Fahire Kara bulundu mu? Müge Anlı açıkladı: Fahriye Kara Türkiye'ye dönebilecek mi?

Hac'da yaşanan izdiham sırasında öldüğü sanılan ancak 29 yıl sonra yaşadığı öğrenilen Fahira Kara'yla ilgili yeni haberler gelmeye devam ediyor. Müge Anlı programında 2016 yılında konu alan ve sonrasında kaldırılan Fahire Kara hakkında son dakika bilgileri yazımızda.

Müge Anlı’nın programında tartışılan ‘Fahira Kara’ olayıyla ilgili ilginç detaylar ortaya çıktı. Yıllar sonra hacca giden bir kadının anlattıklarından etkilenen Fahire Kara’nın çocukları annelerinin yaşadığı düşüncesiyle Müge Anlı’ya gelmiş, film gibi olay Türkiye gündemine bomba gibi düşmüştü. 

Her şey Kurban Bayramı arifesinde, hacılar Arafat’a hazırlanırken başladı. Vakit akşam namazına yakındı. Abdest alıp Arafat’a çıkan hacılara katılacaktı. Baktı ki sıra var, bir köşede durdu, başladı ağlamaya. 1990’dan 2016’ya… Dile kolay tam 26 yıl, gözyaşları dinmemişti Fahire Kara’nın. Geçmişine dair hiçbir şeyi unutmadı. O kadar çok Türk’e anlattı ki başından geçenleri. Kimine mektup verdi, kiminden haber yolladı. Kaçmak için randevulaştıkları bile oldu. Yazdığı mektuplar, gönderdiği haberler hep cevapsız kaldı. Umudu bitti! Ne arayanı ne soranı vardı! Yanına gelen Meysi Bağrıyanık’ın bir taziye evinde kardeşleriyle karşılaşacağını bilse anlatmaz mıydı hikâyesini! Çaresiz sustu o gün. Meysi Bağrıyanık sordu:

- Nerelisin?
- Türkiye.
- Neresinden?
-  Batman Beşiri.
-  A bende oralıyım! Peki, neden ağlıyorsun?
- Burada Türk hacıları gördüğüm zaman içim yanıyor, ciğerim parça parça oluyor. Kendimi tutamıyorum.
- Ne yapıyorsun ki burada? Türkiye’ye gitsene.
- Boş ver, sorma.
- Çoluğun çocuğun var mı, ne iş yapıyorlar?
- …

NE OLMUŞTU?

Batman’da eşi ve 12 çocuğuyla birlikte yaşayan Fahire Kara, 1990 yılında eşi ile birlikte Hac vazifesini yerine getirmek için kutsal topraklara gitti. Kara çifti, 450’si Türk 1426 hacı adayının hayatını kaybettiği El Muaysem Tünel İzdihamı'nda yaralandı. Abdullah Kara eşini o kalabalıkta kaybetti, sonunda öldüğünü düşünerek Batman’a döndü.

Müge Anlı’ya konu olan başka bir olay üzerine programa katılmaya karar veren Fahire Kara’nın ailesinin anlattıklarından sonra talihsiz kadının yaşadığı ilginç olayın detayları ortaya çıktı. Suudi yetkililer izdiham sırasında çevredeki herkesten yardım isteyince Yemenli, Fahire'yi kurtarma bahanesiyle kaçırmış ve yıllarca Medine’deki evinde alıkoymuş ve ondan 3 çocuk sahibi olmuştu.

Fahire Kara’nın Türkiye dönememesinin nedeninin altında ise Suudi Arabistan’ın katı yasaları yer alıyor. Ülkenin Ceza Yasası’nın 22’nci maddesine göre Suudi Arabistan sınırları içinde zina yapan kişi taşlanarak öldürülmekle (recm) cezalandırılıyor. Birini kaçırıp tecavüz ederek ondan çocuk sahibi olanlar ise halkın önünde idam ediliyor. Fahire Kara’nın bir seçim yapması gerekiyor:

  • 1- Yemenli adamın kendisini kaçırdığını ve zorla alıkoyup tecavüz ederek 3 çocuk sahibi olduğunu açıklaması durumunda burada doğurduğu çocuklarının babası olan adam tüm halkın gözü önünde asılacak.
  • 2- Evli olmasına rağmen bunca yıl 85 yaşındaki bu adamla karı-koca hayatı yaşadığını itiraf etmesi durumunda ise bu kez kendisi zina suçundan taşlanarak öldürülecek.

KRAL AF YETKİSİ KULLANIYOR

Suudi Arabistan’ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Kral Selman bin Abdülaziz’e konuyu aktardığı söyleniyor. Suudi yasalarına göre suç ne kadar büyük olursa olsun Kral’ın af yetkisi bulunuyor. Ancak suç hac ziyareti sırasında işlendiği için Kral’ın af yetkisini kullanmadığı da iddialar arasında.

Fahire Kara’nın Arabistan’da evden dışarı çıkarılmadığı iddia ediliyor. Buna göre Kara’nın Medine’deki çocuklarından biri güvenlik güçlerinde görev yapıyor. Türkiye’nin Cidde Başkonsolosluğu’nun Fahire Kara’yı aradığını bilmesi ve annesinin bulunduğu takdirde babasının asılacağını düşünmesi nedeniyle Fahire Kara’yı dışarı çıkarmadığı belirtiliyor. Yerel halkın da kendisini tanıdığı fakat güvenlik güçlerinde çalışan oğlundan çekindikleri için bilgi vermedikleri ileri sürülüyor.

KENDİSİNE EV ALDI

Anlı’nın programına gelen ihbarlara göre El Yahyavi camisi yakınlarına Yemenli aşiretlerin yoğunlukla ikamet ettiği bölgede yaşayan Fahire Kara, çalışarak kazandığı para ile kendisine iki katlı bir ev almış. Fahire Kara’yı kaçıran şahsın otelde çalışan akrabası ise Müge Anlı izleyicisine konu ile ilgili ‘Olayın üzerinden 30 sene geçti. Fahire Kara burada bir düzen kurdu, başlarda çok sıkıntı çekti. Türkiye’ye dönmek için çok uğraştı fakat aradan geçen yıllar üzerine Türkiye’ye dönemeyeceğini anlayınca Arabistan’da kendisine bir hayat kurdu. Türkiye’ye dönse kimin yanında kalacak. Kim ona ne kadar bakacak. İlk başta herkes onu ağırlayacak fakat 6 ay sonra ne olacak?” demişti.

Müge Anlı ile Tatlı Sert programında ele alınan Fahire(Fahriye) Kara olayıyla ilgili gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Hac faciasında öldüğü sanılan ancak 27 yıl sonra yaşadığı öğrenilen Fahira Kara'nın Suudi Arabistan'daki evi ortaya çıktı.

Müge Anlı bu haberi canlı yayında: "Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan sorumlu olan Başbakan Yardımcımız Numan Kurtulmuş Fahriye Kara'nın kaybını yakından izliyor. Ayrıca olay Milli İstihbarat Teşkilatımıza intikal etti. Fahriye Kara'nın Interpol tarafından araması çıkarılacak. Biz de kendilerine çok teşekkür ediyoruz" şeklinde duyurdu. MİT, resmi adı "Fahire" olan kayıp kadını Arabistan'da kullandığı "Fahriye" adıyla arıyor.

Faik Öztürk'ten 'dolandırıcı' afiş hamlesi! Suç duyurusunda bulundu

İLİŞKİLİ HABER

Faik Öztürk'ten 'dolandırıcı' afiş hamlesi! Suç duyurusunda bulundu
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 19

MArianA 1 yıl önce

Esir alıp çocuk yapmaları durumu karşk hale getirmiş yoksa okadın ordan bir şekilde gider veya şikayet ederdi.

Toplam 5 beğeni

Hatice Y. 2 yıl önce

Zorla kaldığını göremiyorum!!,,,sonra gayet güzel geçmişini unutmuş Arab fış fış iyi davranmış ki,,, Türk konsolosluğu'nu aramamış bedava bilet alıp yolanılırdı...bir Arab Polise koşmuş olsaydı anında müdahale,,, zaten mutlu değilmiş Türkiye'de,,iyi Adamdan zaten kim kaçar?!?

Toplam 67 beğeni

YILMAZ 2 yıl önce

Sen ne kadar boş bir insansın

Toplam 0 Beğeni

Piyade Üsteğmen 2 yıl önce

ne biçim birisin nasıl insansın kadını kaçırmışlar hapis etmişler kurtaran yok eden yok ne olmasını bekliyorsun nasıl böyle yorumlar yapabiliyorsun?

Toplam 0 Beğeni

Hasibe Y 2 yıl önce

Zorla kaldığını göremiyorum!!,,,sonra gayet güzel geçmişini unutmuş Arab fış fış iyi davranmış ki,,, Türk konsolosluğu'nu aramamış bedava bilet alıp yolanılırdı...bir Arab Polise koşmuş olsaydı anında müdahale,,, zaten mutlu değilmiş Türkiye'de,,iyi Adamdan zaten kim kaçar?!?

Toplam 21 beğeni

Eren 2 yıl önce

Kaçırıldığı zaman 6 yıl zorla alıkonulup kimliği ve pasaportu yakılıyor. 6 yıl sonra polise gitse bile kimliği ve pasaportu olmadığı için kendisinin kim olduğunu ispat edip tekrar Türkiye'ye dönmesi çok zor.

Toplam 0 Beğeni

meyyid 2 yıl önce

tam tersi olsaydı acaba ne olurdu....

Toplam 14 beğeni

Ali haydar yemez 2 yıl önce

Kamuoyuna yansıyalı 4 yıl oldu şimdiye bu dram çoktan hallolması lazımdı bir arpa boyu yol alınamamış.Mit bunu israil yöntemiyle gizlice halledecekti şimdi INTERPOLi devreye sokarak hiç hallolmaz.Kadının bunca sene zorla alıkonulması tecavüze uğraması ve vatanından uzakta hale köle muamelesi görmesine ve çektikleri acıya vicdan dayanmaz.

Toplam 27 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun