Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu uyardı! Salgın sonrası çocuklarda astım artabilir

Geçtiğimiz 2 yıl boyunca tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını 7'den 70'e birçok kişide hastalıklara sebep oldu. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, salgının çocuklardaki etkisine değinerek "Salgın sürecinde çocuklar dışarı çıkamadılar, toprakla haşır neşir olamadılar, doğayla yaşayamadılar. Buna bağlı olarak immün sistemleri gelişemedi." dedi.

Ülkemizde ve dünyada pek çok kişinin yaşam tarzını değiştiren koronavirüs salgını, özellikle çocuklarda farklı hastalıkların görülmesine neden oldu. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, salgında izole bir yaşam süren çocukların, doğadaki zararsız mikroorganizmalarla karşılaşamadıkları için immün sistemlerinin gelişemediğini söyleyerek ilerleyen dönemlerde çocuklarda astım vakalarının artabileceğini dile getirdi.

Çocuklarda astım hastalığı

Çocuklarda astım hastalığı

Astımın, tüm dünyada yüzde 5 ile 20 arasında görüldüğünü, yaklaşık 300 milyon civarında insanı etkilediğini vurgulayan Akkoyunlu, bu hastalığın yılda 250 bin kişinin ölümüne sebebiyet verdiğini açıkladı.

"ÇOCUKLARDA ASTIM OLMA İHTİMALİ DAHA YÜKSEK"

"Erken çocukluk döneminde eğer izole bir fanus içerisinde yaşamışsa, yani etraftaki mikroplardan biraz daha uzak kalmışsa, buna bağlı olarak savunma sistemi kendi gelişimini tamamlayamıyor, astıma neden oluyor." diyen Akkoyunlu şöyle konuştu:

"Çocuklar dışarı çıkamadılar, toprakla haşır neşir olamadılar, doğayla yaşayamadılar. Doğada, çevremizde var olan, belki de çok zararlı olmayan mikroplarla fazla karşılaşamadılar. Buna bağlı olarak immün sistemleri gelişemedi. Nasıl bu çocuklar sosyal bir ortama çıkıp insani ilişkileri sağlayamadıkları için ileride bazı problemler yaşayabilecekleri düşünülüyorsa, savunma sistemi de böyledir. Başka canlılarla ilişki kuramadığından kişisel gelişimini bu çocuklarda sağlayamadı. Buna bağlı olarak, hijyen teorisinin desteklediği gibi çocuklarda çok daha fazla astım olma ihtimali var. İlerleyen süreçte bu daha da yüksek şekilde görülecek."

Bunun yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada büyük bir problem olduğunun altını çizen Akkoyunlu "Pandemiler sonrasında bu hastalıkların piklerini görebiliyoruz. Ayrıca, pandemiyi yapan viral enfeksiyonlar da astımın ortaya çıkmasını ve tetiklenmesini sağlıyor. Salgında hem çocukların izole yaşaması, bakterilerden uzak kalması, aynı zamanda viral enfeksiyonların da desteğiyle beraber ilerleyen süre içerisinde çok daha fazla astım vakaları görmeyi bekliyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.

Koronavirüs çocuklarda astım hastalığına neden oluyor

Koronavirüs çocuklarda astım hastalığına neden oluyor

Astım ve kemik ağrılarını bitiren: Mahlebin faydaları nelerdir? Bal ve Mahlep karışımı...

İLİŞKİLİ HABER

Astım ve kemik ağrılarını bitiren: Mahlebin faydaları nelerdir? Bal ve Mahlep karışımı...

ETİKETLER

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0