Mustafa Reşit Paşa Türbesi nerede? Mustafa Reşit Paşa Türbesi özellikleri

İstanbul'un en dikkat çeken yapılarından biri olan Mustafa Reşit Paşa Türbesi, binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret noktalarından biri haline geldi. Etkileyici mimarisi ve özellikleriyle adından söz ettiren bu türbeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Peki, Mustafa Reşit Paşa türbesi nerede? Mustafa Reşit Paşa türbesi nereye bakıyor? Mustafa Reşit Paşa türbesi özellikleri nelerdir? İşte yanıtlar...

Köklü tarihi ve zengin kültürel dokusuyla ön plana çıkan İstanbul, her köşesiyle adeta saklı bir cevher. Her mevsim binlerce yerli ve yabancı turiste kapılarını aralayan bu şehirde kişisel zevklerinize uygun birçok gezi rotası oluşturabilirsiniz. Bir yanda mavi ve yeşilin göz alıcı manzarası İstanbul'a kucak açarken bir yandan da tarihi eserler ve etkileyici bir mimari ziyaretçilerine kapılarını aralıyor. Eğer tarihe yolculuk edebileceğiniz güzel bir seyahat rotası oluşturmak isterseniz Mustafa Reşit Paşa Türbesi tam da size göre! Gelin, bu türbeyi adım adım birlikte keşfedelim.

İstanbulİLİŞKİLİ HABERİstanbul'da en çok ziyaret edilen türbeler neresi? İstanbul'da gidilecek türbeler

MUSTAFA REŞİT PAŞA TÜRBESİ NEREDE?

Osmanlı döneminin en önemli sadrazamlarından biri olan Mustafa Reşid Paşa için yapılan Mustafa Reşit Paşa Türbesi, İstanbul'un Beyazıt semtinde yer almaktadır. Beyazıt Camii haziresinin güneydoğu köşesinde bulunan türbe, İsveçli mimar Fossatti tarafından inşa edilmiştir.

MUSTAFA REŞİT PAŞA TÜRBESİ NEREYE BAKIYOR?

Mustafa Reşit Paşa Türbesi, Beyazıt Camii haziresinde yer alan türbeler arasında anıtsal özelliği bulunan son türbe olmasıyla dikkat çekiyor. Aynı zamanda bu türbe İslam dünyasında batıya doğru bakan ilk ve tek türbe olma özelliğine de sahiptir. 

Mustafa Reşit Paşa Türbesi

Mustafa Reşit Paşa Türbesi

MUSTAFA REŞİT PAŞA TÜRBESİ ÖZELLİKLERİ 

Osmanlı türbe mimarisinden farklı bir planda inşa edilen Mustafa Reşit Paşa Türbesi kare planlı olacak şekilde tasarlanmıştır. Öte yandan türbenin üzeri prizma şeklinde pandantiflere oturan bir kubbe ile örtülü biçimdedir. 

Mustafa Reşit Paşa Türbesi özellikleri

Mustafa Reşit Paşa Türbesi özellikleri

Her cephesinde birbirinden farklı uygulamaların gerçekleştirildiği Mustafa Reşit Paşa Türbesinin batı cephesinde tek bir pencere olduğu görülmektedir. Türbenin kuzey cephesinde büyük bir pencere açıklığı göze çarparken doğu yönünde ise saçaklı bir girişi iki sütun üzerine yerleştirilmiştir. Türbeyi değerli kılan asıl cephesi ise güney kısmında yer alıyor. Üç büyük pencereyle kaplı olan türbenin güney cephesi diğer yerlerden farklı olarak mermer ile kaplanmıştır. 

Mustafa Reşit Paşa Türbesi hakkında bilgiler

Mustafa Reşit Paşa Türbesi hakkında bilgiler

Türbenin dış mimarisinde küfeki taşı ve mermer kullanırken iç mimarisi ise oldukça sade bir etkiyle şekillendirilmiştir. Türbenin iç kısmında pandantiflerde alçı kabartma süsler ve akantus yaprakları kullanılmıştır. Ayrıca yapının pencereleri birbirinden ayıran kemerleri taşıyan ayaklarına da bitkisel bezemeler, akantus yaprakları ve rozetlerle çeşitli süslemeler eklenmiştir. 

Mustafa Reşit Paşa Türbesi hakkında bilinmesi gerekenler

Mustafa Reşit Paşa Türbesi hakkında bilinmesi gerekenler

İstanbul'da hurma nereden alınır? En iyi hurmacılar

İLİŞKİLİ HABER

İstanbul'da hurma nereden alınır? En iyi hurmacılar
Yeşil mercimeğin böceklenmemesi için ne yapmalı? Yeşil mercimeğin böceklenmesi nasıl önlenir?

İLİŞKİLİ HABER

Yeşil mercimeğin böceklenmemesi için ne yapmalı? Yeşil mercimeğin böceklenmesi nasıl önlenir?
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0