Pamukkale Travertenleri nerede, nasıl gidilir? Kleopatra antik havuzu özellikleri

Pamuk gibi bembeyaz ve şifalı sularıyla muhteşem bir doğal güzelliğe ev sahipliği yapan Pamukkale, son dönemlerin en popüler gezi rotalarından biri haline geldi. Özellikle Balkan ülkeleri ve Rusya'daki soğuktan kaçanların akınına uğrayan Pamukkale Travertenleri ve Kleopatra Antik Havuzu sıklıkla araştırılıyor. Peki Pamukkale Travertenleri nerede? Kleopatra Antik Havuzu nerede? İşte yanıtlar...

Türkiye, zengin kültürel dokusu ve köklü tarihiyle ön plana çıkan nadir ülkelerden bir tanesi. Dört bir yanında eşsiz bir coğrafyaya kucak açan bu topraklarda her mevsim kendinize özel gezi rotaları oluşturabilirsiniz. Bir yanında sonsuz özgür bir mavi diğer yanında ise adeta orman denizini anımsatan yeşilin kusursuz harmanlanmasını gözler önüne seren ülkemizde en dikkat çeken yerlerden biri de Pamukkale. Özellikle Kloepatra Antik Havuzunun 36 derece sıcaklıktaki termal suyu sebebiyle yoğun ilgi gören Pamukkale, son zamanlarda soğuktan kaçan yabancı turistlerin akınına uğruyor. Bembeyaz bir düşü anımsatan Pamukkale Travertenleri ve Kleopatra Antik Havuzu hakkında bilinmesi gereken her detayı gelin birlikte mercek altına alalım.

Bahar aylarında nereye gidilir? İlkbaharda gezilecek yerler nerelerdir?İLİŞKİLİ HABERBahar aylarında nereye gidilir? İlkbaharda gezilecek yerler nerelerdir?

PAMUKKALE TRAVERTENLERİ NEREDE?

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin uğrak noktalarından biri haline gelen Pamukkale Travertenleri, Denizli şehrinde yer almaktadır. Pamukkale ilçesinde bulunan Pamukkale Travertenleri şehir merkezine yaklaşık 18 kilometre uzaklıktadır. 

Pamukkale Travertenleri

Pamukkale Travertenleri

PAMUKKALE TRAVERTENLERİ NASIL OLUŞMUŞTUR?

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Pamukkale Travertenleri, kimyasal reaksiyon sonucu çökelme ile oluşan kayalardan meydana gelmektedir. Bu reaksiyonlar esnasında kalsiyum hidro karbonat ile aşırı doymuş su yüze ulaşır, karbondioksit gazlanır ve geri kalanı karbondioksit yapıları şeklinde çökmektedir. Suyun akış süreci, hava koşulları ve ortam sıcaklığı bu reaksiyonların oluşmasında etkilidir.

Pamukkale Travertenlerinin oluşum süreci

Pamukkale Travertenlerinin oluşum süreci

Doğa harikası Pamukkale Travertenleri renklerini de içerisinde yer alan termal sular ve bu sulardaki minerallerden almaktadır. 

Pamukkale Travertenleri özellikleri

Pamukkale Travertenleri özellikleri

PAMUKKALE TRAVERTENLERİ ÖZELLİKLERİ

Deniz seviyesinden 400 metre yükseklikte yer alan Pamukkale Travertenleri, dünyanın en önemli doğal alanlarından biri olarak görülmektedir. Tamamen düzenli bir şekilde merdiven görünümü anımsatan travertenler üzerinde pek çok su kaynağı ve büyüklü küçüklü havuzlar bulunmaktadır. Bu su kaynaklarının sıcaklıkları 100-35 derece arasında değişmektedir ve 17 tane su kaynağının 17'si de şifalı olmasıyla ünlüdür.

Pamukkale Travertenleri hakkında bilinmesi gerekenler

Pamukkale Travertenleri hakkında bilinmesi gerekenler

PAMUKKALE TRAVERTENLERİNDE YÜZMEK SERBEST Mİ?

Etkileyici görünümüyle dünyanın en gözde doğa harikalarından biri olan Pamukkale Travertenleri ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de yüzmeye uygun olup olmadığı. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan travertenler, hassas bir yapıda olduğu için yüzmek mümkün değildir. Ancak ziyaretçilerin girebileceği bazı havuzları tercih edebilirsiniz.

Pamukkale Travertenlerinde yüzmek serbest mi?

Pamukkale Travertenlerinde yüzmek serbest mi?

KLEOPATRA ANTİK HAVUZU NEREDE? KLEOPATRA ANTİK HAVUZU ÖZELLİKLERİ

Pamukkale Travertenlerine gelmek istiyorsanız mutlaka gezi rehberinize Kleopatra Antik Havuzunu da eklemelisiniz. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki sit alanı Hierapolis Antik Kenti içinde yer alan bu antik havuz, Pamukkale Travertenlerinin hemen yukarısında bulunuyor. 

Kleopatra Antik Havuzu

Kleopatra Antik Havuzu

Kleopatra Antik Havuzunun her daim 36 derece civarında olması özellikle Balkan ülkelerinde ve Rusya'da yaşayanların odak noktası haline geliyor. Romatizma, eklem ağrıları ve çeşitli cilt rahatsızlıklarına iyi geldiğine inanılan antik havuz kalsiyum, magnezyum, bikarbonat ve florür bakımından oldukça zengin.

Kleopatra Antik Havuzundan kareler

Kleopatra Antik Havuzundan kareler

İlk olarak 5 yıl önce Pamukkale'ye geldiğini ve buraya hayran kalınca bu kez ailesiyle birlikte yeniden geldiğini söyleyen Rusya vatandaşı Kseniya Sheleg, bölge hakkında şöyle diyor:

"Ben daha önce geldim buraya oğlumla birlikte o zaman 1 yaşındaydı, 5 yıl önce gelmiştik. Çok güzel buluyorum, çok büyük bir tarihi eser UNESCO’ya dahil oldu. Herkesin görmesi gereken bir yer mutlaka. Nasıl kaldı bu zamana kadar, çok güzel bakıldı. Annem ile geldim bu sefer ve oğlum, eşimde geldi. Mutlaka görülmesi gereken bir yer, çünkü çok büyük bir tarihi eser. Herkese öneriyorum, tavsiye ediyorum bir kere mutlaka gelinmesi gerekiyor. Her şey bakımlı ve keyifli"

Kleopatra Antik Havuzuna yabancı turistler akın ediyor

Kleopatra Antik Havuzuna yabancı turistler akın ediyor

PAMUKKALE TRAVERTENLERİNE NASIL GİDİLİR?

İstanbul'dan Pamukkale Travertenlerine gitmek için öncelikle Denizli'ye ulaşmanız gerekiyor. Yaklaşık 579,7 kilometre uzaklıkta bulunan alana özel aracınız ile 6 saat 58 dakika içerisinde ulaşım sağlayabilirsiniz. Ancak otobüs seferlerini veya hava yollarını kullanarak da şehre yolculuk edebilirsiniz. Eğer otobüs seferlerinden faydalanarak Denizli'ye gitmek isterseniz; ortalama 250,00 TL'ye satın alabileceğiniz otobüs bileti ile 10 saat 48 dakika içerisinde kente gidebilirsiniz.

Gün batımında Pamukkale Travertenlerinin görünümü

Gün batımında Pamukkale Travertenlerinin görünümü

  • Hava yollarından faydalanarak Denizli'ye gitmek isterseniz; İstanbul'da yer alan havalimanlarından dilediğinizi kullanarak ortalama 433,99 TL'ye satın alabileceğiniz uçak bileti ile yaklaşık 1 saat içerisinde Denizli Çardak Havalimanı'na ulaşabilirsiniz.
  • Ardından otobüs, servis, taksi veya araç kiralama ile Pamukkale Travertenlerine gidebilirsiniz.

Pamukkale Travertenleri ulaşım

Pamukkale Travertenleri ulaşım

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0