Sivas nerede? Sivas'ta gezilecek yerler nerelerdir? Sivas'a nasıl gidilir?

Doğal güzellikleri ve zengin tarihi ögeleriyle İç Anadolu'nun en güzel şehirlerinden olan Sivas, mutlaka seyahat planlarınız arasında yer almalı. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri haline gelen bu şehre hayran kalmamak mümkün değil. Peki, Sivas nerede? Sivas isminin anlamı nedir? Sivas'ta gezilecek yerler nerelerdir? Sivas'a nasıl gidilir? İşte detaylar...

Türkiye, pek çok medeniyetin ayak izlerine şahit olmuş eşsiz bir coğrafyaya kucak açıyor. Dört mevsim benzersiz manzaralara ev sahipliği yapan ülkemizde dilerseniz sahil kıyılarında huzurlu yürüyüşler yapabilir ya da geçmişe yolculuk imkanı sunan tarihi eserlerin arasında keşfe çıkabilirsiniz. Kış aylarının en güzel zamanlarında olduğumuz şu günlerde yoğun tempodan uzaklaşarak Türkiye'nin birbirinden özel şehirlerine ufak bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? Gelin, buram buram Anadolu kültürünün hissedildiği Sivas'a dair her şeyi birlikte adım adım öğrenelim.

Erzurum nerede? ErzurumİLİŞKİLİ HABERErzurum nerede? Erzurum'da gezilecek yerler nerelerdir? Erzurum'a nasıl gidilir?

SİVAS İSMİ NEREDEN GELMEKTEDİR?

"Sebastia" kelimesinden türetilen Sivas, Yunanca anlamıyla yüce ve saygıdeğer olarak nitelendirilmektedir. Pek çok kaynakta isminin Sebastia'dan türediğini ve kent merkezinin Roma İmparatorluğu tarafından inşa edildiği söylenenler arasındadır. Bir diğer inanışa göre; şehir adını Farsça'da üç değirmen anlamına gelen Sebast kelimesinden türetilmiştir. 

SİVAS NEREDE?

İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Sivas, yüzölçümü bakımından Konya'dan sonra Türkiye'nin en büyük ikinci şehri konumundadır. Tarihi açıdan önemli bir yer edinen Sivas, geçmişte üzerinde İpek ve Kral yolunun geçmesinden dolayı altın değerinde bir yerdir. Şehrin kuzeyinde Ordu, kuzeybatısında Tokat, doğuda Erzincan, kuzeydoğusunda Giresun, batısında Yozgat ve güneyinde ise Malatya ve Kahramanmaraş yer almaktadır.

Sivas

Sivas

SİVAS'TA NERELERE GİDİLİR?

Anadolu'nun en eski kentlerinden biri olan Sivas'ta gezip görülmesi gereken pek çok yer bulunmaktadır. Doğal  güzellikleri ve dikkat çeken kültürüyle pek çok gezginin uğrak noktalarından biri olan Sivas'ta kaplıcalar, müzeler, medreseler ve camiler ön plandadır. Divriği Ulu Camii, Zara Tödürge Gölü, Gök Medrese, Sivas Eğri Köprü, Sivas Kongre Binası Atatürk ev Etnografya Müzesi mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

Sivasta gezilecek yerler

Sivasta gezilecek yerler

DİVRİĞİ ULU CAMİİ

UNESCO tarafından 1985 yılında Dünya Mirasları Listesi'ne giren Divriği Ulu Camii, Anadolu Selçuklu Devleti'ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde Ahmet Şah'ın eşi Melike Turan tarafından yaptırılmıştır. Üç boyutlu detaylı geometrik stillerin ve bitkisel bezelerin göz kamaştırdığı cami, adeta bir mimarlık harikasıdır.

Divriği Ulu Camii

Divriği Ulu Camii

1228 yılında inşasına başlanan cami 1243 yılında tamamlanmış olup ince taş işçiliğiyle dünyada eşi benzeri olmayan bir yapıdır. Sanat tarihçileri tarafından "Divriği mucizesi" olarak nitelendirilen cami için Evliya Çelebi "Methinde diller kısır, kalem kırıktır." ifadelerini kullanmıştır.

Divriği Ulu Camiinden kareler

Divriği Ulu Camiinden kareler

ZARA TÖDÜRGE GÖLÜ

Zara ilçesine 26 kilometre uzaklıkta yer alan Tödürge Gölü, Sivas'ın merkezine ise 70 kilometre uzaklıktadır. Doğayla iç içe vakit geçirmek için adeta bir hediye olan bu yerde, kayık ile huzurlu gezintiler yapabilirsiniz. Sivas'ta yer alan en büyük göl olma özelliğine sahip olan Tödürge gölünün yüz ölçümü 5 kilometre karedir. 

Tödürge Gölü

Tödürge Gölü

Turna kızılbacak, uzunbacak, tepeli batağan, leylek, sumru, macar ördeğiangıt yeşilbaş ve küçükarabatak gibi pek çok kuş türüne ev sahipliği yapan göl, doğa fotoğrafçıları için harika bir atmosfer şekillendirmektedir. Bunun yanı sıra; dalış gibi su sporlarına ilginiz varsa Tödürge gölüne mutlaka gelmenizi tavsiye ederiz.

Zara Tödürge Gölü

Zara Tödürge Gölü

SİVAS EĞRİ KÖPRÜ

Sivas'ın güneyinde yer alan Eğri Köprü, Selçuklular tarafından 12'inci yüzyılda inşa edilmiştir. Kızılırmak nehri üzerindeki köprünün uzunluğu 180 metre olmakla beraber; yüksekliği ise 8 metredir. Eğri köprüsü, başlangıç noktasından sonra hafif yükselmesiyle en yüksek noktasına geldiğinde 130 derecelik bir açıyla sol tarafa döndüğü için Eğri Köprüsü ismini almıştır.

Eğri Köprü

Eğri Köprü

Üzerinde 18 kemerin yer aldığı köprü 800 yıllık geçmişiyle Sivas ve Karayün Bucağı arasında önemli bir ulaşım noktası olarak nitelendirilmektedir. Nefes kesen bir manzarayı gözler önüne seren Eğri Köprüsü mutlaka görmeniz gereken yerler arasında yer alıyor.

Sivas Eğri Köprü

Sivas Eğri Köprü

GÖK MEDRESE

Asıl adı Sahibiye Medresesi olan Gök Medrese, Anadolu Selçuklu Döneminin en dikkat çeken yapılarından biridir. 1271 senesinde Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından Mimar Kulaytan'a yaptırılan Gök Medrese, mermer ve taş yapısıyla göz kamaştırmaktadır. 

Gök Medrese

Gök Medrese

Dört eyvanlı ve açık avlulu olan Gök Medrese, iki katlı olarak tasarlanmıştır. Evliya Çelebi'nin "Bir benzeri daha yapılamaz" dediği medrese, Sivas'ın en önemli değerlerinden biridir. Dini ilimlerin öğretildiği medrese, 1926 yılında müzeye dönüştürülerek ziyaretçilerine kapılarını aralamaktadır.

Gök Medreseden kareler

Gök Medreseden kareler

SİVAS KONGRE BİNASI ATATÜRK VE ETNOGRAFYA MÜZESİ

Şehir merkezinde yer alan Etnografya Müzesi binası Mustafa Kemal Atatürk ve Temsil Heyetince 2 Eylül ve 18 Aralık 1919 tarihleri arasında "Milli Mücadele Karargahı" olarak kullanıldığından dolayı tarihimizde önemli bir konumdadır.

Etnografya Müzesi

Etnografya Müzesi

19'uncu yüzyılda inşa edilen dikdörtgen planlı yapının dışında taş iç kısmında ise ahşap malzeme kullanılarak inşa edilmiştir. Müzenin zemin katında Etnografik eserler yer alırken birinci katında ise Atatürk ve Sivas Kongresiyle ilgili belgelere yer verilmiştir.

Sivas Etnografya Müzesi

Sivas Etnografya Müzesi

SİVAS'A NASIL GİDİLİR?

İstanbul'dan Sivas'a hava ve kara yolları aracılığıyla ulaşmanız mümkündür.

  • Eğer hava yollarını kullanarak Sivas'a gitmek isterseniz; ortalama 1.559,09 TL'ye alacağınız uçak bileti ile 1 saat 20 dakika içerisinde yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz.
  • Eğer kara yolları ile Sivas'a gitmek isterseniz; yaklaşık 1.200,00 TL'ye alacağınız otobüs bileti ile ortalama 13 saat 23 dakika içerisinde Sivas'a olan yolcuğunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
  • Ancak özel aracınız ile İstanbul-Sivas arası yolculuk yapmak istiyorsanız; yaklaşık 10 saat 20 dakika sürecek bir yolculuk ile 879,5 kilometre mesafede yer alan bir yolculuk yapmanız gerekmektedir.
  • Dilerseniz saatte 250 kilometre hıza uygun olan Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı ile yaklaşık 2 saat içerisinde Ankara'dan Sivas'a ulaşım sağlayabilirsiniz.

Sivasa nasıl gidilir

Sivasa nasıl gidilir

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

Fetih 1453 1 yıl önce

Çifte Minare ve Şifahiye Medresesinin anılmadığı yer Sivas olamaz

Toplam 1 beğeni