İstanbul'da gezilecek en güzel müzeler hangileridir?

Bir dünya şehri olan İstanbul, görkemli yapıları ve göz alıcı sanatsal ögeleriyle etkileyici bir kültüre kucak açmaktadır. Özellikle tarihin tozlu sayfalarına ışık tutan pek çok müzeye ev sahipliği yapan bu şehirde kültürel bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Peki İstanbul'un en çok ziyaret edilen müzeleri hangileridir? İstanbul'da gezilecek en güzel müzeler hangileridir? İşte yanıtlar...

Geçmişten günümüze köklü tarihi ve zengin kültürel değerleriyle ön plana çıkan Türkiye, her açıdan eşsiz bir coğrafyaya kucak açmaktadır. Yıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapan bu topraklarda, birbirinden farklı ancak bir o kadar da birbiriyle köprü olmuş eserler dikkat çekmektedir. İstanbul ise yalnızca Türkiye'nin değil tüm dünyanın en özel ve en etkileyici şehirlerinden biri olarak nitelendirilmektedir. Bu kültür başkentinde, eşsiz mimarinin, tarihin ve sanatın kapılarını aralayan pek çok müze bulunuyor. Gelin, İstanbul'un en dikkat çeken müzelerine doğru ufak bir yolculuğa çıkalım.

TÜRK VE İSLAM ESERLERİ MÜZESİ

İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Osmanlı İmparatorluğu döneminde açılan son müze olarak bilinmektedir. Ülkemizde Türk-İslam eserlerini nitelikli bir şekilde barındıran müze binasının tarihi 16.yüzyıla uzanmaktadır. Önceden Süleymaniye Külliyesi içerisinde konumlandırılan müze sonrasında 1983 yılında İbrahim Paşa Sarayı'na taşınmıştır.

İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi

İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi

2012 yılında restore edilen müze, 1984 yılında Avrupa Konseyi Yılın Müzesi Ödülüne layık görülmüştür. Abbasi, Memlük, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait nadide eserlerin sergilendiği Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde İslam dünyasının benzersiz dokuları yer almaktadır. Bu muhteşem eserlerin göz kamaştıran zenginliği, 1985 yılında Avrupa Konseyi- UNESCO'nun çocuklara kültür mirasını sevdirme alanında ödül kazanmıştır.

İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi hakkında bilgiler

İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi hakkında bilgiler

Türk ve İslam Eserleri Müzesi, aynı zamanda dünyanın en iyi halı koleksiyonlarına ev sahipliği yapmaktadır. 13. yüzyıla ait Selçuklu örnekleri halılar içerisinde göze çarparken; benzersiz Türk halı koleksiyonu ziyaretçilerine görsel bir şölen sunmaktadır.

İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesinden kareler

İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesinden kareler

Eğer buraya gelmeyi düşünürseniz; el yazmalarının ince işçiliğine de göz atmanızı tavsiye ederiz. 

İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesinden kareler

İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesinden kareler

PANORAMA 1453 TARİH MÜZESİ

İstanbul, Topkapı'da yer alan "Panorama 1453 Tarih Müzesi" Türkiye'nin ilk panoramik müzesi olma özelliğine sahiptir. Aynı zamanda dünyanın üstü kapalı tek panoramik müzesi olarak bilinmektedir. İstanbul'un fethine dair tüm detayların gözler önüne serildiği müze 2009 yılından itibaren ziyaretçilerine kapılarını aralamaktadır.

Panorama 1453 Tarih Müzesi

Panorama 1453 Tarih Müzesi

İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİ

Neo-klasik mimarinin görkemli izlerini taşıyan İstanbul Arkeoloji Müzesi, dünyanın en büyük müzelerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çeşitli kültürlere ait eserlerin yer aldığı İstanbul Arkeoloji Müzesi, üç ana birimden oluşmaktadır. Bunlar; Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olarak adlandırılmaktadır. 

İstanbul Arkeoloji Müzesi

İstanbul Arkeoloji Müzesi

Ülkemizin müze olarak inşa edilen en eski binası olan İstanbul Arkeoloji Müzesi, 19 yüzyılın sonlarında ünlü ressam Osman Hamdi Bey tarafından İmparatorluk Müzesi olarak şekillendirilmiştir. Müze içerisindeki en eski yapı olan Çinili Köşk, Türk çini ve seramiklerin sergilendiği yer olarak karşımıza çıkmaktadır.

İstanbul Arkeoloji Müzesinden kareler

İstanbul Arkeoloji Müzesinden kareler

RAHMİ M. KOÇ MÜZESİ

İstanbul'un Hasköy semtinde yer alan "Rahmi M. Koç Müzesi" 1994 yılında ziyaretçilerine kapılarını aralamıştır. Ülkemizde sanayi, endüstri ve ulaşım alanında adım atılmış ilk önemli müze olma özelliğine sahiptir.

Rahmi M. Koç Müzesi

Rahmi M. Koç Müzesi

Müze, üç ana kısımdan oluşmaktadır. Bunlar; Açık Hava Sergileme Alanı, Tarihi Hasköy Tersanesi ve Mustafa V. Koç Binası olarak nitelendirilmektedir. 27.000 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiş olan müze ziyaretçilerine keyifli anlar sunmaktadır.

Rahmi M. Koç Müzesinden kareler

Rahmi M. Koç Müzesinden kareler

İSTANBUL DENİZ MÜZESİ

İçerisinde yer alan koleksiyonlar sebebiyle dünyanın sayılı müzelerinden biri olarak karşımıza çıkan İstanbul Deniz Müzesi, Beşiktaş'ta yer almaktadır. Ana Teşhir Binası, Tarihi Kayıklar Galerisi, Kültür Sitesi ve Açık Sergi Alanları'ndan oluşan müze, 31 Ağustos 1897 tarihinde kurulmuştur.

İstanbul Deniz Müzesi

İstanbul Deniz Müzesi

Müze koleksiyonunda Mustafa Kemal Atatürk'e ait eşyalara rastlayabileceğiniz gibi; tarihi kadırga , Atatürk kayıkları ve saltanat kayıklarını da görebilirsiniz. Bunun yanı sıra; el yazmaları ve fermanlar da dikkat çekmektedir. Tekstil dokuma eserleri ve sanat eserleri de müzenin önemli eserleri arasında yer almaktadır.

İstanbul Deniz Müzesinden kareler

İstanbul Deniz Müzesinden kareler

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0