

ifadelerini kullandı.

domates

domates

Kuru domatese yurt içi pazar talebinin düşük olduğunu aktaran Olgun, İtalya tarafından büyük ve önemli bir talep olduğunu dile getirdi. Özellikle pizzasıyla ünlü olan İtalya'nın kuru domateslere çok fazla ihtiyacının olduğunu ifade eden Olgun şunları da ekledi:

"İtalya'nın meşhur pizzalarında, makarnalarında görmüş olduğunuz kuru domatesler bu ovadan, bu sergilerde kurutulan domateslerden gidiyor. Bu yıl çok bereketli bir sezon bekliyoruz. Ayrıca ilçemizle özdeşleşen kuru domates için coğrafi işaret başvurusunda bulunduk. Ön değerlendirmeler gayet olumlu geçti. Çok yakın zamandan Torbalı'nın kuru domatesi tescillenecek."

domates

domates

Olgun, Türkiye'den ve yurt dışından sürekli heyetlerin gelerek Torbalı'nın kuru domatesteki başarısını incelediğini, son olarak Tuz Gölü'nde yapılması düşünülen bir kurutma tesisi için tavsiyelerde bulunduklarını dile getirdi.

 

Evde yaptığı yorganlara talep artınca imalathane kurdu! Şimdi siparişlere yetişemiyor

İLİŞKİLİ HABER

Evde yaptığı yorganlara talep artınca imalathane kurdu! Şimdi siparişlere yetişemiyor

BİR YORUM YAPIN 0