Neslihan Sağır Çetin İngiliz ressamın 153 yıl önce Yeşil Türbe'de çizdiği tabloyu fotoğrafladı

"Resm-i Mekan" projesiyle ünlü ressamların resmettiği tabloların mekanlarını bularak o anı fotoğraflayan ünlü fotoğraf sanatçısı Neslihan Sağır Çetin, John Frederick Lewis’in 1869’da Yeşil Türbe'de yaptığı “The Commentator On The Koran” adlı tablo için Bursa'ya gitti.

Ünlü fotoğraf sanatçısı Neslihan Sağır Çetin, İngiliz ressam John Frederick Lewis'in 1869'da Yeşil Türbe'de resmettiği "The Commentator On The Koran" tablosunu model alarak aynı mekana giderek farklı bir çalışmaya imza attı. Resimde yer alan halı, çiçek, çiçeklik, seccade, Kur’an-ı Kerim okuyan yaşlı adamın giysileri gibi materyallerin benzerlerini bulan Çetin, Lewis'in tablosundaki açıdan fotoğraf çekti. Eserde Kur’an okuyan adamı canlandıran 74 yaşındaki Mustafa Akcan'ı fotoğraflayan Çetin'in çalışmaları büyük merak uyandırdı. 

Neslihan Sağır Çetinin çalışmaları

Neslihan Sağır Çetinin çalışmaları

"Resm-i Mekan" adını verdiği projesine 2017 yılından bu yana devam eden Çetin, ünlü ressamların resmettiği tabloların mekanlarına giderek fotoğraf çekiyor. İlk olarak Osman Hamdi Bey'in "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablosunu fotoğraflayan Çetin, konu hakkında "Projede çoğunlukla Osman Hamdi Bey’in Yeşil Türbe ve Yeşil Cami içinde resmettiği eserlerin canlandırmalarını gerçekleştirdik ayrıca Ulu Cami ve Muradiye Külliyesi’ndeki resimlerin canlandırmaları yapıldı. Bugün müzeye dönüştürülen tarihi mekanlarda da canlandırmalar yaptık" şeklinde konuştu. 

The Commentator On The Koran tablosunun canlandırması

The Commentator On The Koran tablosunun canlandırması

"BİR NEVİ TABLOLARIN İÇİNDEN GEÇMİŞ OLUYORUM"

Projenin belgeselini de çekmek istediğini vurgulayan Çetin, 100-150 yıllık resimleri yıllar sonra canlandırmanın çok güzel bir uğraş olduğunu söyledi. Kendisini zamanda yolculuğa çıkmış gibi hissettiğini dile getiren ünlü sanatçı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bir nevi tabloların içinden geçmiş oluyorum. Herkes için çok ilgi çekici bir proje oldu. Bu projenin VR (sanal gerçeklik) teknolojisinin de yapılması çok ilgi çekici olabilir. İnsanlar gözlüğü taktığında o mekanın veya o tabloların içine girip o anı hissedebilir. Çok değişik bir çalışma olabilir. Çalışmamızı 2019 yılında Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde sergilemiştik. Yurt dışından sergi talepleri olmuştu ancak araya pandemi girince kaldı. İnşallah zamanla yurt dışında da sergilerimiz olacak"

Mustafa Akcan

Mustafa Akcan

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK VİDEO:

Bu sistem hayat kurtarıyor! Depreme karşı binalarda...

Deniz Sarı'nın takside dehşet dolu anları! Çığlıklar atarak yardım istedi

İLİŞKİLİ HABER

Deniz Sarı'nın takside dehşet dolu anları! Çığlıklar atarak yardım istedi
Mustafa Sandal ortalığı karıştırdı: 30 yıldır bu sektördeyim ben yemem, halk da yemiyor!

İLİŞKİLİ HABER

Mustafa Sandal ortalığı karıştırdı: 30 yıldır bu sektördeyim ben yemem, halk da yemiyor!
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0