Sabire Aydemir kimdir? Sabire Aydemir neden Google'da doodle oldu?

Türkiye'de ilk kadın Veteriner Hekim unvanını taşıyan Sabire Aydemir dünyaca ünlü arama motoru Google tarafından doğum gününde unutulmadı ve doodle olarak ana sayfaya taşındı. Aydemir'in 112. yaş günü şerefine Google'da hazırlanan doodle ile hayatı büyük merak konusu galine geldi. 1 Şubat 1910 yılında Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde dünyaya gelen Sabire Aydemir kimdir?

Google tarafından doodle olarak ana sayfasına taşınan Sabire Aydemir Türkiye'de ilk kadın veteriner hekim olma unvanına sahip. 1 Şubat 1910 yılında dünyaya gelen Sabire Aydemir 4 Temmuz 1991 yılında Ankara'da hayatını kaybetti. Google, Aydemir'in doğum gününe özel tasarladığı doodle'ı ana sayfasına taşıdı ve onu unutmadı. Sabire Aydemir hakkında merak edilenler haberimizde...

Doodle nedir? Doodle nasıl okunur? İLİŞKİLİ HABERDoodle nedir? Doodle nasıl okunur?

SABİRE AYDEMİR KİMDİR?

1 Şubat 1910 tarihinde, Kastamonu'ya bağlı İnebolu'da doğdu. İlköğrenimini burada tamamladıktan sonra orta öğrenimine İstanbul'da devam etti. 1933 yılında Erenköy Kız Lisesi'nden mezun oldu. Tıp doktoru olmak istiyordu Tıp Fakültesi'ne kız öğrencileri yatılı olarak kabul etmedikleri için fikrini değiştirerek o sene ilk defa kadın öğrencileri kabul eden Veteriner Yüksekokuluna kaydını yaptırdı. 1937 yılında Veteriner Yüksekokulu'ndan mezun oldu.

İki yıl çeşitli laboratuvarlarda çalıştıktan sonra Veteriner Fakültesi'ne asistan olarak geri döndü. 1945 yılına kadar Fakülte'deki görevinin sürdürdü. İstanbul'daki Pendik Bakteriyoloji ve Araştırma Enstitüsü ve Ankara'daki Etlik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü gibi sağlık kuruluşlarında bakteriyolog veteriner hekim olarak çalıştı. Samsun'un Atakum ilçesindeki Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü bünyesinde bulunan kuduz laboratuvarından emekli oldu.

1984 yılında kendisine Kadınların seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 50. yılı nedeniyle TBMM tarafından kendisine "İlk Kadın Veteriner Hekim" olarak ödül ve plaket verildi.

İngilizce ve Almanca bilen Sabire Aydemir; evli ve iki çocuk annesiydi. 4 Temmuz 1991 tarihinde, Ankara'da hayatını kaybetti.

2022 yılında Google, Sabire Aydemir'in 112. doğum günü anısına özel bir doodle yayımladı.

Bartu Küçükçağlayan'dan müjdeli haber! Ünlü oyuncu baba oldu

İLİŞKİLİ HABER

Bartu Küçükçağlayan'dan müjdeli haber! Ünlü oyuncu baba oldu
 Kalp Yarası'nın Ayşe'si Yağmur Tanrısevsin'in annesini görenler kardeşi sanıyor!

İLİŞKİLİ HABER

Kalp Yarası'nın Ayşe'si Yağmur Tanrısevsin'in annesini görenler kardeşi sanıyor!
Yöresel ürünler için güçlerini birleştiren kadınlar bütçelerine katkı sağlıyor

İLİŞKİLİ HABER

Yöresel ürünler için güçlerini birleştiren kadınlar bütçelerine katkı sağlıyor

BİR YORUM YAPIN 0