İskoçya müzesi 125 yıllık bronz heykelleri iade ediyor!

İskoçya'daki Glasgow Life Müzesi'nde tutulan 125 yıllık bronz heykelin kendi ülkesine iadesi yapılacak. Benin Krallığı döneminde Avrupa'ya kaçırılan 125 yıllık 17 bronz heykel İskoçya tarafından Nijerya'ya teslim edileceği bildirildi.

Glasgow Life Müzesi yetkilileriyle görüşen Nijerya Enformasyon ve Kültür Bakanlığı temsilcileri, İskoçya müzesinde kendilerine ait 17 bronz heykelin bulunduğunu belirtti. 

Nijerya'nın eski Birleşmiş Milletler Genel Kurul Başkanı olan Tijjani Muhammad Bande, bu eserlerin 1897 yılında kaçırıldığını kaydetti. Ardından İskoçya hükümetinin bu eserleri iade etmeyi kabul ettiğini söyledi.

Nijerya'ya ait çok sayıda eserin yurt dışında bulunduğunun altını çizen Tijjani, hükümetin bu eserlerin iade edilmesi konusunda çeşitli çalışmalar sürdürdüğünü de belirtti.

Tijjani Muhammad Bande

Tijjani Muhammad Bande

HEYKELLERİN İADESİ YAPILACAK

Geçtiğimiz yıl Almanya, müzelerinde sergiledikleri Nijerya'ya ait tarihi eserleri iade etme kararı almıştı. Avrupa ülkelerinin çeşitli müzelerinde sergilenen tarihi eserler arasında İskoçya'da bulunan heykellerin de iadesi yapılacak.

Nijerya'nın sömürge öncesi ve kolonyal dönemde çalınan "Oba" bronz heykelinin de aralarında bulunduğu yüzlerce tarihi eser, ABD ve Avrupa ülkelerindeki çeşitli müzelerde sergileniyor.

Nijerya, son zamanlarda ülkesine ait kaçırılan tarihi eserlerin iadesi için çeşitli çalışmalar yürütse de İngiliz Hükümeti bu fikre sıcak bakmıyor. 

Ünlü aktör John Travolta oğlunun acısını yüreğinde taşıyor!

İLİŞKİLİ HABER

Ünlü aktör John Travolta oğlunun acısını yüreğinde taşıyor!
Ünlü oyuncu Mehmet Günsür futbolcu oluyor!

İLİŞKİLİ HABER

Ünlü oyuncu Mehmet Günsür futbolcu oluyor!

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0