Mekke nerede? Mekke'de görülmesi gereken yerler nerelerdir? Mekke'ye nasıl gidilir?

İslam peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v)'in dünyayı teşriflerinin yıl dönümü olan Mevlid Kandili İslam aleminde çok özel bir yere sahiptir. Bu özel günün gelişiyle birçok kişi arama motorlarında Mekke hakkında araştırma yapmaya başladı. Peki Mekke nerede? Mekke'de görülmesi gereken yerler nerelerdir? Mekke'ye nasıl gidilir? Mevlid Kandilinde nereye gidilir? İşte merak edilen tüm detaylar...

İslam aleminde en değerli günlerden biri olan Mevlid Kandili, iki cihan güneşi alemlere rahmet olarak gönderilen sevgili peygamberimizin doğum günü olarak bilinmektedir. 26 Eylül'de idrak edilecek olan Mevlid Kandili'nin gelişiyle manevi açıdan zengin ve huzurlu hissediyoruz. Bu özel gün ile birlikte birçok kişi Hz. Muhammed (s.a.v)'in yaşamına dair merak ettiği şeyleri öğrenmek istiyor. Sevgili peygamberimizin yaşamında önemli bir yer edinen ve Müslümanların kıblesi olan Kabe-i Muazzama'nın bulunduğu Mekke ise Hz. Muhammed'i tanımak için bilinmesi gereken yerlerin başında geliyor. Gelin, her yönüyle kalbinizde iz bırakacak kutsal topraklara doğru ufak bir yolculuğa çıkalım.

MEKKE NEREDE?

Mekke ya da bilinen diğer adıyla Mekke-i Mükerreme, Arap Yarımada'sının en büyük ülkesi olan Suudi Arabistan'dadır. İslam dininin en kutsal şehirlerinden biri olarak kabul edilen Mekke, eski Hicaz bölgesinde ve Kızıldeniz'in doğusundadır. Kur'an-ı Kerim'de "şehirlerin anası" sıfatıyla anılan şehir, ülkenin 3.büyük kentidir. 

Mekke

Mekke

MEKKE'DE GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

Her yıl milyonlarca Müslüman'ın hac görevini yerine getirmek için gittiği Mekke, zengin bir turistik merkezdir. Aynı zamanda yaklaşık 4 bin yıldır yerleşim merkezi olarak kullanılan şehir, köklü bir tarihe ve kültürel dokulara da ev sahipliği yapmaktadır. Mekke'ye giderseniz mutlaka görmeniz gereken yerler ise şu şekildedir:

  • Hz. Muhammed'in Doğduğu Ev
  • Sevr Dağı ve Mağarası
  • Mescid-i Cin
  • Kabe

Mekkede görülmesi gereken yerler

Mekkede görülmesi gereken yerler

HZ. MUHAMMED'İN DOĞDUĞU EV 

20 Nisan 571 Pazartesi gecesi tan yeri ağarırken dünyaya gelen Hz. Muhammed (s.a.v) Mekke'de doğmuştur. Sevgili Peygamberimizin doğduğu ev ise Kabe-i Muazzama'nın Bab'üs-Selam kapısı tarafında Şib-i Ebu Caddesinde yer almaktadır. 

Hz. Muhammed (s.a.v) doğduğu ev

Hz. Muhammed (s.a.v) doğduğu ev

Müslümanların yol göstericisi sevgili peygamberimizin doğduğu ev şuan da bir halk kütüphanesi olarak hizmet vermektedir. Öncesinde bir mescidin yer aldığı ev daha sonrasında Suudi Arabistan Yönetimi tarafından kütüphane olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Hz. Muhammed (s.a.v) doğduğu ev

Hz. Muhammed (s.a.v) doğduğu ev

SEVR DAĞI VE MAĞARASI

Mekke'nin güneyinde yer alan Sevr Mağarası, İslam tarihinde oldukça önemli bir yer edinmektedir. Sevgili Peygamberimizin Medine'ye hicreti sırasında Ebu Bekir (r.a) ile barındığı mağara olarak bilindiği için Müslümanların önem verdiği bir yerdir. 

Sevr Mağarası

Sevr Mağarası

İslami kaynaklarda yer alan bilgilere göre; Mekkeli paganlar hicreti önlemek adına Peygamberimizin ardından izci gönderir ve görürler ki; mağaranın girişini kapatmış bir örümcek ağı ve yuva yapmış iki güvercin mağaranın girişindedir.

Sevr Mağarasından kareler

Sevr Mağarasından kareler

MESCİD-İ CİN

18 Muharrem 1112'de Mekke’ye gelen İbrâhim Ağa isimli bir mimar tarafından yapılan Mescid-i Cin, Mekke'de en sık ziyaret edilen yerlerin başında gelmektedir. Cennnetü'l-Mualla'nın yakınlarında ve Haremi-i Şerifin ortalama 2 kilometre kuzeyinde yer alan Mescid-i Cin, geçmişte Mekke'nin asayişini sağlamak için kullanıldığından "Mescidü'l-Hurrâs" ismiyle de anılmıştır.

Mescid-i Cin

Mescid-i Cin

KABE 

Mekke'de yer alan Kabe-i Muazzama, aynı zamanda Kabe-i Şerif ya da Beyt-i Atik olarak da isimlendirilmektedir. Mescid-i Haram'da yer alan Kabe, İslam dininin ilk ve en kutsal yeri olarak nitelendirilmektedir. Müslümanlar için oldukça değerli olan Kabe'nin olduğu yön kıble olarak kabul edilir ve dünyanın neresinde olursa olsun Müslümanlar namaz kılarken Kabe'yi esas alır. 

Kabe

Kabe

Öte yandan Hac ibadeti yapmak isteyenler Müslümanlar, Kabe'yi ziyaret etmektedir. Bundan dolayı her yıl milyonlarca Müslümana ev sahipliği yapan bu özel yer, yüzyıllar geçmesine rağmen aynı değeri korumaktadır.

Kabeden kareler

Kabeden kareler

Kabe'nin içerisinde yer aldığı büyük mescit "Mescid-i Haram" olarak isimlendirilir. Küp biçimindeki bu yapının duvarlarında Mekke tepelerindeki granit taşlar kullanılmıştır. 

Mescid-i Haram

Mescid-i Haram

MEKKE'YE NASIL GİDİLİR?

İstanbul'dan Mekke'ye gitmek için dilerseniz tur şirketlerini tercih edebilir ya da hava yollarını tercih edebilirsiniz. İstanbul-Mekke arası yaklaşık 3.174,6 kilometredir. 

Mekkeye nasıl gidilir

Mekkeye nasıl gidilir

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0