
Tüm Türkiye'yi korkutan ve binlerce kişinin hayatına mal olan Kahramanmaraş depreminin görüntüleri akıllarda soru işareti bıraktı. Deprem sırasında gökyüzünde görülen ışıklar, "Deprem anında gökyüzünde neden ışıklar çıkıyor?" sorusunu akıllara getirmeye başladı. Deprem sırasında gökyüzünde görülen ışıkların sebebi ne? İşte cevabı...
Merkez üssü Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki iki büyük depremin ardından depremle ilgili merak edilen konular arama sonuçlarında ilk sıralarda yer almaya başladı. Bu merak edilenlerin arasında yer alan konu ise deprem sırasında gökyüzünde çıkan ışıklar oldu. Birçok deprem anında kayıt altına alınan görüntülerde gökyüzünde ışıkların ortaya çıktığı görülüyor. Peki bunun sebebi ne? Deprem anında gökyüzünde neden ışıklar çıkıyor?
DEPREM SIRASINDA GÖKYÜZÜNDE NEDEN IŞIKLAR ORTAYA ÇIKAR?
Yer kabuğunda meydana gelen ani enerji boşalımları esnasında ortaya çıkan dalgalanmalar sismik dalga olarak adlandırılmaktadırlar. Yer kabuğunun altında medyana gelen depremler veya patlamalarda çok büyük miktarlarda enerji açığa çıkar. Ortaya çıkan bu büyük enerjinin bir kısmı kayaçların deformasyonu için kullanılmaktadır. Geri kalan kısmı ise, ortam özelliklerine dikkat edilmek kaydıyla yer içerisinde elastik dalgalar halinde yayılmaya devam eder.
Sismik dalgalar, depremin meydana geldiği kırılmaya ve faylanma gibi sebeplerle kaynak üzerinden uzaklaşarak tüm yönlere doğru farklı türlerde yayılmaktadır. Deprem esnasında cisim ve yüzey dalgası olarak iki farklı dalga çeşidi ortaya çıkar:
Cisim dalgaları tüm yönlere doğru yayılarak hareket ederken yüzey dalgaları yerkürenin yüzeyinde paralel şekilde yayılım göstermektedir.
Sismik dalgalar
Deprem analistlerinin bu zaman kadar yaptıkları açıklama göre; yer altında biriken enerjinin tümü sismik dalgalara dönüşerek farklı tepkimeler oluşturmadığı durumlarda, depremin ölçülen şiddetinin yaşanan büyüklüğün 10 katı şiddetinde meydana gelebileceği söyleniyor. Fakat bazı modellere göre deprem ışıklarının oluşması, bir depremin gerçekleşmesinin öncesinde veya deprem esnasında dolomit ve riyolit gibi bazı kaya türlerindeki iyonlaşmayı takiben, iyonların kayalarda yer alan çatlaklar üzerinden yukarıya doğru hareket etmesine dayanır. Bu iyonlar atmosfere ulaştıkları zaman, hava cepleri iyonize edilir ve ışık yayan plazmalar oluşturabilir.
DEPREM ESNASINDA ORTAYA ÇIKAN IŞIKLARIN SINIFLANDIRILMASI
Deprem sırasında ortaya çıkan ışıkların görünme zamanları iki farklı grup altında sınıflandırılabilir:
- Genel olarak merkez üssüne yakın olan ve depremden hemen veya birkaç hafta önce gözlemlenen deprem ışıkları
- Yine merkez üssüne yakın yerlerde deprem dalga dizisinin geçiş anı esnasında meydana gelen veya merkez üssünden uzakta yer alan yerlerde S dalgalarının geçişi anında depremle eşzamanlı olarak ortaya çıkan ışıklar
DEPREM ANINDA ORTAYA ÇIKAN IŞIKLAR NE?
Deprem anında ortaya çıkan ışıklar için Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar, daha önce yaptığı açıklamada "Görülen o ışıklar yüzde 90’lık kısım dediğimiz sismik enerjinin ısıya dönüşme olayıdır." ifadelerine yer vermişti.
Pınar aynı zamanda, fayın hareketliliği ile biriken enerjinin yüzde 90'lık kısmının ısıyla ortaya çıkmasını faydalı bir olay olarak yorumlamış ve şu açıklamayı yapmıştı:
"Bir fay üzerinde biriken sismik enerjinin yüzde 90’ı tamamen ısıyla çıkar. O hareketle birlikte büyük ısı oluşmaktadır. Sadece geri kalan yüzde 10 sismik enerjiyle açığa çıkar."
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK VİDEO:
Deprem anından yeni görüntüler! Dehşet dolu anlar...
Kafkasyalı 2 yıl önce
17 Ağustosta ben bunu gördüm. Işıklar daha fazla mavi, kırmızı, mor, yeşil, sarı renkli idi. Düzce de fındık bahçesinde nöbette idim. Saat 03.04 idi. Bizde sallandık ve elektrikler o an kesildi cami minareside sallanıyor o ışıklarla net belli oluyordu
Arif 2 yıl önce
Bilimsel açıklamaymış milletin aklını karıştırıp duruyorlar. Bir olayın illa bilimsel açıklanması mı gerekiyor? En basit açıklama şimşek oluşuyor. Fırtına ve Yağmur, kar yağarken veya öncesinde gök yüzünden oluşan ŞİMŞEK ve YILDIRIM'ın yer yüzeyinde oluşanı. İki çakmak taşını birbirine vurursan yada balyozla kayaya vurduğun zaman kıvılcım meydana geliyor aynısının daha büyük yeryüzü sürtünmesiyle açığa çıkan şimşek ışıması yada kıvılcım.