Adile Sultan Kasrı nerede? Hababam Sınıfı nerede çekildi? Hababam Sınıfı Müzesi nerede?

Türk sinemasının en değerli yapımlarından Hababam Sınıfının çekimlerinin gerçekleştirildiği Adile Sultan Kasrı, zengin kültürel dokusuyla 7'den 70'e herkesin ilgisini çekiyor. Eğer sizde bu tarihi yapıyı yakından tanımak isterseniz mutlaka yazımızı okumalısınız. Peki Adile Sultan Kasrı nerede? Hababam Sınıfı müzesi nerede? Hababam Sınıfı nerede çekildi? İşte merak ettiğiniz tüm soruların yanıtı haberimizde...

İstanbul, yüzyıllardır süregelen köklü tarihiyle pek çok eşsiz dokuya ev sahipliğe yapmaktadır. Etkileyici bir mimarinin gözler önüne serildiği İstanbul sokaklarında birbirinden özel yapılara rastlayabilirsiniz. Saraylardan müzelere, köşklerden camilere kadar tarihin izlerini taşıyan bu yapılardan biri de Adile Sultan Kasrı'dır. Turistik açıdan önem arz eden Adile Sultan Kasrı, her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste kapılarını aralıyor. Gelin, her açıdan muhteşem bir yapı olan Adile Sultan Kasrı'nı birlikte adım adım keşfedelim.

ADİLE SULTAN KASRI NEREDE? HABABAM SINIFI MÜZESİ NEREDE?

Türk sinemasının kült filmlerinden biri olan Hababam Sınıfı'nın çekildiği Adile Sultan Kasrı, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer almaktadır. Hababam Sınıfını izlerken yakından görme şansı elde ettiğimiz bu ihtişamlı yapı, bugün Validebağ Korusu içerisinde yer almaktadır.

Adile Sultan Kasrı

Adile Sultan Kasrı

ADİLE SULTAN KASRI ÖZELLİKLERİ NELERDİR? ADİLE SULTAN KASRI NE ZAMAN YAPILDI?

Tarihte en dikkat çeken yapılardan biri olan Adile Sultan Kasrı, Sultan Abdülmecid tarafından küçük kız kardeşi Adile Sultan için yaptırılmıştır. 1853 yılında inşa edilen yapı, dikdörtgen bir plana sahiptir ve girişinde çift kollu ihtişamlı merdivenler yer almaktadır.

Adile Sultan Kasrının özellikleri

Adile Sultan Kasrının özellikleri

Adile Sultan Kasrının birinci ve ikinci katlarında büyük orta sofa-salon yer almaktadır. Birinci ve ikinci katta sahanlığa doğru açılan kapılar yapının en dikkat çeken özelliklerinden biridir. 

Adile Sultan Kasrının dışarıdan görünümü

Adile Sultan Kasrının dışarıdan görünümü

Osmanlı Hanedanı içinde divan sahibi tek kadın şair olan Adile Sultan'ın çok yardımsever olduğu ve yoksulların yardımına koştuğu bilinmektedir. Bundan dolayı Adile Sultan, 1899 yılında kasrı kız okulu olmak üzere bağışlamıştır. 

Adile Sultan Kasrından kareler

Adile Sultan Kasrından kareler

Kasrın iç ve dış mimarisi kadar konumlandırıldığı alan da eşsiz bir manzarayı gözler önüne sermektedir. Günümüzde pek çok etkinlik için hizmet veren bu özel yerde düğün fotoğraf çekimleri de gerçekleştirilmektedir.

Adile Sultan Kasrının günümüzde kullanımı

Adile Sultan Kasrının günümüzde kullanımı

HABABAM SINIFI NEREDE ÇEKİLDİ? HABABAM SINIFI MÜZESİ NEREDE?

Aynı zamanda Türk sinemasının baş yapıtlarından biri olan Hababam Sınıfı serisi de Adile Sultan Kasrı'nda çekilmiştir. Hababam Sınıfı'nın atmosferini yansıtan sınıf günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. 

Hababam Sınıfının çekildiği yer

Hababam Sınıfının çekildiği yer

Müzeye adımınızı attığınız anda ilk olarak soba içerisinde kopya çekmeye çalışan Güdük Necmi ve onu yakalayan Mahmut Hoca'nın heykelleri sizleri karşılıyor. Öte yandan sınıfın içerisinde filmin diğer oyuncularının da balmumu heykelleri göze çarpıyor.

Hababam Sınıfının çekiminin yapıldığı sınıf

Hababam Sınıfının çekiminin yapıldığı sınıf

Sınıfın duvarlarında ise Hababam Sınıfı ile ilgili afişler ve posterler yer alıyor. Aynı zamanda kapının sol tarafında iskele, kara tahta, öğretmen masası ve filmin çekimleri sırasında kırılan sandalye de bulunuyor.

Hababam Sınıfı müzesi

Hababam Sınıfı müzesi

ADİLE SULTAN KASRI ZİYARET SAATLERİ / HABABAM SINIFI ZİYARET SAATLERİ

Adile Sultan Kasrı'na gitmeye karar verdiyseniz Hababam Sınıfı Müzesi'ne ücretsiz bir şekilde 09.00 ve 17.00 saatleri arasında ziyaret gerçekleştirebilirsiniz. 

Hababam Sınıfı Müzesi ziyaret saatleri

Hababam Sınıfı Müzesi ziyaret saatleri

Adile Sultan Kasrı'nı ise 09.00 ve 22.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Adile Sultan Kasrı ziyaret saatleri

Adile Sultan Kasrı ziyaret saatleri

ADİLE SULTAN KASRINA NASIL GİDİLİR? HABABAM SINIFI MÜZESİNE NASIL GİDİLİR?

İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer alan Adile Sultan Kasrına gitmek için otobüs, Marmaray, metro ve minibüs gibi toplu taşıma araçlarını tercih edebilirsiniz. 11T, 12C, Avcılar ve Söğütlüçeşme otobüsleri ve M4 metro hattı Adile Sultan Kasrına gitmek için en sık tercih edilen ulaşım yollarının başında geliyor.

Adile Sultan Kasrına nasıl gidilir

Adile Sultan Kasrına nasıl gidilir

İYİ EĞLENCELER!

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0