İlber Ortaylı'nın yetiştirme yurtlarıyla ilgili söylediklerine YADER'den basın açıklaması!

Geçtiğimiz günlerde ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Kafa TV'nin Youtube kanalındaki 'Cahille Sohbeti Kestim' programında depremde sağ olarak kurtarılan çocuklar hakkında konuştu. Ortaylı'nın "Çok kısa zamanda koruyucu ailelerin veya doğrudan doğruya evlat edinenlerin tespit edilmesi gerekiyor." sözleri üzerine deprem bölgelerindeki çocuklara ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığın verileri gündeme geldi.

Youtube'da yayınlanan 'Cahille Sohbeti Kestim' programında depremzede bebek ve çocuklarla ilgili konuşan tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın açıklamaları gündem oldu. Refakatsiz bebeklerin çocuk yurtlarında bulunmasına karşı olduğunu belirten Ortaylı, "Çok kısa zamanda koruyucu ailelerin veya doğrudan doğruya evlat edinenlerin tespit edilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı. Bunun üzerine, YADER Genel Başkanı Salih Çetin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın verilerini hatırlattı.

Prof. Dr. İlber Ortaylı

Prof. Dr. İlber Ortaylı

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI'NIN VERİLERİ

1.901 Kayıtlı Refakatsiz Çocuğun(26.02.2023 tarihi itibariyle):

1.465 Aileye Teslim Edilen Çocuk,   331 Hastanede Takip Edilen Çocuk,
105 Kuruluş Bakımına Alınan Çocuk.
Kimlik verilerine göre ise 1.819 Kimliği Bilinen Çocuk, 82 Kimliği Bilinmeyen Çocuk olarak kayıtlarda mevcuttur.

Deprem sonrası ASH Bakanlığına koruyucu aile başvurusu yaklaşık 320 bine yaklaşmıştır. Hali hazırda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kuruluşlarda (Çocuk Esirgeme Kurumu-Yetiştirme Yurdu olarak bilinen) yaklaşık 14 bine yakın çocuk devletin koruması altındadır.

koruyucu ailelerin unvanları dikkate alınıyor

koruyucu ailelerin unvanları dikkate alınıyor

KORUYUCU AİLELERİN UNVANLARI DİKKATE ALINIYOR!

YADER Genel Başkanı Salih Çetin, Prof. Dr. Ortaylı'nın sözleri üzerine, konuya ilişkin aydınlatıcı açıklamalarda bulundu. 14 bine yakın çocuğun devlet korumasında kaldığını ve bu çocukların koruma altında iken seçtikleri mesleki öğrenimlerine göre yetişerek ayrıldıktan sonra Öğretmen, Sosyal Hizmet Uzmanı, Psikolog, Doktor, Avukat, Kaymakam, Vali, Mühendis, Sanatçı, Sporcu vs. unvanlarda topluma hizmet ettikleri dikkate alındığını belirtti.

Çocukların devlet kontrolünde tüm ihtiyaçlarının sağlandığını da belirten Çetin, "Ülkemizde her alanda herkesin söz söyleme hakkına saygılı olduğumuzun bilinmesinin yanında özellikle çeşitli nedenlerle aile ortamından, sevgi ve şefkatten yoksun bırakılan çocuklar devlete emanet edilerek Yetiştirme Yurtlarında (şu an villa tipi evlerde kalmaktadırlar.) Kalan çocukların ali menfaatleri düşünüldüğünde devlet korumasındaki çocuklarla ilgili açıklamaların daha çok Sosyal Hizmet Uzmanları, Psikologlar, ilgili STK’lar ve en tabii olarak çocuk alanında faaliyetlerde bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yapılması en doğalıdır." dedi.

YADER Genel Başkanı Salih Çetin

YADER Genel Başkanı Salih Çetin

Çetin, açıklamasında şu ifadelere de yer verdi:

"Korunmaya ihtiyacı olan çocuklar, Çocuk Esirgeme Kurumu (Yetiştirme Yurdu) olarak bilinen devletin koruması altında ve alanında uzmanlarca devletimizin şefkatinde sıcak bir yuva ortamında tüm ihtiyaçları sağlanarak bedensel, ruhsal ve sosyal her türlü gelişim ihtiyaçları sağlanarak yaşamlarını sürdürecek şekilde yarınlarını en iyi kazanmak için devletin imkanlarıyla yetişmektedirler."

"...GÖRÜLMEYEN EKSİKLİKLER VARSA SAYIN ORTAYLI'DAN BİLDİRMESİNİ RİCA EDERİZ"

Çetin ayrıca, "Hepimizin üzgün olduğu bu süreçte üzüntümüze üzüntü katmak yerine bizlerce de hassas olarak takip edilen, bahsedilen yerlerle ilgili görülmeyen eksiklikler varsa Sayın Ortaylı tarafından bildirilmeli yoksa da devlet korumasında yetişenlerin kaldığı yerlerle ilgili yapılan olumsuz açıklamalara dikkat edilmeli ve bir açıklama yapılacağı zaman devlet korumasında yetişenlerin kaldığı tüm yerleri töhmet altında bırakacak veya bu kardeşlerimize toplumda olumsuz bakış açısı sergileyecek açıklamalardan kesinlikle uzak durulması en önemli talebimizdir." diyerek kamuoyuna saygılarını iletti.

BİR YORUM YAPIN 0