Sınav stresi nasıl aşılır? Sınav stresine ne iyi gelir?

Üniversite sınavı için sayılı günlerin kaldığı şu dönemde bir çok öğrencinin "hayati" gözüyle baktığı sınavlarda stres yapması olağan durumlar arasında yer almaktadır. Bu strese şekil vermek ve kontrol altında tutmak gerektiğini vurgulayan uzmanlar cevapladı. Sınav stresi nasıl aşılır? Sınav stresine ne iyi gelir?

Bireyin sınava yüklediği anlamlarla birlikte şekillenen stres ve kaygı bozukluğu olması gerekenden çok daha kötü sonuçlara sebep olabilmektedir. Sınav sonrası duruma ilişkin düşüncelere ve kazanımlara verilen önemle stres seviyesi daha da artmaktadır. Bu gerilimde çoğu sınava girecek olan bireylerin karamsarlığa düşüp, ümitsizlik duyguları barındırdığını belirten uzmanlar, sınavda başarısız olanların aslında sınavın tam ortasında başarısızlığını kabul eden insanlar olduğunu açıkladı. Bunun da okumak için hem maddi hem de manevi olarak karşımıza çıkan zorlukların temelinden alındığı belirtilirken, sınav geriliminin de aynı doğrultuda artış gösterdiği açıklandı.

sınav stresi

sınav stresi

SINAV STRESİ NASIL AŞILIR?

Sınav stresi yüzünden çok başarılı olsa dahi, beklenen notu alamayan bireylerin düştüğü karamsar ruh halinin tüm hayatını etkilediğini açıklayan uzmanlar bu konuda aileleri de uyardı. Sınavın bir hayat meselesi olmadığını, olmaması durumunda her sene tekrar edebildiğini, herkesin hayat yelpazesinin aynı yaşlarda başlamak zorunda olmadığını aşılaması çok önemlidir. Sınava girecek kişi için tek önemli mesele sevdiği okulda bulunarak, sevdiği işi yapabileceği alanı tercih edebilmesi olmalıdır.

sınav stresi

sınav stresi

Bireyin ne kendisini başkalarıyla ne de çevresinin onu başkalarıyla kıyaslamasını uygun bulmayan uzmanlar, pozitif bir anlayışla herkesin farklı yaratıldığının altının çizilmesi gerektiğini belirtti. Bu bağlamda farklılıklarımızla birlikte bunlara hizmet eden çalışma yöntemleri ve pozitif çözüm yollarına başvurulmalıdır. 

sınav stresi

sınav stresi

Sınav stresini azaltmak için sınav yerlerine önceden gidin, bilindik yerler her zaman bilinmedik durumlara göre daha iç rahatlatıcı gelmektedir. Sınava saatinde değil en az bir saat kadar öncesinde gidin, o ortamın havasını soluyun. Üzerinizde oldukça rahat kıyafetler olsun, asla terleme yapmayacak, sizi rahatsız etmeyecek giysilerle birlikte aklınız sadece sınavdaki sorulara odaklansın.

Eğer sınav öncesine dair hala geçmeyen bir stres bozukluğunuz devam ediyorsa uzman birilerinden destek almanız, hem sınavınızın daha rahat geçmesine olanak tanıyacaktır, hem de ruhunuzun daha rahat olmasını sağlayacaktır.

sınav stresi

sınav stresi

SINAV ESNASINDA SINAV STRESİNE NE İYİ GELİR

  • Sınav esnasında stresli olmanın faydalı olduğunu ama konsantrasyonunuzu engellemesine izin vermemeniz gerektiğini unutmayın. Dozunda stres başarıyı beraberinde getirecektir.
  • Geçen zamana değil, kendinizi sorulara odaklamaya çalışın. 
  • Nefes egzersizlerine önceden bakıp, çok stres yaptığını zaman diliminde bu nefes egzersizlerini kullanarak daha fazla oksijen alabilir ve kaslarınızı rahatlatabilirsiniz.
  • Sınavı son dakikasına kadar değerlendirmeye çalışın, asla zaten bitti gözüyle bakıp umutsuzluk içinde erken bitirmeyin. Bir anda azalan stres seviyeniz, düşüşe geçince hepsini rahatlıkla yapabildiğinizi fark edebilirsiniz.
  • Dikkat dağınıklığında kısa süreli molalar verip, bir kaç yudum su içmeye çalışın. Bir şey yiyip içmek ilkel içgüdüyü tatmin ettiği için stres seviyesinin düşmesini sağlayacaktır.
Hangi böcek ısırığı nasıl olur? Böcek ısırmaları belirtileri nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Hangi böcek ısırığı nasıl olur? Böcek ısırmaları belirtileri nelerdir?
Kültür ve Turizm Bakanlığı dünyanın dört bir yanındaki sanat severleri bir araya getiriyor!

İLİŞKİLİ HABER

Kültür ve Turizm Bakanlığı dünyanın dört bir yanındaki sanat severleri bir araya getiriyor!

BİR YORUM YAPIN 0