Sanal müze nedir? İnternetten gezilebilecek sanal müzeler hangileridir?

Dünyanın dört bir yanında kültür ve sanatın iç içe geçtiği müzelere gitmeden yakından görme tanıma fırsatı tanıyan sanal turlar son dönemlerde herkesin dikkatini çekiyor. Sanal olarak gezilebilecek müzeler hangileridir? Sanal olarak gezilebilen müzeler hangileridir? İnternetten gezilebilen müzeler nelerdir? Dünyanın en ünlü müzeleri nelerdir? Türkiye'nin en ünlü müzeleri nelerdir? İşte yanıtlar...

Kış mevsiminin gelişiyle soğuk havalar hepimizin evlere kapanmasına neden oldu. Ancak evde kaliteli zaman geçirmek ve dünyanın nadide güzelliklerinden uzak kalmak istemezseniz size harika bir önerimiz var! Asırlardır herkes tarafından büyük beğeni gören müzeleri ve sergilenen eserleri yakından görme imkanı tanıyan sanal müzeler son dönemlerde oldukça popüler. Yalnızca bir "tık" uzakta olan sanal müzeler, sanat severler için kültürel miraslara kolaylıkla erişebilme imkanı tanıyor. Gelin, evden çıkmadan dünyanın dört bir yanını keşfedebileceğiniz sanal müzelere birlikte göz atalım.

LOUVRE MÜZESİ 

Dünyanın en büyük sanat müzesi olan Louvre Müzesi, Fransa'nın başkenti Paris'te yer alıyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akın akın gittiği bu müzede tarih öncesi çağlardan 21.yüzyıla kadar uzanan eşsiz bir koleksiyon bulunmaktadır. 8 farklı bölümden oluşan Louvre Müzesi koleksiyonunda 380 binden fazla eser sanat severlerin beğenisine sunulmaktadır.

Eğer Paris'e gitmeden bu müzeyi tamamen gezmek isterseniz; internet sitesinden 360 derece sanal tur yapabilirsiniz.

GÖBEKLİTEPE 

Dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğu olan Göbeklitepe, dünyanın farklı köşelerinden binlerce turiste kapılarını aralıyor. Müze ve ören yerlerinin 3 boyutlu gerçek modellerini internet üzerinden gezebilme imkanı tanıyan Göbeklitepe, 25 Mart 2020 yılından beri sanal olarak ziyaretçilerini misafir ediyor. 

En çok ziyaret edilen müzeler arasına adını yazdıran Göbeklitepe'de 32 müze, ören yeri ve bir geçici sergi sanal olarak gezilebiliyor. 

BRITISH MUSEUM 

Dünyanın en eski ve en gözde müzelerinden biri olan British Museum, İngiltere'nin başkenti Londra'da yer alıyor. Her yıl yaklaşık 5 milyon ziyaretçinin akın ettiği bu eşsiz müze, zengin koleksiyonu ve özgün eserleriyle yoğun ilgi görüyor. 

Geçmişe ışık tutan eserlerin yer aldığı müze, özellikle Antik Mısır koleksiyonuyla sanat severlerden tam not almaktadır. Rosetta Taşı, Katabet Mumyası ve Oxus Hazinesi gibi dünyaca ünlü eserlerin sergilendiği müzeyi sanal tur ile gezerek yaklaşık 5 bin parça eseri yakından görebilirsiniz.

TROYA MÜZESİ

Çanakkale'de 5 bin yıllık geçmişe sahip Troya Ören Yeri'nden çıkan eserlerin sergilendiği Troya Müzesi, yalnızca Türkiye'den değil dünyanın dört bir köşesinden ziyaretçi akınına uğramaktadır. 6 bine yakın zengin bir koleksiyonun sergilendiği müzeyi evden ziyaret etmek isterseniz günün her saatinde sanal olarak müzeyi keşfe çıkabilirsiniz.

MoMA MUSEUM OF MODERN ARTS

1929 yılında kurulan Museum Of Modern Arts, dünyanın ilk çağdaş sanat müzesi olma özelliğiyle dikkat çekmektedir. Amerika'nın en çok ziyaretçi alan müzelerinden biri olan Museum Of Modern Arts, 1880’lerin yenilikçi akımlarının ürünü olan plastik sanat eserlerinin yanı sıra film, tasarım ve performans sanatına yönelik neredeyse 1 milyona yakın eseri ziyaretçilerine sunuyor.

Vincent Van Gogh’un Yıldızlı Gece ve Pablo Picasso’nun Les Demoiselles d’Avignon tablolarının yer aldığı müzeyi internet sitesi üzerinden sanal bir şekilde gezebilirsiniz.

DALİ MÜZESİ

Sürrealizmin en önemli öncülerinden biri olan Salvador Dali'nin ölümünün üzerinden yıllar geçse de geride bıraktığı eserlerle hala daha dünyanın en iyi ressamları arasına adını yazdırmayı başarmıştır. İspanya'da yer alan Dali Müzesi de sanatçının yaklaşık 4000 eserine ev sahipliği yapmaktadır.

Eğer İspanya'da yer alan bu müzeyi sanal olarak ziyaret etmek isterseniz internet sitesi üzerinden sanata doyabilirsiniz. 

EFES MÜZESİ

Türkiye'nin en önemli müzelerinden biri olan Efes Müzesi, Miken, Arkaik, Klasik, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait pek çok eseri yakından görme imkanı tanıyor. 

İki büyük Artemis heykeli, Eros başı, Yunuslu Eros heykelciği ve Sokrates başı gibi dünyanın en değerli eserlerine ev sahipliği yapan Efes Müzesi'ndeki bu şaheserleri İzmir'e gitmeden görmek isterseniz; internet aracılığıyla tarihte bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0