Kars nerede? Kars'a nasıl gidilir? Kars'ta gezilecek yerler nerelerdir?

Kış turizminin gözde şehirlerinden Kars, köklü tarihi ve bembeyaz atmosferiyle seyahat severlerin favori rotası haline geldi. Türkiye'nin gizli cevheri olarak adlandırılan Kars'ta dinlenmenin ve gezmenin tadına varabilirsiniz. Peki, Kars nerede? Kars'ın neyi meşhur? Kars'ta gezilecek yerler nerelerdir? İşte yanıtlar...

2024'e adım adım yaklaşırken yeni yılda yepyeni gezi rotaları oluşturabiliriz. Hem tarihin derinliklerine uzanan hem de doğanın zenginliğine kucak açan binlerce yer arasından mevsimin en özel yansıması olan Kars'ı es geçmek olmaz. Ülkemizin doğusunda muhteşem bir dokuyu içerisine hapseden Kars, özellikle kış aylarında tatil severlerin uğrak noktalarından biri haline geliyor. Doğu Ekspresi ile son dönemlerde popülerliği artan Kars'ı gelin birlikte keşfe çıkalım.

Doğu Ekspresi nedir, nerelere gider? 2023 Doğu Ekspresi bilet fiyatlarıİLİŞKİLİ HABERDoğu Ekspresi nedir, nerelere gider? 2023 Doğu Ekspresi bilet fiyatları

KARS NEREDE?

Kış turizminin göz bebeği olan Kars, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer almaktadır. Türkiye'nin rakımı en yüksek il merkezlerinden biri olan şehrin kuzeyinde Susuz, Arpaçay ve Akyaka'yla, doğusunda; Ermenistan'la, güneyinde; Digor ve Kağızman'la, batısında ise Selim ve Erzurum bulunmaktadır.

Kars

Kars

KARS'TA GEZİLECEK YERLER NERELERDİR? KARS'TA NERELERE GİTMELİ?

Kış mevsimin en yakıştığı kentlerden biri olan Kars, uzun ve karlı kışlarıyla adından söz ettiriyor. Kentte ayaza ve buzlu zemine aldırış etmeden Ocak güneşinin solgun ışıkları, donmuş sis ve kırağı adeta bir yağlı boya tablosunu anımsatıyor. Kars'a gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler ise şöyle;

  • Ani Harabeleri
  • Çıldır Gölü
  • Kars Kalesi
  • Fethiye Camii

ANİ HARABELERİ

2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne adını yazdıran Ani Harabeleri, Kars'a gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında bulunuyor. Tarihin derinliklerine ışık tutan Ani Harabelerinde yerleşimin Bronz ve Demir çağlarına dayandığı keşfedilmiştir. 40 tane kilise, şapel ve anıt mezarın yer aldığı harabeler aynı zamanda "1001 Kilise Şehri" olarak da isimlendirilmektedir.

Ani Harabeleri

Ani Harabeleri

Kars'ın güneydoğusunda yer alan harabeler şehir merkezine ise 42 kilometre uzaklıktadır. Pek çok kutsal esere kapılarını aralayan Ani Harabeleri'nde İpek Yolu Köprüsü, Aziz Prkich Kilisesi, Kral Gagik Klisesi, Selçuklu Kervansarayı ve Büyük Hamam gibi yapılar bulunmaktadır.

Ani Harabelerinden kareler

Ani Harabelerinden kareler

ÇILDIR GÖLÜ

Doğu Anadolu'nun en büyük ikinci gölü olarak nitelendirilen Çıldır Gölü, Kars ve Ardahan il sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir merkezinin 70 kilometre kuzeyindeki göl, kış aylarında ülkemizde tamamen donan tek göl olma özelliğiyle de dikkat çekmektedir. 

Çıldır Gölü

Çıldır Gölü

Deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte yer alan Çıldır Gölünün en derin noktası 42 metre olarak bilinmektedir. Balıkçılık yapanların sıklıkla uğradığı gölde özellikle kışın buz tutan yerler kırılarak balıkçılık yapılmaktadır.

Çıldır Gölünden kareler

Çıldır Gölünden kareler

KARS KALESİ

Kars'ın merkezinde yer alan Kars Kalesi, 1153 yılında inşa edilmiştir. Selçuklu ve Osmanlı döneminden günümüze ulaşan önemli bir eser olan Kars Kalesinin içerisinde 12.yüzyıldan kalma bit türbe, askeri koğuşlar, cephanelikler ve bir mescit yer almaktadır.

Kars Kalesi

Kars Kalesi

5 katman şeklinde yapılan kalenin "Su Kapısı", "Çeribaşı Kapısı", "Bahram Kapısı" ve "Orta Kapı" olacak şekilde toplamda 4 kapısı bulunmaktadır. Öte yandan kalenin içerisinde Celal Baba Türbesi de yer almaktadır.

Kars Kalesinden kareler

Kars Kalesinden kareler

FETHİYE CAMİİ

19.yüzyılın başlarında Rusya'nın Kars'ı işgali sırasında inşa edilen Fethiye Camii, ilk olarak kilise görevi üstleniyordu. Kars'ın kurtuluşundan sonra camiye çevrilen yapı, kesme taştan dikdörtgen şeklinde yapılmıştır. Kars'ın merkezinde bulunan Fethiye Camii göz alıcı mimarisi ve tarihi dokusuyla Kars'a gelenlerin ilk uğradıkları noktalardan biri oluyor.

Fethiye Camii

Fethiye Camii

KARS'TA NE YENİR? KARS'IN MEŞHUR YEMEKLERİ

Kendine özgü lezzetleriyle göze çarpan Kars'a geldiğinizde mutlaka kaz etinden yapılan lezzetleri tatmanızı tavsiye ederiz. Kazyağı pilavı, Tandırda Kaz Pilavı, Kaz Hengeli, Kaz Pastırması bu yemeklerin başında geliyor.

Kars yemekleri

Kars yemekleri

Bunun yanı sıra gravyer ve kaşar peyniri de Kars'a özgü tatların başında geliyor. Peyniriyle ün salan Kars'ın Boğaztepe Köyü'nde yer alan peynir müzesini görmeden dönmeyen derim!

Kars peyniri

Kars peyniri

KARS'A NASIL GİDİLİR?

Türkiye'nin en doğusunda yer alan Kars, İstanbul'a 1.435,8 kilometre mesafede yer almaktadır. Özel araçla 17 saat 30 dakikalık bir yolculukla ulaşabileceğiniz kente dilerseniz otobüs ya da uçakla da ulaşım sağlayabilirsiniz.

  • Eğer Kars'a uçakla gitmeyi düşünürseniz; minimum 1.905,00 TL'ye alacağınız uçak bileti ile 2 saat içerisinde kente gidebilirsiniz.
  • Ya da otobüs seferlerini tercih ederek ortalama 700,00 TL'ye satın alacağınız otobüs bileti ile yaklaşık 20 saatte Kars'ta olabilirsiniz.
  • Bir diğer seçenek ise Doğu Ekspresi! Eğer Anadolu topraklarını karış karış gezerek Kars'a ulaşım sağlamak istiyorsanız mutlaka Doğu Ekspresine bir şans tanıyın.

Karsa ulaşım

Karsa ulaşım

Anne karnındaki bebek üşür mü? Anne karnındaki bebek sıcak veya soğuğa duyarlı mı?

İLİŞKİLİ HABER

Anne karnındaki bebek üşür mü? Anne karnındaki bebek sıcak veya soğuğa duyarlı mı?
Tahıl krakeri nasıl yapılır! Sağlıklı atıştırmalık tahıllı kraker tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Tahıl krakeri nasıl yapılır! Sağlıklı atıştırmalık tahıllı kraker tarifi
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0